Zivju eļļa ikdienas bērnu ēdienkartē

14. Nov 2013, 14:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Reizi nedēļā vai pat divas, ģimenes galdā esot jāceļ zivju ēdieni. Par laimi mūsdienās mēs varam izvēlēties zivis pēc sirds patikas, tāpat mums ir iespējas eksperimentēt ar to pagatavošanu, jo recepšu patiesi ir daudz. 

Konsultē Anna Oborska, uztura speciālists.

Zivis mēs varam gatavot daudz un dažādos veidos, piemēram, vārīt zivju zupu, gatavot tvaicētu zivi. Tomēr vajadzētu ņemt vērā, ka ceptas zivis nav ieteicamākais produkts mūsu veselībai, jo ceptu zivju produktam būs visspēcīgākā, visraksturīgākā tā smarža, kas gatavošanas laikā izplatīsies pa visu māju. "ir novērots, ka bērni, kas atsakās ēst ceptu zivi, labprāt ēdīs tvaicētu vai sālītu zivi," atklāj uztura speciāliste.

Zivis mēs ēdam ne tikai tāpēc, ka tās mums garšo, zivis ir arī ļoti vērtīgs Omega-3 taukskābju avots, bez kurām bērniņa organisms nespētu pilnvērtīgi attīstīties un arī pieauguša cilvēka organisms nejustos labi.

Dienā ieteicamā Omega-3 taukskābju deva veselam pieaugušam cilvēkam ir 650mlgr dienā, cilvēkiem ar sirds slimībām ir 900 līdz pat 1000mlgr dienā.

Vidēji ēdot zivis 2 reizes nedēļā, mēs varam iegūt 20% no nepieciešamās Omega-3 tauksskābju devas. "Piemēram, apēdot 100 gramus foreles, mēs varētu iegūt ap 500mlgr omega3 tauksskābju, taču mēs nevaram izmērīt, cik taukskābju ir konkrētajā zivī, ko apēdam," atklāj Anna Oborska.

Uztura speciālisti iesaka mieloties ar treknām zivīm – sardīni, lasi, siļķi un katrā ēdienreizē pieaugušam cilvēkam būtu jānotiesā aptuveni 150 grami gardas zivtiņas. Taču tā kā mēs ēdot zivis arī salīdzinoši bieži tomēr īsti nevaram uzņemt visas nepieciesāmās vielas, ko tās satur, tad kā risinājumu speciālisti iesaka zivju eļļu.

"Bērniem zivju eļļa ir tik pat nepieciešama kā pieaugušajiem, to var sākt dot jau zīdaiņa vecumā, kad sākam bērnu piebarot, iedot pa bišķiņam pagaršot, zivju eļļa bērniem ieteicama rahīta profilaksei, jo Omega 3 tauksskābes veicina kalcija depanēšanos kaulos, lai izaugtu stiprs skelets, kā arī Omega3 taukskābes piedalās nervu šūnapvalku veidošanā, piedalās muguras smadzeņu galvas smadzeņu attīstībai," labās īpašības min uztura speciāliste.

Taču zivju eļļa nepieciešama arī bērniņiem, kuri uzsākuši mācības bērnudārzā vai skolā, jo zivju eļļa palīdz stiprināt bērna atmiņu, samazina hiperaktivitāti, atvieglo mācīšanās procesu un arī stiprina imunitāti, jo nav noslēpums, ka uzsākot bērnudārza vai skolas gaitas bērni mēs slimot daudz biežāk. Zivju eļļu mēs varam dzert visa gada garumā, taču visvairāk tā ir nepieciešama, atnākot rudenim un tumšajos gada mēnešos, kad saulītes ir mazāk. Arī bērniem, kuri daudz sporto un jūtas noguruši, zivju eļļa varētu palīdzēt uzlabot pašsajūtu.

Tas, kādā veidā uzņemt zivju eļļu, atkarīgs no katra cilvēka ieradumiem, atklāj Anna Oborska: "Lietot zivju eļļu šķidrā veidā vai kapsulās ir garšas un pieraduma jautājums, mūsdienu tehnoloģijas ļauj iegūt zivju eļļu bez raksturīgās garšas un smaržas, kā arī zivju eļļas tiek aromatizētas ar dabīgiem aromatizatoriem, piemēram, citrusa aromatizatoriem, tāpēc cilvēkam jāizvēlas tāds veids, kāds viņam labāk garšo, kāds viņam ir piemērotāks. Bet ir novērots cilvēkiem, tostarp arī bērniem, kapsulu norīšana var sagādāt nepatīkamas izjūtas, jo kapsulas izmērs ir liels, bet rīkle bērnam ir šaurāka. Tad labāk izvēlēties zivju eļļu šķidrā veidā vai piemeklēt preperātu ar mazāka izmēra kapsulām."

