Vai vecākais bērns būs greizsirdīgs uz jaundzimušo?

Vai vecākais bērns būs greizsirdīgs uz jaundzimušo?

14. Mar 2022, 08:43 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad parādās ģimenē vēl viens bērniņš, vecākie bērni cīnās ar dažādām emocijām. Uztraukums, mīlestība, naids, prieks, dusmas, lepnums un arī greizsirdība. Tās pat nav visas emocijas, kurām cauri iet vecākie bērni, kas nupat kā iepazinušies ar saviem jaunākajiem brāļiem vai māsām.

Diānas Zandes lekcijas Māmiņu Kluba Vecāku skolā

Konsultē psiholoģe Diāna Zande.

Vecākiem jāļauj bērniem izrādīt savas jūtas, vienalga - vai tās būtu labas vai sliktas, bet tas jāļauj darīt VĀRDOS. Ja negatīvās emocijas nenāk uz āru, tās var izraisīt arī fiziskas agresijas uzliesmojumus. Vecākais bērns var justies pamests, viņš var izrādīt savu aizvainojumu ar kaušanos, kniebšanu, košanu jaunākajam. 

Ja vēl pirms mazuļa dzimšanas vecākajam ļausiet izrādīt greizsirdību un aizvainojumu, sakot viņam, ka daudzi bērni tā jūtas, laikā, kad bērniņš būs klāt, būs vieglāk. Bērnu var iesaistīt jaunākā ģimenes locekļa gaidīšanā. Viņam var ļaut pieņemt vienkāršus lēmumus, piemēram, par to, kādas krāsas zeķītes jaundzimušajam pirkt. Bet neaizmirsti, ka arī tev jābūt ar šo lēmumu mierā. 

Kad jaundzimušais būs klāt, atceries vecākajam bērnam pateikt, ka mīli viņu tāpat kā agrāk. Ļauj bērnam sajust, ka viņš joprojām ir īpašs. Ja viņš saka, ka mazulis jāved atbakaļ, respektē dažkārt bērna vēlmi dzīvot tā, kā tas bijis pirms jaundzimušā. Pasaki viņam, ka saproti, ka situācija ir sarežģīta, saki, ka saproti, ka viņš grib pavadīt vairāk laika ar tevi. Un centies savu ikdienu organizēt tā, lai ar katru no bērniem spētu vismaz reizi dienā baudīt divvientulību. 

Ievērojat ģimenē jau ierasto dienas kārtību, tā vecākajam bērnam būs vieglāk adaptēties jaunajai situācijai. Tagad nav īstais laiks dažādām pārmaiņām bērna dzīvē. Ja viņš vēl neiet dārziņā, tad nelaid viņu arī tagad, nogaidi. Tāpat arī ar podiņmācību. Visam jānotiek tad, kad bērns tam patiešām ir gatavs. 

Palūdz draugiem un radiem būt iejūtīgiem attiecībā uz tava vecākā bērna vēlmēm. Palūdz, lai tad, kad viņi nāk uz jaunākā raudzībām, viņi pievēršas arī vecākajam bērnam. 

Ja vecākais bērns tomēr fiziski dara pāri jaunākajam, ļauj viņam saprast, ka tas ir nepieņemami un kauties ir kategoriski aizliegts. Vari piedāvāt viņam izlikt savas jūtas uz papīra, varat kopā izkliegties, ļaujot jūtām vaļu. 

Ļauj vecākajam bērnam iesaistīties mazuļa aprūpē. 

Ja bērns jutīs, ka viņam uzticies, viņš jutīs, ka mīli viņu, un tad arī viņam būs viegli vairāk mīlestības izrādīt jaunākajam bērniņam.

Māmiņu Klubs

Diānas Zandes lekcijas Māmiņu Kluba Vecāku skolā

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā