Visā Eiropā bērniem trūkst zobu tīrīšanas iemaņu

Visā Eiropā bērniem trūkst zobu tīrīšanas iemaņu

20. Mar 2015, 09:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

(Eiropas mēroga aptaujas rezultāti)

Colgate® Healthy Mouth Mission – izglītojoša akcija vecākiem

Rezultāti Eiropas mēroga aptaujai, kurā Colgate® Healthy Mouth Mission 2015 uzdevumā aptaujāti 7 500 vecāku, atklāja: lai gan vairāk nekā pusei bērnu ir teikts, kā pareizi jātīra zobi, labie zobu tīrīšanas ieradumi viņiem nenostiprinās, jo gandrīz viena trešdaļa bērnu (32%) tīra tikai priekšējos zobus, pilnībā izslēdzot no tīrīšanas procesa aizmugurējos zobus, kā rezultātā maziem bērniem ir nepieciešama nopietna zobārstu palīdzība – līdz 7 gadu vecumam [15%] bērnu ir plombas, bet [9%] bērnu ir izrauts zobs. Vecāki pūlas pamazām pieradināt bērnus pie zobu tīrīšanas režīma ievērošanas, un daudzās ģimenēs bērniem tiek mācītas zobu veselībai nepieciešamās iemaņas.

Turklāt aptauja parādījusi, ka Eiropā pastāv atšķirības tajā, kā vecāki vērtē savu bērnu zobu tīrīšanas ilgumu; gandrīz divas trešdaļas (62%) vecāku Polijā bažījas, ka viņu atvases nevelta pietiekami daudz laika zobu tīrīšanai, salīdzinot ar gandrīz pusi (43%) vecāku ar līdzīgu viedokli Beļģijā. Nedaudz vairāk par pusi vecāku (50%) cenšas panākt, lai viņu bērni tīrītu zobus pietiekami ilgi, savukārt 14% bērnu melo, sakot saviem vecākiem, ka ir tīrījuši zobus! Rekomendējamais zobu tīrīšanas ilgums bērniem ir 2 – 5 minūtes.

Colgate® Healthy Mouth Mission 2015 nāk talkā, lai palīdzētu vecākiem un sniegtu padomus un ieteikumus tiem, kuri cenšas iemācīt savām atvasēm, kā pareizi rūpēties par savas mutes veselību. Healthy Mouth Mission sadarbojas ar zobārstiem, lai nodrošinātu, ka visi pieejamie līdzekļi ir perfekti pielāgoti ģimeņu atbalstam visā Eiropā.

“Labu zobu tīrīšanas iemaņu veidošana agrajā bērnībā ir ļoti svarīga turpmākajā dzīvē, tomēr tos var būt grūti ieaudzināt bērniem, kuri vēl nav sapratuši, kāpēc ir svarīgi tīrīt zobus. Tāpēc vecākiem, lai bērniem iemācītu šīs iemaņas, noteikti ir pašiem jāizglītojas, kā pareizi tīrīt zobus, un jāiesaistās bērnu zobu tīrīšanas procesā. Varētu pat teikt, ka jātīra bērna zobi viņu vietā. To vecākiem būtu jādara, jau sākot no pirmo zobu izšķelšanās un līdz pat skolas vecumam, kontrolējot tīrīšanu un diegošanu. Ja šo procesu vecāki padarīs sistemātisku, bērnam nākotnē būs pašsaprotami, ka divas reizes dienā ir jātīra zobi. Vecākiem ir jāsaprot, ka šīs zobu tīrīšanas iemaņas palīdzēs bērniem izvairīties no kariesa un būt ar skaistu smaidu, jo smaids ir cilvēka redzamā vizītkarte. Lai palīdzētu vecākiem risināt šo problēmu, Colgate® Healthy Mouth Mission 2015 palīdzēs motivēt vecākus un sniegs viņiem vērtīgus padomus, kā izvairīties no kariesa, kā izveidot pareizu zobu kopšanas sistēmu, kā arī – kā pieradināt bērnus pie zobu sukas un zobu pastas, padarot zobu tīrīšanas procesu patīkamu un interesantu bērnam, gluži vai spēles formā,” stāsta zobārste Jeļena Verulidze.

