64% ģimeņu neatbalsta ierosinājumu atcelt ģimenes pabalstu un piemaksu pie piedzimšanas pabalsta

64% ģimeņu neatbalsta ierosinājumu atcelt ģimenes pabalstu un piemaksu pie piedzimšanas pabalsta

17. Jan 2010, 22:47 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

64% ģimeņu negatīvi vērtē Labklājības ministrijas (LM) ieceri no 1.jūnija atcelt ģimenes pabalstu bērna pirmajā dzīves gadā un piemaksas pie piedzimšanas pabalsta, liecina "Māmiņu kluba" veiktā aptauja, kurā piedalījās 2000 Latvijas ģimeņu.

Šīs ģimenes uzskata, ka valsts ģimenes politika neparedz demogrāfijas un ģimeņu ar maziem bērniem sociālās drošības veicināšanas pasākumus.

52% aptaujāto vecāku nav mierā ar ģimenes valsts pabalsta atcelšanu bērna pirmajā dzīves gadā, bet 48% samierinātos ar šī pabalsta zaudēšanu, ja vien tas palīdzētu glābt vecāku pabalstus jeb "māmiņu algas".

31% aptaujāto ģimeņu pēdējo mēnešu laikā ir saskārušās ar nopietnām finansiālām grūtībām. 61% gadījumu bezdarbs ir skāris tēvus, 28% - māmiņas, 11% gadījumu bezdarbs ir skāris abus vecākus.

Pabalstu atcelšana pirmajā dzīves gadā vissāpīgāk skars tieši ģimenes ar vairākiem bērniem un maznodrošinātās ģimenes, uzsver "Māmiņu kluba" pārstāvji.

Vecāku apvienība "Māmiņu klubs", kam ir vairāk nekā 20 000 reģistrētu biedru visā Latvijā, reaģējot uz LM paziņojumu par ieceri no 1.jūnija atcelt ģimenes pabalstu bērna pirmajā dzīves gadā un piemaksas pie piedzimšanas pabalsta, veikusi vecāku aptauju, kurā piedalījās vairāk nekā 2000 ģimeņu.

"Māmiņu klubs" aicina jauno valdību izsvērt, vai ietaupījums aptuveni divu vai trīs miljonu latu apmērā uz valsts ģimenes pabalsta rēķina ir efektīvs ilgtermiņā.

Minimālās "māmiņu algas" 50 līdz 63 latu apmērā šobrīd saņem 25% no visiem vecākiem, kam ir bērns līdz viena gada vecumam, savukārt līdz 150 latiem ikmēneša pabalstu saņem apmēram 40% ģimeņu.

"Māmiņu klubs" arī informē, ka ir saņēmis vairāku tūkstošu ģimeņu atbalstu plašai protesta akcijai, kurā gatavojas piedalīties māmiņas, tēti, bērni un arī vecvecāki no visas Latvijas, lai lūgtu jaunajai valdībai garantijas par to, ka netiks samazināti pabalsti bērna pirmajā dzīves gadā.

Jau ziņots, ka LM ir sagatavojusi grozījumus normatīvajos aktos, kas paredz no šā gada 1.jūnija atteikties no ģimenes valsts pabalsta izmaksas bērna pirmajā dzīves gadā un atcelt piemaksu pie bērna piedzimšanas pabalsta.

Neizmaksājot ģimenes valsts pabalstu bērna pirmajā dzīves gadā, LM plāno ieekonomēt aptuveni 1,05 miljonus latu. Savukārt, atceļot piemaksu pie bērna piedzimšanas pabalsta, varētu ietaupīt 1,8 miljonus latu.

LM iecere paredz, ka vecāki turpmāk bērna pirmajā dzīves gadā saņems tikai vecāku pabalstu, nevis abus - gan vecāku, gan ģimenes valsts pabalstu -, kā tas ir pašlaik. Šāds ierosinājums attieksies uz 18 800 cilvēkiem.

