Abortu aizliegums ir sievietes tiesību pārkāpums: kā domā Tu?

Abortu aizliegums ir sievietes tiesību pārkāpums: kā domā Tu?

18. Apr 2012, 09:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirms pāris dienām notikušās konferences «Es gribēju dzīvot. Aborts - medicīniska manipulācija vai bērna noslepkavošana» dalībnieki gatavojās iesniegt Saeimā priekšlikumu veikt grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, nosakot, ka ikvienam bērnam no ieņemšanas brīža ir neatņemamas tiesības uz dzīvību un attīstības aizsardzību. Kā šāda potenciāla likuma pieņemšanu vērtē speciālisti?

Ļoti strikts viedoklis šajā jautājumā ir ginekoloģei Dacei Matulei, kura atgādina, ka nekur pasaulē mūsdienās aborti nav aizliegti, vien atskaitot dažus ASV štatus un Rumāniju. «Gribat piemēru, kas notiek, ja abortus aizliedz ar likumu? 1966.gadā Nikolajs Čaušesku aizliedz abortus. Kopš tā laika šajā valstī zeļ un plaukst nelegālie aborti un katru gadu no tiem mirst 78 000 sieviešu, atstājot vienu, divus vai pat trīs bērnus bez mātes aprūpes,» norāda dr. Matule. Viņa ir pārliecināta: ja abortus aizliegs Latvijā, sievietes tik un tā tos veiks, tikai dosies uz citām valstīm. «Lietuvā to var izdarīt uzreiz vai pēc konsultācijas ar psihologu, arī Igaunijā nav problēmu. Var arī doties uz Angliju vai Holandi. Statistikā tas neparādīsies, bet, aizliedzot abortus, sievietes mēģinās tos veikt nelegāli, apdraudot savu veselību.

Pajautājiet vecajiem ginekologiem: viņi jums pastāstīs, kā padomju gados Stradiņos mira sievietes, kas bija izdarījušas nelegālos abortus!»

Taujāts par katoļu baznīcas viedokli abortu aizliegšanas jautājumā, Sv. Marijas Magdalēnas baznīcas prāvests priesteris Andris Kravalis uzsver: «Katoļi nav par abortu aizliegumu vai atļaušanu. Taču baznīca allaž iestājusies par dzīvību, par mazā, nevainīgā bērniņa tiesībām dzīvot. Protams, aborts ir drāma un smagas sekas kādam lēmumam, taču, skatoties no piektā baušļa viedokļa, kas saka «Tev nebūs nokaut!», baznīca slepkavību atbalstīt nevar.»

Lakonisks ir psihoterapeits Aivis Dombrovskis, norādot: «Ar aizliegumu neko nepanāksim. Protams, aborts nav nekas labs, taču ar varu aizliegt abortus nevaram. Ja tas notiks, sāksies «kaktu» abortu uzliesmojums, sievietes abortus veiks pa kluso un izmantos tādas metodes, lai atbrīvotos no nevēlamā augļa, kas radīs risku ne tikai viņu dzīvībai un veselībai. Nav jau noslēpums, ka, ar t.s. tautas metodēm mēģinot atbrīvoties no embrija vai mākslīgi izsaucot abortu, bērns var piedzimt ar veselības problēmām, un ne tikai...»

Savukārt veselības ministre Ingrīda Circene, kura ir ginekoloģe, taču abortus vairs neveic, iepriekš intervijā portālam TVNET norādīja: «Reproduktīvās veselības likums skaidri pasaka, ka sievietei ir tiesības izvēlēties par savu veselību. Līdz ar to tas ir sievietes ziņā. Ārsta – ģimenes ārsta, ginekologa un citu speciālistu - pienākums ir informēt sievieti, kā novērst abortu. (..)

 

Pilnu rakstu par speciālistu viedokļiem lasi šeit!

TVNET

Kā domā Tu? Kā abortu aizliegums varētu ietekmē sieviešu veselību un nelegālo abortu pieaugumu?