VIDEO: svinam Līgo svētkus ar topošo Superbēbīša ģimeni

23. Jun 2013, 09:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja mēs salīdzinām to, kā kādreiz svinējuši Jāņus un kā to darām mēs, atšķirību ir daudz, taču arvien vairāk mēs vēlamies atgriezties pie mūsu senču paražām – kopīga gatavošanās svētkiem, esot viena no tām.

Mēdz teikt, ka svētīta ir tā māja, kuras pagalmā kuplojot ozols jeb Pērkona koks. Par tradīciju Bērziņu mājās kļuvusi ozolā kāpšana, kā to reiz darījuši saimes puiši, lai tiktu pie ozola zariem, no kuriem vīt vainagus.

Tāpat topošā superbēbīša tēta Kaspara uzdevums esot nopļaut zālīti, lai pagalms saposts un līgotājiem ir kur dejot, savukārt mēs tikām pie pīrāgu cepšanas.

Superbēbīša ģimenes topošā māmiņa Liene parasti galdā ceļ pīrāgus, pati gatavo Jāņu sieru, kā arī marinē un cep gaļu.

Lienei šie būs vieni no retajiem Līgo svētkiem, kuri tiks sagaidīti kopā ar ģimeni, jo visai bieži sanācis strādāt, vadot dažādus pasākumus, taču, pēdējos pāris gadus svētki tiek svinēti kopā ar saviem mīļajiem.

“Mums ir tāda brīnišķīga tradīcija braukt pie draugiem uz Kurzemes pusi, kur braucam ar laivām, kārtīgi ejam pirtī, dziedam līgo dziesmas, dancojam ap ugunskuru, darām visu, kas ienāk prātā, brienam pa pļavu, lasām jāņu zāles un kārtīgi atpūšamies,” par ierastajām tradīcijām Jāņos stāsta Liene.

Gatavojam īpašo svētku cienastu- cepam pīrāgus

Topošā superbēbīša māmiņa Liene atzīst, ka gluži tāpat kā mums visiem, svētkos nākas saēsties tā, ka nākamā dienā nevar pakustēties, taču pēdējos gados gan, lūko, lai viss būtu ar mēru.

Lienei kādreiz esot bijis bail ķerties klāt pīrāgu mīklas gatavošanai, taču vienreiz pamēģinot, atklājies, ka tas nemaz nav tik grūti.

“Tas jau nekas, ka kāds saņemas šogad pirmo reizi pīrāgus cept, galvenais izmīcīt to mīkliņu ar mīlestību, tad uzrūgs labi. Ja būs apdegusi apakšiņa un gali tam pīrādziņam, tāpat bus gards,” iedrošina arī citas ģimenes  mēģināt pagatavot Jāņu cienastu pašiem. “Tāpat pīrāgus cepot liekam uz ozollapām, lai Līgo svētku burvību un spēku ienestu arī pīrāgos.”

Kad panna noklāta ozollapiņām, liekam virsū pīrādziņus, apziežam ar olu un uzberam ķimenes. Arī Lienes nu jau lielais dēls labprāt pielika roku pīrāgu cepšanā, kas gan esot liels retums, jo esot pavisam citas intereses.

Rotājam pagalmu un rotājamies paši

Kamēr pīrādziņi gozējas krāsnī, laiks pagalma rotāšanai. Kādreiz tas esot ticis darīts ar dažādām zālītēm, bērzu, pīlādžu un ozolu meijām, lai mājām būtu svētība un naktī raganas nenāktu tuvumā.

Līgo vakarā superbēbīša ģimene piedzīvo ierastās Līgo tradīcijas – lēkšanu pār ugunskuru un vainagu vīšanu, taču svarīgi esot arī saposties, lai vismaz kāds tautisks elements būtu apģērbā. Tāpat nekas netiek darīt bez dziedāšanas.

“Vienmēr ir jādzied Līgo svētkos, to man ir mamma iemācījusi, to es arī cenšos katru gadu darīt, vismaz viena Līgo dziesma katram būtu jāzina,” uzsver Liene.

Ja gadījumā piemirsušies Līgo dziesmu vārdi, tad tiekot sacerēti savi: “Mums jau ir standarts – viena melodija ar Līgo, Līgo galā, tad mēs varam dziedāt dažādas pašsacerētas dziesmas, piemēram, “Pinu, pinu Jāņu zāli savā svētku vainagāi, Līgo”.”

Topošā superbēbīša māmiņa Liene zina, ka īsts līgotājas vainags esot no deviņām lapiņām, tāds arī katru gadu tiek sarūpēts. Turklār Liene tic Līgo burvestībām, jo pati esot pārbaudījusi to spēku.

“Ir taču ārkārtīgi daudz ticējumi par to – kā tad jauna meita var noskaidrot, kad viņa precēsies, ar ko precēsies, kas būs viņas līgavainis,” topošā Superbēbīša māmiņa Liene stāsta par Jāņu nakts īpašo spēku.”Tieši 4 gadus pirms es apprecējos ar Kasparu, es ozolā metu savu vainagu un ticiet vainē, bet tieši ceturtajā reizē viņš tur arī palika. Tad es sapratu, ka pēc 4 gadiem man būs jāprecās un tā arī notika.”

Arī papardēm Līgo naktī piemīt īpaša burvība, lai gan Liene un Kaspars saka, ka savu mazo papardīti jau ir atraduši, drīz pēc Jāņiem tā uzziedēs visā krāšņumā.

Lai visiem skaisti Līgo svētki un Jāņi!

Māmiņu Klubs