Rādīt piemēru

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem, visas ģimenes ir atšķirīgas un pielieto dažādas metodes, lai veicinātu veselīgus smaidus, taču gandrīz katrs no aptaujātajiem vecākiem (95%) piekrīt tam, ka bērnu zobu tīrīšanas iemaņas ir tieši saistītas ar vecāku rādīto piemēru, un tikpat daudz (94%) piekrīt, ka ir svarīgi regulāri tīrīt savus zobus bērna priekšā, tādējādi rādot viņam labu piemēru. Aptauja atklāj, ka vecāki visā Eiropā jau pielieto radošas metodes, lai panāktu, ka viņu bērni rūpējas par savu zobu veselību, un vispopulārākie paņēmieni, lai veicinātu zobu tīrīšanu, ir šādi;

  • balvas, lai veicinātu labu zobu kopšanas režīmu (12%);
  • taimera izmatošana kopā ar bērniem, lai nodrošinātu pareizo zobu tīrīšanas ilgumu (9%);
  • zobu tīrīšanas pārvēršana spēlē, lai mudinātu bērnus ievērot pareizu zobu tīrīšanas režīmu (31%);
  • zobu tīrīšana kopā ar bērniem, tādējādi daloties ar viņiem labajā zobu tīrīšanas praksē (43%);
  • vecāki vienkārši pasaka bērniem, cik svarīgi ir tīrīt zobus (55%).

Uzzināt kopā nedaudz vairāk, lai padarītu mutes veselīgākas

Vairākums zobārstu iesaka bērniem regulāri apmeklēt zobārsta kabinetu jau no 2 gadu vecuma vismaz 2 gadā. Tas ļauj zobārstam novērot zobu augšanu un attīstību. Tā ir arī iespēja vecākiem uzzināt par zobu attīstību, par nepieciešamību nodrošināt atbilstošu fluora saturu mutes higiēnas līdzekļos, uzzināt, kā palīdzēt bērniem apgūt labās mutes dobuma kopšanas iemaņas, kā rīkoties gadījumā, ja bērns, piemēram, lieto knupi, vai arī uzzināt par pareizo diētu un uzturu, kā arī par mutes bojājumu novēršanu.

Kā liecina Colgate aptaujas rezultāti, visā Eiropā vecāki ne vienmēr pilda šis rekomendācijas. Ievērojama daļa vecāku (32%) atzīst, ka viņu atvases apmeklē zobārstu reizi gadā, kā rezultātā zobiem nepieciešama nopietna ārstēšana. Kā liecina Eiropas vidējie rādītāji, 7 gadu vecumā 15% bērniem ir plomba, bet 9% ir izrauts zobs.

Jautāti par iemesliem, kādēļ nepieciešama zobu ārstēšana, vecāki min tādus faktorus kā pārāk liels cukura saturs pārtikā (28%) un nepienācīga zobu tīrīšana (23%).

Padomi vecākiem

Īpaši svarīgs elements Colgate piedāvātajā jaunajā attieksmē pret bērnu zobu tīrīšanu ir laba piemēra rādīšana. Piemēram, visa ģimene kopā var tīrīt zobus spoguļa priekšā, runājot ar bērniem visa zobu tīrīšanas procesa laikā. Tāpat vecāki var tīrīt zobus bērnu priekšā, lai tie redzētu, cik daudz laika tam jāvelta un kas tieši būtu jādara.

Vēl vairāk, vecākiem jāpievērš īpaša uzmanība vienlīdz labai piena un pastāvīgu zobu tīrīšanai. Sabiedrībā valda uzskats – kamēr bērnam ir piena zobi, par tiem nevajag rūpēties. Šis viedoklis ir aplams, jo, izkrītot piena zobiem, baktērijas, kas attīstās mutes dobumā bērna dzīves sākumā, nekur nepazudīs.

Vēl viens svarīgs faktors, kas ietekmē pareizus mutes higiēnas ieradumus, ir jautrības ieviešana zobu tīrīšanas rutīnā. Tas ir ļoti svarīgi, kad bērniem ir jau ilgstošas problēmas ar zobu tīrīšanu. Šādās situācijās bērni var klausīties savas iemīļotās dziesmas (aptuveni 2 minūtes), vai arī ģimene var sarīkot zobu tīrīšanas sacensības.

