Vai bērnam spiest ēst gaļu?

Vai bērnam spiest ēst gaļu?

15. Oct 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai trīsgadīga bērniņa ēdienkartē ir jāiekļauj gaļa, ja viņš no tās atsakās? Mēs paši gaļu ēdam, bet bērnam to neuzspiežam, ļaujam meitai izvēlēties pašai.

Konsultē Māmiņu Kluba eksperte, Wellslim centra un Diagnostikas centra uztura speciāliste Guna Rijkure.

Protams, dzelzs organismā vislabāk uzsūcas no gaļas produktiem. Tomēr tad, ja bērniņš no tās pilnībā atsakās, speciāliste uzskata, ka viņam nav jāspiež to ēst. Pats galvenais, lai bērna organismam netrūktu dzelzs un vitamīni!

Tad, ja asinsanalīzes ir normas robežās, ja nav konstatēts dzelzs vai B12 vitamīnu deficīts, uztura speciāliste uzskata, ka bērnam spiest ēst gaļu, nevajadzētu. Iespējams, šie untumi pēc laika arī pāries.   

„Dažkārt pie manis uz konsultāciju ierodas māmiņas un apjautājas arī par savu bērnu uzturu. Nereti viņas māc bažas par to, ka bērns maz ēd. Tomēr tas ir saprotams, jo viņš, iespējams, visu dienu pavadījis rotaļājoties un par ēšanu nemaz neiedomājas! Tādēļ es vienmēr saku, ja bērns ir veselīgs, viņš neslimo, viņa asinsanalīzes ir normas robežās, lai neēd, ja nevēlas. Bērni daudz labāk par mums – pieaugušajiem prot sevī ieklausīties un saprast, kas un kurā brīdī viņam ir vajadzīgs un, kas nav nepieciešams,” novērojusi Guna Rijkure.

Tādēļ, runājot par gaļas lietošanu uzturā, māmiņai būtu jāpaļaujas uz bērna paša sajūtām. Varbūt pēc laika mazais pats pieprasīs kādu gaļas šķēlīti!

Māmiņu Klubs

Vai arī tavs bērniņš ir atteicies no gaļas ēšanas? Kā tu rīkojies?