Bērnudārza vecuma bērniem ieteicamā zivju eļļas dienas deva, ja lietojam to šķidrā veidā, ir no pus tējkarotes līdz vienai tējkarotei, savukārt mums, māmiņām un tētiem, no vienas līdz pusotrai tējkarotei dienā ēšanas laikā. To, cik daudz zivju eļļas dot savam mazulītim, vislabāk konsultēties ar savu ģimenes ārstu.

Tāpat neaizmirstam par zivju eļļu laikā, kad gaidām mazulīti, jo Omega-3 traukskābēm ir liela loma bērniņa acs tīklenes veidošanā, tā palīdz sirsniņai strādāt. Arī māmiņām, kuras baro bēbīti ar savu pieniņu, iesaka lietot zivju eļļu, lai gan pašai, gan bērniņam veicinātu kaulu veselību, turklāt zivju eļļa palīdz regulēt ķermeņa svaru, kas topošajām un jaunajāmmāmiņām varētu būt ļoti aktuāli.

Ja esam ļoti lieli zivju cienītāji, atceramies, ka maltītei pēc iespējas jāizvēlas tādas zivis, kas nav audzētas mākslīgi. 

Pašās zivīs Omega-3 tauksskābes neveidojas, arī zivis tās uzņem ar uzturu, gan ar aļģēm, mazākām zivīm, mākslīgi audzētas zivis varētu nosaukt par viszemākās kvalitātes svaigu zivju produktu, ja pavērojam attīstītāku valstu pieredzi – Franciju, Norvēģiju, tur cilvēki visai reti izvēlas pirkt mākslīgi audzētas zivis. Taču neaizmirstam arī to, ka zivis nesatur tikai Omega-3 tauksskābes, tas ir arī vērtīgs olbaltumvielu avots.

 

Centīsimies savu un bērnu uzturu padarīt pēc iespējas bagātāku, piedāvājot saviem mazajiem nogaršot arvien jaunus ēdienus, kas zina, varbūt zivju ēdieni viņiem šķitīs visgardākie.

Māmiņu Klubs

20131024135930-65612.jpg

Ir pierādīts, ka Omega - 3 taukskābes nepieciešamas normālai un pilnvērtīgai organisma attīstībai un augšanai- rahīta profilaksei, sekmīgai kaulu un skeleta attīstībai. Īpaši tas svarīgi ir rudenī un ziemā dzimušiem bērniem, cilvēkiem kas dzīvo ziemeļu platuma grādos, kur ilgstoši nav saules, tātad, arī Latvijā dzīvojošiem. Bērniem zivju eļļu ir ieteicams lietot visos vecumposmos- zīdaiņu un jaunākā vecumā- kaulu un skeleta veselībai, bērnudārza un skolas vecumā- mācīšanās spēju uzlabošanai un imunitātes stiprināšanai.

Omega-3 taukskābes:

  • Piedalās šūnapvalku veidošanā, uzlabo nervu sistēmas darbību;
  • Uzlabo smadzeņu asins apgādi, atmiņu un mācīšanās spējas;
  • Veicina bērna attīstību, labvēlīgi ietekmē hiperaktīvus bērnus;
  • Normalizē serotonīna- laimes hormona līmeni organismā;
  • Palīdz samazināt stresa hormonu izdalīšanos;
  • Veicina adaptāciju stresa apstākļos un stiprina imunitāti;
  • Aizsargā aknas un palīdz uzturēt vēlamo ķermeņa svaru;
  • Palīdz regulēt kalcija līmeni organismā- veicina tā deponēšanos kaulos, tas uzlabo kaulu veselību un izturību, matu, ādas un nagu stāvokli;
  • Labvēlīgi ietekmē kaulu, locītavu un ādas slimību ārstēšanu un profilaksi;
  • Palīdz labāk uzsūkties taukos šķīstošajiem vitamīniem;
  • Samazina t.s. „sliktā” holesterīna līmeni- tas palīdz aizkavēt saslimstību ar sirds un asinsvadu slimībām.

Jonax “Islandes Zivju eļļa Omega-3 Classic” un “Islandes Zivju eļļa Omega-3 Lemon” ir augstas kvalitātes Islandē ražoti zivju eļļas preparāti. Tikai ½ tējkarotes (2,5 ml) satur 690 mg polinepiesātināto omega-3 taukskābju. “Islandes Zivju eļļa Omega-3 Lemon” pateicoties tā patīkamajai citronu garšai, ir ērts un vienkāršs veids kā bērniem uzņemt nepieciešamās Omega- 3 taukskābes.

20131023150235-27983.jpg

www.jonax.lv