Vissaldākais no muzejiem

Vissaldākais no muzejiem

24. Sep 2014, 13:52 gucci123 gucci123

Labdien!

Kā jums šķiet, kurš ir vissaldākais no Rīgas muzejiem? Manuprāt, tas ir jaunais, interaktīvais Laimas šokolādes muzejs. Man ir patiess prieks, ka beidzot Latvijā ir viens moderns muzejs, kurā ir ne tikai eksponāti – vēstures liecības, bet arī daudz interaktīvas informācijas.

Šis muzejs ir iekļuvis starp mūsu favorītiem, jo tajā var ne tikai redzēt, bet arī nogaršot, pataustīt, paspaidīt, pafotografēties, paskraidīt… Un tagad nedaudz vairāk par to. Laimas šokolādes muzejs atrodas Miera ielā blakus Laimas šokolādes rūpnīcai un firmas veikaliņam. Foajē mūs sagaida laipni darbinieki, kas ne tikai izdala elektroniskas muzeja kartes, bet arī uzcienā ar konfektēm (un ko tad bērnam vairāk vajag, lai iepatiktos!). Elektroniskās kartes ir jāreģistrē, no rādot savu vārdu, uzvārdu un e-pasta adresi, uz kuru tiks nosūtītas fotogrāfijas. Tālāk virzāmies uz garderobi, kur var nolikt drēbes, un laipna darbiniece mūs pavada uz pirmo telpu, kurā varam nobaudīt karsto šokolādi: gaišo vai tumšo (jau otrais gardumiņš!) no liela fondī, kas izskatās pēc šokolādes strūklakas. No eksponātiem var apskatīt un pataustīt kakao auli un pupiņas, kā arī esošos Laimas produktus – zefīru, cepumus, konfektes, trifeles, tortes, augļi šokolādē – sortiments ir ļoti plašs. Vēl ir ļoti interesanta un vērtīga lieta – vairāki stendi, kuros ar video rullīšu palīdzību var redzēt un uzzināt, kā top šokolāde Laima jeb Kakao pupas stāsts, kā arī kā top un tiek fasēti dažādi Laimas produkti: zefīrs, konfektes, trifeles, cepumi (var paķert dažas idejas un mājās izmēģināt!). Ļoti lielu atsaucību ieguvis stends, kurā uz mazas šokolādes tāfelītes var uzrakstīt novēlējumu kādam ko tu mīli. Gustaviņš izveidoja 2 tāfelītes: tētim (kā jau Tēvu dienas priekšvakarā), omai un opam. 20140924095218-24088.jpg

Nākošajā telpā ir foto stūrītis, kurā var iemūžināties. Interesanti, ka visas fotogrāfijas ar laika atstarpi tiek projicētas un Laimas pulksteņa maketa, līdz ar to var tās uzreiz aplūkot. Atsevišķa siena ar fotogrāfijām veltīta Laimas vēsturei, kur var redzēt, kas, kur un kā ir bijis senāk… Kā arī var apskatīties, cik daudzās pasaules valstīs pazīst Laimas produkciju: tā ir nokļuvusi gandrīz visos kontinentos, izņemot Ziemeļpolu un Dienvidpolu:)

Daži interesanti fakti par Laimu, ko, iespējams, neesam zinājuši:

1)      kakao pupiņas mēro apmēram10 000 kmgaro ceļu no Ganas Republikas Āfrikā līdz Latvijai Eiropā.

2)      agars ir želatīnam līdzīga viela, kuru pievieno zefīram un kurš ir atbildīgs par tā želēšanu; to iegūst Igaunijā.

3)      vispasaules šokolādes dienu svin 11.jūlijā.

4)      vissenākā Laimas šokolādes konfekte ir Serenāde (izstrādāta 1937.gadā).

5)      Laima ir viens no lielajiem Latvijas uzņēmumiem, kas aktīvi nodarbojas ar dažāda veida labdarību un atbalstu, piemēram, palīdz bērniem ar dzirdes traucējumiem, atbalsta jāšanas sacensības, palīdz Latvijas slimnīcām ar aparatūras iegādi u.tml.

Muzejs strādā katru darba dienu, izņemot pirmdienas. Lai apmeklētu muzeju, īpaši pieteikties nav nepieciešams. Uz ekskursiju gida pavadībā un radošo darbnīcu gan ir nepieciešams iepriekšējs pieraksts. Cenas: bērniem līdz3 g.v. – bez maksas, pieaugušajiem – 7 eiro. Patīkams pārsteigums – ne par vienu našķīti un arī ne par individuāli izgatavotajām šokolādes tāfelītēm nebija papildus jāmaksā. Noskaidroju, ka ar laiku muzeju plānots paplašināt, jo šobrīd tas ir neliels un ātri izejams. Un es ticu, ka darot visu ar tādu mīlestību un pieeju, viņiem viss izdosies:) 

Gucci123 un Gustaviņš

P.S. attēli no laimasokoladesmuzejs.lv

24. Sep 2014, 10:48

Izklausās interesanti! 😀