Vienu bērnu mīlam vairāk kā otru? Tā var būt!

Vienu bērnu mīlam vairāk kā otru? Tā var būt!

27. Aug 2015, 15:50 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tad, ja ģimenē ir vairāk par vienu bērniņu, vecāki bieži vien var piedzīvot sajūtu, ka šobrīd vienu no viņiem mīl vairāk kā otru, un tā dēļ justies slikti. Tomēr kā apgalvo psiholoģe Diāna Zande, ir normāli, ka bērnus mēs mīlam dažādi, un nav normāli, ja vecāki apgalvo, ka viņi savus bērnus mīl vienādi, jo tas nav iespējams! 

„Katrs bērniņš ir cits cilvēks un ar katru no viņiem veidojam atšķirīgas attiecības, tātad arī mūsu mīlestība pret viņiem būs atšķirīga.

Tādēļ vecākiem ieteicams saprast, kas šajās attiecībās ir atšķirīgais, kas tajās ir labs un kāpēc šobrīd man ir grūtāk mīlēt Anniņu, bet vieglāk – Pēterīti, un kāpēc pēc mēneša ir pretēji! Tātad svarīgi ir pieņemt, ka tā notiek, un saprast – tas, ka attiecības mainās, ir cilvēciski.  

To var salīdzināt ar mīlestību pret savu partneri. Mēs viņu mīlam, bet dažreiz arī nevaram ciest. Un tas jau nenozīmē, ka nevaram ciest uz visu mūžu, bet tikai šobrīd,” skaidro Diāna Zande.

Psiholoģe uzsver, ka tieši tāpat ir ar bērniem. „Tad, ja mazais pārnāks mājās bez sporta kurpēm, saplēstu mugursomu un piešļakstītām kabatām ar guaša krāsām, tad šajā brīdī mums savu bērniņu mīlēt būs grūtāk nekā tad, ja viņš atnāks glīti sapītām bizītēm, kāds aizgājis no rīta, un mums vēl atnesīs ziedus, ko pats būs salasījis pļaviņā.

Tomēr kā vienā, tā otrā situācijā vecākiem būtiski apzināties to, ka tas ir viens un tas pats bērns, kurš dažkārt uzvedās tā, kā mums šķiet pieņemami, bet citkārt – tā, kā mums nav pieņemami.

Un tāpat jāatceras, ka arī mēs - vecāki - bērnu acīs dažkārt uzvedamies pieņemami, bet dažreiz – arī nepieņemami,” tā Diāna Zande.

Māmiņu Klubs

Vai arī Tu izjūti, ka brīžiem vienu bērnu mīli vairāk kā otru? 

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā