VIDEO: Mazuļa attīstība vienpadsmitajā dzīves mēnesī

05. Jan 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmā gadiņa dzimšanas diena ir jau pavisam tuvu – vēl tikai pavisam nedaudz, nedaudz, un mūsu mazulim būs jau viens gadiņš!

Pirmais gads paskrien kā vasara! Tas ir spilgts, neparedzams, neticami interesants un reizēm arī ļoti grūts.

Bezmiega naktis, krūts barošana un nebeidzami minējumi, kāpēc bērniņš raud, prātā nākot neskaitāmiem izmisīgiem mēģinājumiem, kā viņu vislabāk nomierināt. Bet pirmais gads nav tikai par to! Tas ir pirmais apzinīgais smaids mammai un tētim, pirmā pateiktā zilbe – ma, te, ba. Maigs pieskāriens, pirmie zobiņi un interese par rotaļlietām. Pirmais gads ir kā brauciens karuselī, kas uzņem ātrumu un kļūst aizvien aizraujošāks, jo bērnam parādās jaunas prasmes, nostiprinās viņa fiziskā varēšana. Mūsu priekšā ir visīstākais cilvēks, lai gan vēl ļoti maziņš.

Kāds ir tavs mazulis?

Pārliecināts priekšnieciņš, kurš pieprasa savu uzmanību, vai arī kluss un mierīgs? Paskaties uz viņu! Viņš ir tik mīļš, tuvs un īpašs.

Ja vakar viņš tikai piesardzīgi cēlās kājās, tad šodien jau sper savu pirmo solīti. Atceries, ka mazulis līdz pusotram gadam vēl var nestaigāt, tāpēc nesteidzini viņu un ļauj viņam attīstīties savā dabiskajā tempā.

Ko mazuļi iemācās līdz vienpadsmitajam dzīves mēnesim, un kam mums, vecākiem, būtu jāpievērš uzmanība?

Rotaļlietas – ir svarīgas visu veidu bumbiņas, gan lielas, gan mazas, gumijas, plastmasas, gludas un ar reljefu. Bērniem patīk arī dažādi tuneļi, caurules, caur kurām izrāpot, kastes. Bērnam ir arī interese par automašīnām un lellēm, koka figūriņām, kā arī dažādiem sadzīves priekšmetiem – bļodām, krūzītēm, šķīvjiem, sietiņiem, karotēm. Galvenais, lai šie priekšmeti būtu viegli un droši bērnam.

Noderīga rotaļlieta var būt arī piepūšamais peldriņķis, kas palīdzēs līdzsvara attīstīšanai. Mazajam uz tā nemaz nav tik viegli sēdēt, taču tas ir noderīgi, jo palīdz iemācīties noturēt līdzsvaru un sajust savu ķermeni.

Interesants fakts – nevienam bērnam nepatīk, ja apkārt valda nekārtība un rotaļlietas ir haotiski izkaisītas pa istabu, tāpēc ir vērts tās sakārtot savās vietās, jo bērnam uzreiz atkal parādīsies interese ar tām rotaļāties. Netici? Izmēģini!

Turpini pievērst uzmanību vides iekārtošanai dažādos līmeņos, lai mazuļi dabiski mainītu savu ķermeņa stāvokli. Vienpadsmit mēnešu vecumā mazulis jau prot nosēdēt tupus pozīcijā un šādā pozā labprāt arī rotaļājas.

Ja vien iespējams, ļauj bērnam telpā atrasties ar basām kājiņām, jo, saskaroties ar dažādām virsmām, tas palīdzēs stimulēt pēdās esošos nervu galus. Turklāt šādā veidā mazulis arī labāk spēj noturēt līdzsvaru un mazāk krīt.

Šajā vecumā bērns jau saprot secību, apzinoties, kas aiz kā seko: pēc pamošanās rīta rituāls; pēc pusdienām diendusa; pēc rotaļāšanās sakārtot mantiņas un doties pastaigā. Starp citu, pārģērbšanās un autiņbiksīšu maiņa ir atsevišķs rituāls un ikdienas sastāvdaļa. Lai šie mirkļi būtu mierīgi, bez asarām un histērijas, aicini bērnu sadarboties. Ēšanas vai pārģērbšanās laikā nenovirzi bērna uzmanību ar rotaļlietām, multenēm vai grāmatām. Esi kopā ar bērnu, jo šajā brīdī viņš apgūst dzīvei nepieciešamās pašapkalpošanās prasmes. Nākotnē tās būs noderīgas mums visiem!

Pagaidām ļauj bērnam izbaudīt bezrūpīgo bērnību. Novērtē katru dienu, kuru pavadi kopā ar savu mazuli! Tas varbūt izklausīsies banāli, taču laiks paskrien ļoti ātri un, pirms pagūsi attapties, tavs mazulis jau būs izaudzis par neatkarīgu pieaugušo. Bet tas jau ir pavisam cits stāsts.

Cieši apskauj savu bērniņu un, lai nekas netraucētu viņam izbaudīt bērnību, nodrošini kustību komfortu ar Huggies®!