Lai rūpētos par sava bērna zobu veselību un iemācītu viņam pareizus zobu higiēnas paradumus:

  • Tīriet bērnam zobus divreiz dienā ar fluoru saturošu zobu pastu, lai noņemtu zobu aplikumu – uz zobu virsmas veidojošos lipīgo slāni, kas ir kariesa galvenais cēlonis.
  • Katru dienu izmantojiet zobu diegu, lai izņemtu starp zobiem un zem smaganu robežas esošo aplikumu, pirms tas sacietēs un veidos zobakmeni, kuru pēc tam var noņemt tikai ar speciālas tīrīšanas procedūras palīdzību.
  • Ievērojiet diētu, ierobežojot pārtikas daudzumu, kas satur daudz cukura vai cietes – vielas, kuras veicina aplikuma veidošanos, kas savukārt izraisa kariesu. Nedodiet savam bērnam šādu pārtiku uzkodu veidā, bet gan kā daļu no regulārām ēdienreizēm, jo tad izdalās vairāk siekalu, kas ļauj labāk izskalot ēdiena paliekas.
  • Lietojiet mutes kopšanas līdzekļus, kas satur fluoru, tajā skaitā zobu pastu.
  • Regulāri vediet savu bērnu pie zobu ārsta uz apskati.

Zobu tīrīšanas laikā palīdziet bērnam veikt zemāk norādītās darbības, kamēr bērns spēs   veikt tās patstāvīgi:

  • Izspiediet uz zobu sukas nelielu daudzumu fluoru saturošas zobu pastas (zirņa lielumā); neļaujiet bērnam norīt zobu pastu.
  • Ar mīkstu zobu suku vispirms tīriet visu zobu iekšējo virsmu, jo tur sakrājas lielākā daļa zobu aplikuma; notīriet zobus ar vieglām kustībām – uz priekšu un atpakaļ.
  • Notīriet katra zoba ārējo virsmu. Turiet suku slīpi un gar ārējo smaganu līniju; tīriet zobus ar vieglām kustībām, virzot suku turp un atpakaļ.
  • Notīriet katra zoba košļājamo virsmu ar vieglām kustībām – uz priekšu un atpakaļ.
  • Izmantojot zobu sukas galu, notīriet augšējo un apakšējo priekšējo zobu iekšējo virsmu.

Inovatīva tehnoloģija

Colgate Healthy Mouth Mission mērķis ir pēc iespējas labāk un pilnīgāk palīdzēt vecākiem, kas rūpējās par savu bērnu pienācīgu mutes dobuma kopšanu. 2015. gadā ir nākusi klajā jaunā zobu pasta Colgate® Maximum Cavity Protection Junior ar Cukurskābju neitralizētāju™, kas ir jauns līdzeklis kariesa novēršanai. Jaunā zobu pasta neitralizē skābes, kas radušās, baktērijām pārstrādājot cukurus, pirms tās nodara kaitējumu zobu emaljai un izraisa kariesu. Jaunā zobu pasta arī atjauno fizioloģisko pH līmeni zobu aplikumā. Pateicoties jaunākajai tehnoloģijai, tā samazina caurumu veidošanos zobos par 20% un kariesa izplatību par 50%, ja salīdzina ar zobu pastu, kas satur tikai fluoru. Zobu pastu Colgate® Maximum Cavity Protection var izmantot bērni, sākot no 7 gadu vecuma. 

###

Par aptauju

Aptauja veikta tiešsaistes režīmā, un tajā piedalījušies 7 500 Eiropas pieaugušo iedzīvotāju, kuriem ir vismaz viens bērns 2-7 gadu vecumā, tajā skaitā pa 1000 respondentu no Vācijas, Spānijas, Itālijas, Francijas un Lielbritānijas un pa 500 respondentiem no Grieķijas, Polijas, Rumānijas, Beļģijas un Portugāles. Aptauju Colgate-Palmolive uzdevumā veica tirgus pētījumu aģentūra Toluna 2015. gadā.

20150316130145-44262.jpg

Konkurss: rūpējies par savu un savu bērnu zobu veselību un laimē balvas no Colgate!