Vai Tavs mazulis prot ēst ar karoti?

Vai Tavs mazulis prot ēst ar karoti?

08. May 2013, 22:32 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sveiki.

Zinu, zinu ļoti sen savā klubiņā neesmu neko rakstījusi, bet tagad labošos un uzrakstīšu gan ko. :)

Šoreiz parunāsim par to vai Tavs mazulis jau ēd ar karoti.

Šajā vecumā mūsu mazuļi iepazīst pasauli vēl vairāk un tagad kad nāk vasara, tā ir vēl interesantāka, tāpēc ēst ar karotīti ir kas patiesi interesants.

Viena gada vecumā bērns sāk citādāk attiekties pret ēdienu. Viņš kļūst izvēlīgāks un mazāk izsalcis. Un tas nav brīnums. Ja viņš turpinātu ēst tikpat daudz, kā agrāk, un tikpat pieņemtos svarā, tad viņš izaugtu ziloņa lielumā. Tagad bērnam ir laiks uzmanīgi izpētīt savu ēdienkarti un izlemt, kas viņam patīk, bet kas ne. Vai jūs atceraties, kā viņš uzvedās pie galda 8 mēnešos? Tad viņam likās, ka viņš mirst no izsalkuma pirms katras ēdienreizes. Viņš knapi varēja sagaidīt, kad viņam uzsies lacīti, un pēc tam sniedzās ar muti pie katras karotes. Viņam bija vienalga, ko viņš ēda. Viņš bija pārāk izsalcis, lai izvēlētos.

Ir arī citi iemesli bērna izvēlē. Viņš sāk sevi apzināties kā personība ar savām personīgajām vēlmēm. Tāpēc, ja agrāk viņam bija šaubas par kādu no ēdieniem, tad tagad viņš pārdomāti to atstumj. Bērna atmiņa tāpat uzlabojas. Iespējams, viņš pie sevis domā: „ Ēst man dod regulāri, tā ka es vienmēr uzspēšu izēst tik, cik man vajag”.

Lai bērns neēd dārzeņus, ja negrib

Ja viņš pēkšņi atsacīsies ēst dārzeņus, kuri viņam garšoja pagājušajā nedēļā, lai tā būtu, kā viņš grib. Ja jūs viņu necentīsieties pierunāt, viņš drīz vien no jauna iemīlēs šos dārzeņus. Bet, ja jūs uzstāsiet, lai viņš ēd to, kas viņam dotajā momentā nepatīk, jūs panāksiet tikai to, ka īslaicīga nepatika pret doto ēdienu kļūs par pastāvīgu. Ja viņš divreiz atteiksies no kādiem dārzeņiem, nedodiet viņam tos kādas divas nedēļas.

Protams, mātei nepatīkami, ja bērns atsakās ēst to, kas bija speciāli viņam pirkts un gatavots un kas viņam patika pagājušajā nedēļā. Mātei ir grūti noturēties un nedusmoties tādā situācijā. Bet ir jāņem vērā, ka pierunāšana un draudi tikai iepotēs viņā riebumu uz doto ēdienu.

Ja viņš mīl vienus dārzeņus un nemīl citus, kas ir ļoti tipiski bērna otrajam dzīves gadam, dodiet viņam tos, kurus viņš mīl.

Ja viņš vispār negrib ēst nekādus dārzeņus, dodiet viņam vairāk augļus. Ja viņš ēd pietiekami daudz augļus, pienu un uzņem vitamīnus, tas aizpilda visu, kas pieejams dārzeņos.

Ko darīt, ja bērnam apnikušas putras

Daudziem bērniem uz otro dzīves gadu apnīk putras. Nelieciet tās bērnam ēst. Eksistē masa aizstājēju, kurus jūs varat viņam piedāvāt, piemēram, maize, makaroni, cepumi, kartupeļi utt. Pat, ja viņš vispār atteiksies no produktiem, kas satur cieti, dažu nedēļu laikā, tad tas viņam nekaitēs.

Neuztraucieties, ja dažreiz bērns maz dzers pienu

Piens – ļoti vērtīgs produkts. Tas satur daudzas vielas, kas ir nepieciešamas bērnam. Aptuveni 750 gramu piena dienā pilnīgi pietiekami jebkuram bērnam vecumā no 1 gada līdz 3 gadiem, ja viņa barošana ir pietiekama daudzveidīga. Vairākums bērnu šajā vecumā izdzer pienu ne vairāk kā norādīts, bet dažreiz arī mazāk. Ja vecāki sāk uztraukties vai uzstāt un likt bērnam izdzert vairāk, tad pakāpeniski viņam piens patiks aizvien mazāk un mazāk. Un beigās viņš dzers pienu mazāk, nekā viņš būtu dzēris, ja vien viņu nepiespiestu.

