Zemeņogu kārdinājums un risks mazulim: ievestās zemenes

Zemeņogu kārdinājums un risks mazulim: ievestās zemenes

19. Jun 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad veikalos parādās sārtās, skaistās zemenes, tā vien gribas ar tām palutināt savu mazuli! Vai bērnam dot ievestās ogas, vai tomēr paciesties un sagaidīt vietējās, jautājām Māmiņu Kluba ekspertei, pediatrei un alergoloģei Mārītei Pogai.

„Viennozīmīgi, zemenes, kas tiek ievestas no ārvalstīm, mazulim dot nedrīkst, jo mēs nezinām, ar ko šīs ogas ir apstrādātas,” uzskata eksperte.

Pārsvarā, lai pārdzīvotu ceļu no ārvalstīm līdz Latvijai, zemenes tiek apstrādātas ar ķimikālijām, kas paildzina to lietošanas laiku, saglabā ogu kārdinošo izskatu un neļauj tik strauji bojāties.

Salīdzinājumam, vietējās, bioloģiski audzētās zemenes, ja tās netiek apstrādātas ar ķimikālijām, uzglabāt var vien pāris dienu. Līdz ar to, tās kā mazulim, tā pieaugušajam, ir daudz veselīgākas un nekaitīgākas.

„Tā kā nav zināms, ar kādām ķīmiskajām vielām ievestās zemenes tiek uzturētas svaigas, bērniem šīs ogas noteikti nevajadzētu dot. Īpaši piesardzīgiem jābūt tad, ja bērniņam ir nosliece uz alerģijām, piemēram, pārtikas piedevu nepanesamība, ko, diemžēl ne ar kādiem testiem nav iespējams noteikt. Šajā gadījumā nav zināms, kā dažādas ķīmiskās vielas, ar kurām zemenes apstrādātas, reaģēs,” skaidro Mārīte Poga.  

Ārste uzskata, ka tā kā bērni mums ir tik ļoti svarīgi, viņiem jādod tikai tas labākais! Kāpēc gan dot ievestās zemenes, kuru izcelsme un apstrāde bieži vien nav zināma, ja varam dot vietējās?! Kaut vai siltumnīcā audzētas, tomēr tās ir labākas kā ievestās ogas.

Tādēļ, ja patiesi vēlies, lai tavs mazulis saņemtu pašu labāko, pacieties un pagaidi līdz Jāņiem, kad savam bērniņam varēsi pasniegt īstas, bioloģiski audzētas zemenītes no pašas dārza vai arī iegādājies veikala vai tirgus produkciju, kas audzēta tepat Latvijā!

Māmiņu Klubs

Kad tu savam bērniņam plāno pasniegt pirmās zemenes?