Ģimenes valsts pabalsts pašlaik ir astoņi lati par pirmo bērnu. Turpretī vecāku pabalsts, kuru piešķir vienam no bērna vecākiem, aizbildnim vai citai personai, kura saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu bērnu faktiski kopj un audzina, ir 70% apmērā no mātes vai tēva sociālās apdrošināšanas iemaksu algas. Pabalsts tiek izmaksāts, līdz bērns sasniedz viena gada vecumu.

Kā norāda labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS), tādā veidā tikšot saglabāts vecāku pabalsts līdzšinējā apmērā un kārtībā.

Tāpat ar 1.jūniju paredzēts atcelt piemaksu pie bērna piedzimšanas pabalsta. Pašlaik piemaksa par pirmo bērnu ir 100 lati, par otro bērnu - 150 lati, par trešo un nākamiem bērniem - 200 lati. Šādi varētu ietaupīt 1,8 miljonus latu, un šīs izmaiņas skartu vidēji 1900 cilvēku mēnesī, skaidro LM.

Bērna piedzimšanas pabalsta apmērs ir 296 lati par katru piedzimušo bērnu. Tas ir vienreizējs pabalsts.



Ilze Mežniece 
LETA 

20. Mar 2009, 09:41

Tas ir pilnigakais apsurds,,,es jau ta pec musu likumiem sanemu tikai par vienu bernu neskatoties kad man piedzima dvini,,ta jau knapi dzivojam,,,veel nonems pedejo..nu ja katras valsts raditasjs ir berni un pensionari,,,tad var paskatities uz musu Latviju

26. Mar 2009, 12:09

Hmm tak valdībai par tautu nospļauties,ka tik pašiem būtu labi!! Es pšlaik arī gaidu savu pirmdzimto un ar šausmām domāju kas būs tālāk,jo man viņš pasaulē nāks ap 30 jūniju.Tagad nevaru saprast kādi būs pabalsti.
Ne vienā valstī neatņem bērnu naudu un pensionāriem pensijas es jau nerunaaju par tiem tūkstošiem kas palika bez darba.Nesaprotu vienu diez ar kādām naudām viņi taisās atdot tos kredītus ko aizņēmās ES vai vēl nezin kur? Ja tauta vairs nemaksās nodokļus? Varbūt vēl ko no bērnu naudas atņems vai no pensionāriem????

23. Mar 2009, 10:36

jaaa, tā mūsu valdība grib palielināt demogrāfisko pieaugumu valstī!!!"Apsveicami"!!!
Ja jau viņi iegūst tik lielus ietaupījumus no bērnu naudiņas, kas tā ir 8ls, tad gribētos uzzināt cik varētu ietaupīt, kad visiem valsts vīriem, padomēs sēdošajiem, ministriem no algām noņemtu tos 8ls?!!!Bet nē, kad tajā sektorā taisās ko samazināt, tad jau pēkši skandina, kad tie ietaupījumi būs tik minimāli, kad nav vērts!!!!
Nu,burvīgi, mūsu valsts palīdz izlemt tām ģimenēm, kas ilgi domājušas, vai varēs atļauties otru berniņu!!!!
Novēlu izturību visām jaunajām ģimenēm!!!!

22. Mar 2009, 08:25

Man arī ir dvīnītes un tagad kad meitenēm ir gads redzu cik valsts"palīdz" jāiztiek ar 60ls uz diviem bērniem,nereāli jo vajadzības ir divreiz vairāk nekā kad būtu viens bērniņš

21. Mar 2009, 17:06

tu ko! mēs tacu saņemam par otro dvīni arī naudu! nieka 50ls. tikai nesaprotu kāpēc par vienu maksā vairāk! vajadzības taucu ir vienādas.

20. Mar 2009, 09:41

Tas ir pilnigakais apsurds,,,es jau ta pec musu likumiem sanemu tikai par vienu bernu neskatoties kad man piedzima dvini,,ta jau knapi dzivojam,,,veel nonems pedejo..nu ja katras valsts raditasjs ir berni un pensionari,,,tad var paskatities uz musu Latviju