ONLINE TV 12.decembra VIDEOieraksts

15. Dec 2017, 00:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir klāt 2017. gada noslēdzošā Māmiņu kluba tiešraide. Tiksimies ar speciālistiem, lai atbildētu uz mammām un tētiem svarīgiem jautājumiem gan par mazuļu un bērnu lietām, gan par mūsu pašu – mammu sajūtām. Klāt ir arī svētku laiks, kad gribam justies labāk, izskatīties lieliski, uzvilkt mugurā pašu skaistāko kleitu un sarūpēt savai ģimenei ko īpašu.

Tiešraides sākumā noskaidrosim kā pasargāt savu ādu no ziemas nelabvēlīgās ietekmes

Aukstais laiks, vējš, mitrums, sausās telpas, radiatori, dažādie sildītāji sausina ādu. Ziema ir laiks, kad saasinās arī dažādās ādas saslimšanas - atopiskais dermatīts un psoriāze. Šīs saslimšanas ziemas laikā prasa īpašu ādas kopšanu un mitrināšanu.  Uzklausot speciālistu ieteikumus un padomus pirmās sarunas laikā noskaidrosim kā saglabāt labu izskatu un justies veseliem arī ziemā.

Olbaltumvielas uzturā pilnvērtīgi iznēsātiem zīdaiņiem – kādēļ mūsdienās mazāk ir vairāk

Ārsti ir vienisprātis, ka mātes piens ir labākais un pilnvērtīgākais uzturs pilnībā iznēsātiem mazuļiem, lai nodrošinātu viņu veselību, augšanu un attīstību un mātes pienā ir tieši tik daudz olbaltumvielu, cik nepieciešams mazuļa attīstībai. Olbaltumvielas ir svarīgākā organisma sastāvdaļa, kas veic dažādas dzīvībai nepieciešamas funkcijas. Tās nepieciešamas augšanai, palīdz atjaunoties organisma šūnām un audiem. Tāpat olbaltumvielas pilda arī aizsargfunkciju. Kā parūpēties par to, lai mazulītis uzņemtu nepieciešamo olbaltumvielu daudzumu runāsim šajā tiešraidē.

Nakts enurēze

Nakts enurēze ir tēma par kuru ik pa laikam kāds klusi un anonīmi lūdz pēc palīdzības sūtot vēstules un meklējot Māmiņu kluba Vecāku skolā. Neērtā tēma par kuru skaļi mammas parasti runāt nevēlas.  Mēs to šodien darīsim. Šajā tiešraidē uzzināsim visu par to kāpēc tā notiek un kā to risināt. Bet jau tagad varam pateikt – svarīgi ne tikai par šo lietu ir runāt, bet arī risināt. Noskaidrosim, kādi var būt šīs nakts enurēzes cēloņi un kāpēc nevajadzētu šo problēmu risināt pašārstēšanās ceļā.

Zivju eļļa Tavai un ģimenes veselībai

Zivju eļļa satur A, D un E vitamīnus, taču vislielāko vērtību zivju eļļai piešķir tajā atrodamās Omega-3 nepiesātinātās taukskābes. Zivju eļļas regulāra lietošana palīdz uzlabot imunitāti, tāpēc, ļoti svarīgi tieši gada aukstajos un tumšajos mēnešos pasargāt sevi no dažādām vīrusu saslimšanām un avitaminozes. Organisma aizsargspējas pret infekcijām īpaši veicina zivju eļļā esošie A un D vitamīni. Par to, kāpēc vēl zivju eļļas lietošanai ir jābūt neatņemamai ikdienas sastāvdaļai visiem ģimenes locekļiem un kāpēc tas ir tik svarīgi, runāsim tiešraidē.

