Uzmanīgi ar deguna pilienu lietošanu!

Uzmanīgi ar deguna pilienu lietošanu!

06. Mar 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai esat aizdomājušies, kāda ietekme ir deguna pilieniem? Īpaši lietojot tos ilgstoši?

ZVA ir izvērtējusi EMA Farmakovighilances darba grupas (PhVWP) pozīciju, ieteikumus un pieejamo publicēto literatūru par potenciālu deguna gļotādas bojājuma risku saistībā ar benzalkaonija hlorīdu (konservants) saturošām intranazāli lietojamām zālēm, īpaši tās lietojot ilglaicīgi.

ZVA ir secinājusi, ka pieejamie pierādījumi ir pietiekami nozīmīgi, lai atzītu, ka benzalkonija hlorīdam piemīt nepārprotams citotoksisks potenciāls un tas var radīt gļotādas bojājumu, īpaši ilgstošas lietošanas gadījumā. Turklāt jāievēro, ka pacientiem, kas intranazāli zāles lieto rinoloģiskās indikācijās, slimības dēļ bieži ir nomāktas gļotādas pretestības spējas un tāpēc tā var būt jutīgāka pret kairinošiem līdzekļiem. Pacientiem un ārstiem jābūt informētiem, ka konservantu benzalkonija hlorīdu saturošas intranazāli lietojamas zāles var radīt gļotādas un skropstiņepitēlija šūnu bojājumu, kas izpaužas, piemēram, ar gļotādas pietūkumu un pastāvīgi aizliktu degunu. Minētos gadījumos ieteicams zāļu lietošanu pārtraukt un izvēlēties alternatīvu līdzekli, kas nesatur šo konservantu. 

Balstoties uz izvērtētiem datiem un ievērojot EMA PhVWP 2004. gada maija ieteikumus, ZVA lūdz visus reģistrācijas apliecības īpašniekus ieviest grozījumus savu pārstāvēto intranazāli lietojamo zāļu (kas satur konservantu benzalkonija hlorīdu) dokumentācijā. ZVA lūdz ievērot, ka grozījumu standartteksts ir izstrādāts atbilstoši PhVWP ieteikumiem un virknē Eiropas Savienības dalībvalstu, tostarp Latvijā, reģistrēto atbilstošo zāļu dokumentācijā minētie ieteikumi jau ieviesti vai šobrīd tiek ieviesti. 

Lasīt vairāk

Avots: www.zva.gov.lv

06. Mar 2014, 13:24

zel,ka so atrak nezinaju,tagad hronisks rinits jau pusgadu...vairak...