Zemenes, zemenītes tavam mazajam: uzzini par zemeņu labajām īpašībām!

Zemenes, zemenītes tavam mazajam: uzzini par zemeņu labajām īpašībām!

18. Jun 2020, 09:21 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Reti kuram negaršo zemenes, šīs saldās vasaras ogas! Uzzini, kādēļ tās dot bērniņam un kā šīs ogas viņam pasniegt. Konsultē Māmiņu Kluba eksperte, pediatre un alergoloģe Mārīte Poga.

Kas zemenēs labs?

Zemenes ir pirmās vērtīgās vasaras ogas, tādēļ tās vasaras laikā ieteicamas ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem!

Vērtīgākais, ko tās satur, ir lielais C vitamīna daudzums un šīs ogas ir arī bagātīgs dzelzs avots.

„Mums jau zemenes garšo ne tāpēc, ka tās ir veselīgas vai saturētu organismam nepieciešamas vielas, bet gan tādēļ, ka mums patīk to garša! Zemenes, manuprāt, ir garšīgākās ogas, kādas mums ir, un tādēļ arī tās tiek audzētas lielākajā daļā piemājas dārziņu,” uzskata alergoloģe Mārīte Poga.  

Veselību spēcinošas un organismam vērtīgas gan ir ekoloģiski audzētas zemenes. Kā paskaidro ārste, nopērkot šī ogas, piemēram, ziemā, veikalā, zemenes gan izskatās pēc zemenēm, tomēr tā negaršo.

Dod svaigas ogas, bez piedevām!

Tā kā pusgada – gada vecumā bērns šo zemenes ogu vēl nepratīs sūkāt, pirms viņam to dot, zemeni nepieciešams saspiest vai sablendēt!

Mazam bērnam zemenes vajadzētu ēst bez nekādām papildus piedevām, piemēram, cukura, piena vai putukrējuma. „Cukurs pirmajos dzīves gados bērnam vispār nav jādod! Tā kā zemenes pašas par sevi ir pietiekami saldas, nav nepieciešams viņu pieradināt pie cukura,” uzskata Mārīte Poga.

Tad, ja jau agrā vecumā savu bērnu pieradinām pie dažādiem saldiem pārtikas produktiem un piedevām, tostarp, cukura, viņam ātrāk sāk bojāties zobi un pastāv lielāks liekā svara problēmu rašanās risks.

Ārste uzsver, ka nereti tieši saldumu došana agrā vecumā, kļūst par iemeslu tam, ka bērns sāk ēst mazāk dārzeņu. Tas vērtējams negatīvi, jo šie pārtikas produkti ir svarīga uztura sastāvdaļa! Tad, ja paši savam bērnam iemācīsim ēst visu ko saldu un garšīgu, tad dārzeņus viņš ēdīs nelabprāt.

Tādēļ Māmiņu Kluba speciāliste atzīst, ka līdz trīs gadu vecumam cukuru un dažādus citus saldumus bērnam nemaz var nedot. Jo vēlāk to darīsi, jo labāk!

Kā tu savam bērniņam pasniedz zemenes? Vai tām pievieno kādas piedevas?