Arī par vecāku pabalsta saņēmējiem valsts veiks sociālās iemaksas

Arī par vecāku pabalsta saņēmējiem valsts veiks sociālās iemaksas

03. Nov 2009, 20:29 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rīga, 10.marts, LETA. Lai uzlabotu jauno vecāku sociālo drošību, arī par vecāku pabalsta saņēmējiem valsts turpmāk veiks sociālās apdrošināšanas iemaksas.

To paredz Labklājības ministrijas (LM) izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no valsts pamatbudžeta un valsts sociālās apdrošināšanas speciālajiem budžetiem, kas pirmdien tika apstiprināti valdībā, aģentūru LETA informēja LM sabiedrisko attiecību speciāliste Marika Kupče.

Atbilstoši grozījumiem par cilvēkiem, kuri kopj bērnu vecumā līdz viena gada vecumam un saņem vecāku pabalstu, tiek veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas no invaliditātes, maternitātes un slimības speciālā budžeta līdzekļiem.

Līdz šim valsts sociālās iemaksas pensiju un bezdarba apdrošināšanai tika veiktas par bērna kopšanas pabalsta saņēmējiem. Taču, tā kā no šī gada 1.janvāra daļai cilvēku bērna kopšanas pabalstu aizstāj jaunais vecāku pabalsts, arī par šī pabalsta saņēmējiem valsts maksās sociālās iemaksas.

Sociālās iemaksas tiek veiktas cilvēku pensiju apdrošināšanai un apdrošināšanai pret bezdarbu.

Grozījumi nepieciešami, lai Ministru kabineta noteikumus saskaņotu ar grozījumiem likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu", kas ar 2008.gada 1.janvāra paredzēja ieviest jauno valsts sociālās apdrošināšanas veidu - vecāku apdrošināšanu.

Atgādinām, ka saistībā ar jauno vecāku pabalstu tika paplašināti arī sociālās apdrošināšanas veidi, kuriem var pievienoties pašnodarbinātā laulātais. Cilvēki brīvprātīgi var pievienoties pensiju, invaliditātes, maternitātes un slimības apdrošināšanai un no šī gada arī vecāku apdrošināšanai.



Signe Sproģe
LETA

13. Mar 2008, 00:13

vai tas noziimee, ka ja beernu kpshanas pabalstu nem mans viirs un vinjsh straadaa.. bet es seezhu maajaas ar mazoo, valsts maksa par mani sociaalaas apdrposhinashanas iemaxas?