Tēja bērnam: vāram pareizi!

Tēja bērnam: vāram pareizi!

12. Apr 2016, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vēsākās dienās vai pēc pastaigas svaigā gaisā reti kurš bērniņš atsakās no tasītes silta dzēriena. Un pats populārākais no siltajiem dzērieniem, protams, ir tēja. Ja tēja tiek gatavota pareizi, bērns ne tikai remdē slēpes ar to, bet tiek arī pie taustāma labuma.

Speciālisti uzskata, ka tējai bērna uzturā jāparādās vien pēc gada vecuma. Lieta tāda, ka šī dzēriena sastāvā ir kofeīns, kas var mazuli pārlieku aktivizēt, un tanīns, kas, sevišķi esot lielākās devās, apgrūtina dzelzs uzsūkšanos. Bet vecākiem bērniņiem tēja nešaubīgi nāk tikai par labu. Tā lieliski remdē slāpes un satur daudz bioloģiski aktīvo vielu, kas nepieciešamas augošam organismam.

Izvēlamies tēju bērnam

Uzmundrinošā iedarbība tējai ir pateicoties kofeīnam, kas ir tās sastāvā. Visvairāk kofeīna ir zaļajā un sarkanajā tējā (piemēram, karkade) - no 60 līdz pat 120mg vienā tasītē. Melnās tējas tasītē kofeīns ir vien 40-70mg. Bet, ja tiek vārīta baltā tēja, tad vienā krūzītē ir tikai 5mg kofeīna. Bet jāņem vērā, ka baltā tēja tiek pakļauta īpašai apstrādei, lai tajā paliktu daudz ekstraktu, kas pārvēršoties dzērienā, tomēr varētu apgrūtināt bērna gremošanas sistēmas darbību. Tāpēc pediatri un dietologi bērniem iesaka dzert tradicionālo, melno tēju.

Tējai ir vēl viena laba īpašība - pilnīgs kaloriju trūkums novārījumā. Attiecīgi - tēju droši var dot bez ierobežojumiem kā pamata dzērienu bērniem, kam ir aptaukošanās vai pārāk mazs svars.

Tējas stiprums

Izvēloties melno tēju, priekšroku dodiet dekofeinizētai tējai, kur kofeīna saturs ir minimāls. Mazulim šo tēju var dot 1-2 reizes dienā, no rīta vai pa dienu, lai pirms miega bērniņš nebūtu pārāk aktīvs. Bērnu tējai jābūt vājai. Mazulim tēju vāri atsevišķā kanniņā vai katliņā, kur iebērts 0,5g sausais lapu maisījums uz 150-200ml ūdens. Pie tam, dzēriens nedrīkst būt karsts, tam jābūt siltam. Lai tas būtu gardāks, var pievienot pusšķēlīti citrona vai svaigu piparmētras lapiņu.

Saldās piedevas bērnu tējai

Ārsti iesaka bērnam tēju dot bez cukura. Satraukumam nav pamata: bērns nešķobīsies dzerot nesaldinātu tēju. Ir ļoti daudz produktu, kas tēju var padarīt gardu.

Ja ir vēlme, tējai var pievienot karotīti medus. Ja bērnam nav alerģijas un tas nekaitēs viņa veselībai, šāds dzēriens būs labs ne tikai saaukstēšanās laikā, bet arī - palīdzēs atgūt spēkus pēc slimošanas. Garšu un aromātu bagātinās arī svaigas ogas vai ābola gabaliņi. Var izmantot arī aveņu, zemeņu lapas, kumelīšu ziedus.

Tēja pašiem mazākajiem

Mazuļiem, kas tiek ēdināti ar krūti, slāpju remdēšanai un gremošanas sistēmas darbības normalizēšanai iesaka dot zāļu tējas. Ārstniecisko augu sastāvdaļas, kas tajās ir, ir bagātinātas ar dažādām organismam noderīgām lietām, kas ir lielisks palīgs mazuļa attīstībā. Piemēram, tēja ar kumelīšu, melisas, fenheļa, anīsa ekstraktu noderīga var būt arī koliku gadījumā, un arī tad, ja nepieciešams sakārtot mazuļa vielmaiņas procesus.

Māmiņu Klubs