Zupas bērna uzturā ieteicams iekļaut no 1 gada vecuma

30. Sep 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs visi zinām, ka bērna uzturam jābūt daudzveidīgam un jācenšas mazais ēdājs iepazīstināt ar dažādiem ēdienu pagatavošanas veidiem. Tas nozīmē, ka uzturā ieteicams iekļaut arī zupas, jo tas ir arī veids, kā papildus uzņemt organismam dienā nepieciešamo šķidruma daudzumu.

Rimi Bērniem veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina skaidro, ka zupas bērna uzturā var iekļaut sākot no viena gada vecuma. “Pārsvarā tās var būt vieglas dārzeņu buljona zupas, kas sastāv no 3-4 kompenentēm. Tādām kā kartupelis, kabacis, ziedkāposts, burkāns, brokolis. Buljona zupā var iekļaut arī gaļu, taču ne treknu, jo to bērnam būs grūtāk sagremot,” stāsta uztura speciāliste.

Lai bērns zupu ēstu labprāt, svarīgi, lai dārzeņi nebūtu pārvārīti un tie nebūtu zaudējuši savu garšu un arī vizuālo izskatu. Ne mazāk svarīgi, lai zupā sastāvdaļas būtu sagrieztas tādos izmēros, lai bērns varētu redzēt un izpētīt, no kā ēdiens sastāv, jo, kā zināms, bērnam ir svarīgi zināt, ko viņš ēd. Šī iemesla dēļ ēdiena gatavošanā vari iesaistīt arī pašu bērnu. Šī nodarbe viņu, visticamāk, aizraus un palīdzēs mazajam arī labāk izzināt, no kā ēdiens sastāv. Neliels triks, kā padarīt zupas ēšanu vēl foršāku, ir sagriezt dārzeņus dažādās interesantās formās. Kā teic uztura speciālise Olga Ļubina, šajā ziņā mamma var ļauties savai radošajai izdomai.

Rimi Bērniem veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste O. Ļubina uzsver, ka ēdienkārtē jābūt iekļautām ne tikai krēmzupām, bet arī zupām klasiskā izpratnē, kurā ir atsevišķi gabaliņi. “Aizrauties tikai ar krēmzupu gatavošanu nav ieteicams, jo ir svarīgi veicināt bērna oromotoro spēju attīstību. Blenderēts ēdiens neveicinās košļāšanas attīstību, var aizkavēt valodas prasmes, tāpēc ir svarīgi, lai bērns ēstu ne tikai biezeņzupas, bet arī gabaliņu ēdienus,” norāda speciāliste.