Tiek uzsākta sabiedrības informēšanas kampaņa bērniem un pusaudžiem par mutes dobuma higiēnu

Tiek uzsākta sabiedrības informēšanas kampaņa bērniem un pusaudžiem par mutes dobuma higiēnu

01. Sep 2015, 14:17 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai veicinātu bērnu un pusaudžu interesi par zobu veselību, Veselības ministrija (VM) un Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) organizē sabiedrības informēšanas kampaņu „Man ir tīri zobi!” ar mērķi uzrunāt bērnus un jo īpaši pusaudžus un piedāvāt viņiem dažādus interesantus veidus, kā atcerēties par regulāru zobu tīrīšanu. Pusaudžu vecums ir laiks, kad piena zobus nomainījuši pastāvīgie zobi un ir jāapzinās fakts, ka ar esošajiem zobiem būs jādzīvo visu mūžu. Tāpēc šis vecuma posms ir īpaši svarīgs, lai nostiprinātu pusaudžos pareizus zobu tīrīšanas paradumus un liktu apzināties nelabvēlīgos faktorus, kas ietekmē zobu veselības stāvokli.

Jau no jūlija bērni un pusaudži tiek informēti par pareizu zobu higiēnu, zobu regulēšanu ar breketēm, zobu traumu profilaksi, nodarbojoties ar sporta aktivitātēm, smēķēšanas ietekmi uz zobu veselību, kā arī par citām tēmām, kas šajā vecumā interesē pusaudžus, piemēram, zobu rotas un pīrsingi mutes dobumā.

Lai palīdzētu jauniešiem atcerēties par zobu tīrīšanu, izveidota jauna mobilā aplikācija „Zobs”, kas ik dienu īpašos laikos par to atgādinās. Mobilā aplikācija paredzēta Android operētājsistēmai un ir bez maksas lejuplādējama Google Play.

Interneta vietnē www.tīrizobi.lv ir pieejamas dažādas interaktīvas sadaļas bērniem un pusaudžiem, kur var uzzināt pareizu zobu tīrīšanas tehniku un citus ar mutes dobuma higiēnu saistītus jautājumus. Jaunākais mājaslapas papildinājums ir interaktīvs 3D zobārsta kabinets, kas dod iespēju aplūkot zobārstniecībā izmantojamos instrumentus un procedūras, tādējādi mazinot satraukumu un bailes, kas varētu rasties bērniem un pusaudžiem pirms zobārsta apmeklējuma.

Atgādinām, ka līdz 18 gadu vecumam Valsts apmaksā zobārstniecības pakalpojumus bērniem, tāpēc kampaņa aicinās jauniešus izmantot Valsts sniegto iespēju un regulāri vismaz 2 reizes gadā apmeklēt zobārstu, kā arī 1 reizi gadā apmeklēt zobu higiēnistu. 7, 11 un 12 gadu vecumā zobu higiēnista pakalpojumus Valsts apmaksā divas reizes gadā. Zobārstniecības pakalpojumus par valsts budžeta līdzekļiem sniedz zobārstniecības speciālisti un ārstniecības iestādes, kas ir līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu. Sarakstu ar iestādēm meklē www.vmnvd.gov.lv vai www.tīrizobi.lv.

20150901141627-61660.jpg20150901141620-33397.jpg

20141126093958-81043.jpg