Neprasiet bērnam izdzert vēl pienu, ja viņš skaidri parādījis, ka vairāk negrib. Katru reizi, kad viņš pretosies jūsu pierunāšanai, viņam arvien vairāk liekas, ka viņš patiešām negrib pienu. Pat, ja viņš dienā izdzers ne vairāk kā 200 gramu - neuztraucieties un pagaidiet, kamēr viņš pats sagribēs vairāk. Ja viņš turpina izdzert mazāk pienu, nekā puslitru, jūs varat aizvietot to ar citiem piena produktiem(siers, biezpiens, kefīrs u.c.).

Bet, ja bērns mēneša laikā negrib ēst nekādus piena produktus, jums jādodas pie ārsta. Ārsts izrakstīs kalciju. Bet bērns, iespējams, agri vai vēlu atkal iemīlēs pienu.

Jo agrāk bērns sāks ēst pats, jo labāk

Vecums, kurā bērns sāk ēst patstāvīgi ar karoti, ir atkarīgs galvenokārt no pieaugušajiem. Daktere Deivisa savos eksperimentos atklāja, ka daži bērni diezgan labi ēda ar karoti pat līdz gadam. Bet pie pārlieku gādīgas mātes, bērns ar karoti neēdīs pat līdz 2 gadiem. Viss ir atkarīgs no tā, kad jūs dosiet viņam iespēju iemēģināt savus spēkus. Lielākā daļa bērnu izrāda interesi ēst ar karoti ap gadu, un, ja viņiem netraucē, tad daudzi no viņiem var lieliski ēst ar karoti bez citu palīdzības ap 1,5 gadiem. Sagatavošanās patstāvīgai ēšanai sākas jau 6 mēnešos, kad bērns ēd, turot rokās cepumus, maizi vai kaut ko citu, pēc tam 9 mēnešos, kad jūs dodat viņam ar dakšiņu saspaidītu ēdienu un viņš ar rokām ņem mazos gabaliņus un liek tos mutē. Ja jūs neatļaujat bērnam ēst ar rokām, tad, iespējams, viņš daudz vēlāk, nekā citi bērni, iemācīsies ēst ar karoti.

Vairums bērnu vienkārši izrauj karoti mātei no rokām, kad viņi jūt vajadzību iemācīties ēst patstāvīgi. Māte var padomāt, ka bērns niķojas, bet labāk, ja viņa atdos karoti bērnam, bet pati paņems citu.

Bērns ātri atklāj, ka vienkārši iegūt karoti ir nepietiekami, ka iemācīties ēst pašam ir ļoti grūti. Viņam būs nepieciešamas pāris nedēļas, lai iemācītos pasmelt ēdienu, un vēl pāris nedēļu, lai ieliktu ēdienu mutē, nenometot karoti pa ceļam. Viņš drīz nogurst no šiem neauglīgajiem mēģinājumiem un sāk spēlēties ar ēdienu. Tad jums ir jāaizvāc ēdiens, atstājot tikai dažus gabaliņus gaļas, lai viņam ir ar ko eksperimentēt.

Pat, tad kad viņš godīgi cenšas ēst ar karoti, viņš nosmērēs gan sevi, gan visu apkārt, un jums ar to ir jāsamierinās. Ja jums ir žēl paklāju, paklājiet zem bērna krēsla lielu vaskadrānu.

 

Un kā ir ar Tavu mazuli vai viņš jau ēd pats ?

No cik mēnešu/gadu vecuma viņš sāka ēst pats?

 

info no kleo.lv

 

Baiba Moon

Saulite21 Saulite21 09. May 2013, 09:24

Manam delam ir gadins un 16dienas, bet ar karoti vins spelejas liek mute, bet neēd. Ja es nolieku vinam blodinu ar ēdienu, vins blodinu apgaz un ēdienu noslauka uz grīdas. Maizi vins man ed sapleš sakuma mazos gabaliņos un pec tam ed.😃

aab aab 09. May 2013, 07:10

mana meitiņa ātrāk sāka ēst ar dakšu nekā ar karoti 😃 apm 8.mēn vecumā sāka nogaršot makaronus un tad arī sāka ēst ar dakšu - pati! tagad, kad ir jau sen pāri gadam, ēd arī ar karoti. protams, ka šķidrumi vēl tik raiti neiet mutē, bet biezpiens un tml produkti - super!