Trīs biežākie vecāku rūpju iemesli

Trīs biežākie vecāku rūpju iemesli

20. Jan 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Audzinot bērniņu, vecākiem bieži vien nākas saskarties ar situācijām, kas šķiet nepieņemamas. Tomēr ne vienmēr ir pamats pārlieku lielam satraukumam! Uzzini, kā rīkoties gadījumā, ja bērniņš ir kaprīzs pārtikas izvēlē, ja mazais melo vai ir pārāk spēcīgi pieķēries vecākiem! 

Kaprīzes, izvēloties pārtiku

Viens no vecāku raižu iemesliem bieži vien ir bērna kaprīzes attiecībā uz dažādu ēdienu izvēli. Tomēr tad, ja bērns nav saslimis, šajā situācijā par to nevajadzētu pārlieku raizēties.

Atceries, ka tad, ja bērniņš atsakās no kādiem ēdieniem vai atsevišķiem produktiem, un to vietā našķojas ar kārumiem, vienalga, nedēļas laikā viņš tomēr uzņems visas organismam nepieciešamās uzturvielas!

Atliek vien turpināt viņam piedāvāt dažāda veida veselīgu pārtiku un ierobežot knibināšanos gar saldumiem līdz vienai, divām reizēm dienā.

Jāpatur prātā tas, ka bērna attiekšanās no atsevišķiem pārtikas produktiem bieži vien ir veids, kā viņš aizstāv savu patstāvību un neatkarību, un šis kaprīzes pēc laika pāries!

Bērns melo

Mēs esam pieraduši domāt, ka meli ir kaut kas negatīvs. Tomēr, ja bērns melo, vecākiem ieteicams apsvērt to, kāds ir viņa motīvs tā rīkoties! Varbūt melojot bērniņš mēģina pārkāpt robežas, lai pārbaudītu, kā vecāki rīkosies, vai arī izpušķojot patiesību, viņš cenšas no šīs realitātes aizbēgt.

Psihologi pārliecināti, ka meli nebūt nav tikai negatīvi, tie arī palīdz veicināt bērnu iztēli!

Gadījumā, ja tava bērniņa meli šķiet pārāk neticami, pasaki viņam, ka tu zini, ka viņš nav patiess! Tomēr kopumā par bērna melošanu nevajadzētu pārlieku satraukties. Jāatceras, ka meli ir kaut kas tāds, ko vairums bērnu gluži vienkārši nevar atturēties izmēģināt!

Bērns ir pārāk pieķēries vecākiem

Bailes atdalīties no vecākiem bērnam parasti aprimst, apmēram, četru vai piecu gadu vecumā, tomēr ir bērniņi, kuri kā dadzīši saviem vecākiem pieķeras ilgāk.

Šajā gadījumā būtu jāstimulē bērniņa patstāvība, viņu mudinot iegūt jaunus draugus un nodoties kopīgām rotaļām.

Lai veicinātu bērna patstāvību, pēc rotaļas kopā ar draugiem, viņam var teikt: „Izskatījās, ka tev šodien kopā ar draugiem gāja jautri!” Šādi bērniņš izjutīs vecāku atbalstu un pamudinājumu kļūt patstāvīgam. 

Māmiņu Klubs

Vai arī tev nācies saskarties ar kādu no šīm situācijām? Kā tajā rīkojies?