Ziedputekšņu alerģijas var tikt novērotas arī bērniem pirms bērnudārza vecuma

22. May 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Līdz ar dabas mošanos pavasarī, gaisā parādās ziedputekšņi, kas cilvēkiem ar alerģiskām izpausmēm, nerada pozitīvākās emocijas.

Ņemot vērā, ka katru gadu ziedēšanas sezonas sākums atšķiras, alerģija var izpausties jau brīdī, kad ziedēšana sākusies kādā no kaimiņvalstīm, jo, kā skaidro pediatre un bērnu alergoloģe Regīna Pakalne-Bormane, ziedputekšņi pa gaisu var ceļot pat vairākus simtus kilometrus.

Gaisa piesārņojums var izmainīt ziedputekšņu struktūru

Latvijā pavasaros ļoti izteikta ir alerģija pret bērzu ziedputekšņiem, bet tā nav vienīgā alerģija, ar kuru varam saskarties. “Ja pacientam ir alerģija tikai pret koku ziedēšanu, viņš var būt priecīgs, jo līdz ar Jāņiem, kad beidzas ziedēšana, beidzas arī alerģiskās izpausmes. Savādāk ir tad, ja ir arī cita veida alerģijas, jo jūnija vidū un jūlija sākumā sāk ziedēt graudzāles,” norāda Regīna Pakalne-Bormane. Der atcerēties, ka liela nozīme ir arī tam, kur dzīvojam, kā arī gaisa piesārņojumam, jo tas var izmainīt ziedputekšņu struktūru un būtiski pasliktināt cilvēka dzīves kvalitāti.

Kā ārstēt alerģiskas iesnas?

Alerģisko iesnu ārstēšanai tiek izmantotas dažādas medikamentu grupas atkarībā no alerģijas izpausmēm:

  • Ja galvenais traucēklis ir nieze, deguna tecēšana, apsārtums, palīdz antihistamīna grupas līdzekļi. Speciāliste iesaka izvēlēties 2. vai jaunās antihistamīna grupas līdzekļus, jo tie nerada miegainību.
  • Aizlikta deguna gadījumā tiek lietoti nazālie glikokortikoīdi jeb stereoīdi.

Kuri alerģijas noteikšanas testi ir precīzāki?

Daktere skaidro, ka atbilstoši pacienta sūdzībām tiek veikti arī alergoloģiskie testi - ādas vai arī asins testi -, kas palīdz noteikt antivielas.

Nereti vecāki uzskata, ka no asinīm veiktie testi ir precīzāki, taču ārste skaidro, ka tas neatbilst patiesībai - abos gadījumos tiek noteiktas vienas un tās pašas antivielas.

Regīna Pakalne-Bormane: “Ja ir neskaidra diagnoze un vēlas pārliecināties, ka atrastais alergēns ir īstais, ir iespējams alergēnu iepūst degunā un apskatīties, vai tas patiesi izraisa alerģiju.”

Alerģija var parādīties jebkurā vecumā

Ja visbiežāk par ziedputekšņu alerģijām tiek runāts saistībā ar skolas vecuma bērniem, kuriem parādās alerģiskas iesnas, kā arī pusaudžiem un jauniem pieaugušajiem, svarīgi atcerēties, ka slimībām ir ļoti mainīga daba un ar pavasara alerģiju var saskarties arī pavisam mazi bērni, vēl pirms tie sākuši apmeklēt bērnudārzu, kā arī vecāka gadagājuma cilvēki.