Palīdzam mazulim tikt galā ar saaukstēšanos un tās radīto nemieru

Katra mamma zina, cik ļoti lielu diskomfortu mazulim rada saaukstēšanās. Aizlikts deguns, apgrūtināta elpošana, pazaudēts tik svarīgais saldais miegs, jo mazulis ir nemierīgs un kašķīgs. Ir ļoti svarīgi palīdzēt mazulim palīdzēt tajā mirklī, kad viņš vēl pats nevar mums pateikt vai viņam kas sāp, vai viņš vienkārši ir apaukstējies. Tev noteikti ir svarīga mazuļa labsajūta, tāpēc esi kopā ar mums šajā sarunā, lai uzzinātu kā mazulim ar mammas pieskārienu un aromātisko eļļu palīdzību palīdzēt justies labāk.

Kā atgūt formu pēc dzemdībām?

Nevienai mammai nav noslēpums, ka grūtniecības laikā mēs pieņemamies svarā. Kāda vairāk, kāda mazāk. Šis fakts mūs nesatrauc, ja vien grūtniecība noris bez sarežģījumiem. Un vispār mēs jau it kā zinām, ka pēc pāris mēnešiem atgūsim savu pirmsdzemdību formu. Bet vai vienmēr tā notiek? Nē. Tāpēc ir svarīgi nevis ķerties pie draudzeņu ieteiktām diētām, bet gan parūpēties par savas formas atgūšanu efektīvi un ilgtermiņā, nenodarot pāri savam organismam un nodrošinot to ar visām nepieciešamajām uzturvielām.

Psiholoģiskā sagatavotība pirms dzemdībām un pēcdzemdību depresija

Mēs tā īsti nekad nevaram līdz galam zināt, kas mūs sagaida dzemdībās, bet tomēr ir labi, ja zinām to kā varētu būt. Mēs gaidām mazulīti, gatavojamies sagaidīšanas mirklim, iemācāmies saprast to, kas ar mums notiks, kā mainīsies mūsu dzīve un cik būsim laimīgas, tomēr tas mirklis pienāk un nekā. Mazulītis piedzimst un mēs lēnām, gluži kā biezā mākonī, nedzirdam tos bērna smieklus un gribam paslēpties. No jaunās mammas lomas, no pienākumiem, kas ar to saistīts. Pazīstami? Jā – ta var būt un tas nav nekas nosodāms. Pēcdzemdību depresija var skart ikvienu jauno māmiņu. Tāpēc par to runāsim ar Kognitīvi biheiviorālo psihoterapeiti Diānu Zandi.

Mikrouzturvielas un ortomolekulārā medicīna

Ir pierādīts, ka pēdējos pārdesmit gados vairumam cilvēku organismā trūkst dažādas mikrouzturvielas (piemēram, vitamīns D, selēns, magnijs, bikarbonāta joni u.c.), tomēr, vairumā gadījumu tas ir nevis tāpēc, ka uzturvielas par maz tiek uzņemtas ar uzturu, bet gan tāpēc, ka pieaudzis mikrouzturvielu patēriņš organismā. Kapēc mikrouzturvielas ir tik svarīgas un nepieciešamas gan bērniem gan pieaugušajiem atklāsim šajā sarunā.

Ģimenēm draudzīgas pašvaldības

Šajā tiešraidē mums būs iespēja uzzināt, kuras tad ir Latvijas draudzīgākās pašvaldības. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Reģionālās politikas departamenta direktors Raivis Bremšmits pastāstīs par gimenēm draudzīgāko pašvaldību konkursu un pašvadībam, kas šajā konkursā piedalījušās un kādi bija kritēriji, lai šogad kļūtu par ģimenēm draudzīgāko pašvaldību. Un vai tu zināji, ka ir īpaša interneta vietne www.vietagimenem.lv. Tajā vari uzzināt pašvaldības, kas nodrošina lielāko atbalstu un daudzveidīgos un pieejamākos pakalpojumus ģimenēm ar bērniem.

Tiešraides noslēgums

Tiešraides noslēgumā tiksimies ar Māmiņu kluba vadītāju Sandiju Salaku un iemīļoto divu bērnu māmiņu Kristīni Virsnīti. Viņas Jums ir sagatavojušas kādu pārsteigumu. Kādu īpašu dāvanu. Šobrīd gan neko vairāk neatklāsim. Lai paliek pārsteigums.