58,9% Māmiņu kluba ģimeņu cenšas nodrošināt visus nepieciešamos dārzeņus un augļus bērna uzturā!

58,9% Māmiņu kluba ģimeņu cenšas nodrošināt visus nepieciešamos dārzeņus un augļus bērna uzturā!

19. Jun 2012, 18:25 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Noslēgusies Māmiņu kluba aptauja par dārzeņu un augļu lietošanas paradumiem Māmiņu kluba ģimenēs. Kā izrāda lielākā daļa jeb 58,9% aptaujāto cenšas nodrošināt visus nepieciešamos dārzeņus un augļus bērnu uzturā. 26% atzīst, ka uzturā dārzeņi un augļi ir iekļauti,taču ne pietiekoši. Savukārt 4% atzīmējuši atbilžu variantu,ka ir grūtības bērnam iedot dārzeņus un augļus, jo bērns tos vienkārši neēd!

 

 

Vecāki un ģimene ir īstais piemērs bērniem arī ēdināšanā, tāpēc respondentiem uzdevām jautājumu par dārzeņu un augļu ēšanas paradumiem ikdienā ģimenē. 71,2% atzīmēja atbilžu variantu, ka dārzeņi un augļi tiek ēsti, bet nav pārliecības, vai pietiekami. Čaklākie dārzeņu ēdāji ir 9,5% aptaujāto ģimeņu, kuri iekļauj dārzeņus vai augļus katrā ēdienreizē, ēdot tos 5 reizes dienā. Tikpat daudz ģimeņu atzīmēja, ka dārzeņi un augļi tiek ēsti par maz, savukārt 2,7% nākas no tiem atteikties, jo nevar atļauties iegādāties pietiekami svaigus augļus un dārzeņus.

 

 

Ģimenes izglītošanā liela loma jāuzņemas arī medicīniskajam personālam. Ģimenes ārsts vai pediatrs ir izskaidrojis dārzeņu un augļu ieviešanu bērna ēdienkartē vien 32,8% gadījumu, bet 49,3% gadījumos informācija netika sniegta.

 

Kā galvenie šķēršļi,kāpēc ģimenē netiek ēsti dārzeņi un augļi pietiekamā apjomā, ir šaubas, ka ka Latvijā nopērkamie dārzeņi un augļi ir veselīgi un “tīri” no ķimikālijām (48,8%), informācijas trūkums (47,5%), negaršo dārzeņi, lai tos ēstu tik bieži (25%), naudas trūkums iegādāties dārgos augļus un dārzeņus (22,5%). 3,8% ģimeņu atzīmēja, ka bērns labāk izvēlas našķus, ko reklamē TV, bet no dārzeņiem un augļiem atsakās, savukārt 10% atzina, ka bērnam dārzeņus un augļus vienkārši nav iespējams iemānīt, bet paši vecāki tos ēd.

 

 

Lasi vairāk par kampaņu šeit!