Topinambūrs jeb saldais kartupelis.

Topinambūrs jeb saldais kartupelis.

11. Jul 2013, 18:37 meiva meiva

Nu jau kādu laiciņu esmu sākusi sava dēliņa piebarošanu ar dažādiem biezeņiem. Kad slinkums pagatavot ko pašai izlīdzos ar burciņpārtiku, bet tā, lielākoties gatavoju pati. Variācijas daudz un dažādas.

Nav lietas kuras mums būtu topā, bet ir viens dārzenis, kuru nu nekādi man neizdodas dēlēnam iemānīt. Tas ir kartupelis parsatais. Esmu izmēģinājusi dažādus knifus, bet nekas nelīdz. Esmu uz visu katlu likusi tikai pusi no kartupeļa, un vienalga. Tāda sajūta, ka viņš to kartupeli sajūt ar muguras smadzenēm. :)

Tad nu man ienāca prātā doma kartupeļa vietā biezeni pagatavot pievienojot tam topinambūru, jeb saldo kartupeli. Galu galā, ir taču valstis, kurās parasto kartupeļu nemaz nav un to vieta ēd šos saldos kartupeļus. Un ticiet vai nē, aizgāja tā lieta! Biezenis bija nedzudz saldāks kā citu reizi, bet īpašas atšķirības nebija. 

20130711181805-33293.jpg

Topinambūrs, Jeruzalemes artišoks jeb vienkārši saldais kartupelis. 

Topinambūrs pēc savas uzturvērtības ir līdzīgs kartupelim. Tas ir viens no retajiem dārzeņiem, kurā ir daudz dzelzs, B grupas un C vitamīns, kā arī citi vērtīgimikroelementi. Dārzenis nav miltains, tieši otrādi tas ir nedzudz sulīgs un saldens. Ieviest uzturā to iesaka lēnām, īpaši ēdot svaigus, jo ir tendence radīt vēdergāzes. Topinambūri ieguvuši lielu popularitāti kā kartupeļu aizvietotāji diabētiķu 'dienkartē. 

Topinambūru pagatavo tieši tā pat kā kartupeli, tikai tā pagatavošanas laiks ir nedaudz ātrāks. 

Lai labi garšo!

Kristīne

nosiguldas nosiguldas 12. Jul 2013, 10:56 Bruņurupuce

kartupelīti izrīvē cauri sietiņam.

meiva meiva 11. Jul 2013, 21:41 ligindra2

Nu mēs ģimenē tos saucam par saldajiem kartupeļiem 😀

meiva meiva 11. Jul 2013, 20:27 Wuda

Tēja ļoti garšīga 😀 Dzēru to grūtniecības laikā.

meiva meiva 11. Jul 2013, 20:08 Bruņurupuce

Arī saspiests atsevišķi negaršo. 😀 ceru ka ar laiku, bet pagaidām izlīdzēšos ar saldo kartupeli 😀 pie kam, izrādās ka ļoti veselīgs.

lauvinja lauvinja 11. Jul 2013, 19:53

Šos vajag popularizēt - esot dikti veselīgi!