Svētki, kas vienmēr tev līdzās. 1.daļa

Svētki, kas vienmēr tev līdzās. 1.daļa

21. Feb 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nē, tā nav Parīze no slavenā Ernesta Hemingveja romāna. Tas ir jūsu pirmdzimtais. Bērns, kuru tā gaidījāt un, kura nākšana pasaulē ienesa jūsu dzīvē prieku, rūpes un nemitīgu atbildību. Mazuļa piedzimšana un audzināšana taču ir vienreizēja, ne ar ko nesalīdzināma pieredze ikkatra dzīvē.

Mēs, pieaugušie, tik gudri un pārliecināti par sevi pēkšņi zaudējam galvu, “mētājamies” titulētu speciālistu meklējumos, kad mazulis nez kāpēc raud, viņam sāp vēderiņš, šķiļas zobiņi, radušies gremošanas traucējumi vai arī viņš caurām naktīm neguļ.

Pirmā problēma, ar kuru parasti saskaras jaunie vecāki, ir zīdaiņu zarnu kolikas. Tās tiek novērotas 10 – 15% zīdaiņu bet pēc citiem datiem pat 30- 70% jaundzimušo, parasti no 3 nedēļu vecuma.

Kā uzzināt, ka mazulim ir kolikas?

• Jums nedod mieru ilgstoša mazuļa raudāšana arī pēc barošanas,
• starp raudāšanas lēkmēm mazulis ir mierīgs,
• raudas rimstas pēc gāžu izdalīšanās,
• bērns pievelk kājiņas vēderiņam “ kuļā kājiņas”,
• lēkmes laikā bērniņam piesarkusi seja,
• pataustot, var just, ka vēderiņš piepūties.

Kolikas var tikt novērotas praktiski veseliem bērniem. Tādas kolikas sauc par funkcionālām. Kolikas ar saslimšanām, parasti tās ir kuņģa – zarnu trakta slimības, kalpo par slimības simptomu.

Termins “ kolika” cēlies no grieķu vārda ”colicos” un nozīmē “ sāpes resnajā zarnā” . Sāpes mazuļa zarnu traktā rodas no paaugstinātas gāzu veidošanās un zarnu sieniņu izstiepšanās. Tās izstiepj izveidojušies gāzu burbuļi.

Kas tad ir par iemeslu zarnu kolikām?

Iemeslu ir daudz. Tā var būt mazuļa barošana ar nepareizi sagatavotu piena maisījumu, pārāk ātra zīšana, zīšanas laikā ierītais gaiss, mazuļa organisma reakcija uz pārtiku, ko lieto māte zīdīšanas laikā.

Zarnu kolikas mēdz būt saslimšanas simptoms pie pārtikas nepanesības, kam par iemeslu ir laktāzes nepietiekamība, alerģija pret olbaltumvielām, govs pienu u.c., pie enterokolikām, kuras izsaukuši nosacīti – patogēnie mikroorganismi un zarnu infekcijas.

Kā atvieglot mazuļa stāvokli?

Pirmkārt, pārskatiet savu ēdienkarti. Mazuļa kolikas var provocēt piena produkti, pākšaugi, svaigi un skābēti kāposti, gurķi, saldie pipari, citrusaugi, vīnogas, šokolāde, gāzēts minerālūdens, smalkmaizes. 

Pievērsiet uzmanību tam, vai mazulis barošanas laikā neierij gaisu. Ja mazulis krūti zīž pārāk kāri (ātri), uztaisiet pāŗtraukumus un dodiet bērnam iespēju atraugāties. Centieties barot bērnu biežāk, mazākām porcijām. Palaikam paglaudiet mazuļa vēderiņu, masējiet to. Pirms barošanas nolieciet mazuli uz vēderiņa, Tiklīdz kā parādās pirmās koliku pazīmes, mazulim uz vēderiņa var uzlikt siltu flaneļa autiņu, kas uzsildīts ar gludekli vai uz radiatora, var arī ietīt bērniņu vilnas lakatā.

Dažiem mazuļiem palīdz šūpošana ratiņos, gultiņā ... braukšana automašīnā. Kādam citam atvieglojumu sniegs fenheļa vai diļļu tējas. tāpat arī pārbarošana var būt par iemeslu zarnu kolikām. Atcerieties, bērna kliedziens ne vienmēr nozīmē to, ka viņš ir izsalcis! Stipriniet mazuļa veselību ar kompleksajiem homeopātiskajiem preparātiem! 

Parasti zīdaiņu, gan arī mākslīgi baroto bērniņu kolikas ilgst pirmos 3 dzīves mēnešus (tāpēc tās nereti dēvē par pirmo 100 dienu slimību), taču jums priekšā ir vēl daudz pārbaudījumu: jaunu pārtikas produktu ieviešana bērna ēdienkartē un ar to saistītās garšas un taustes izjūtas, paaugstinātas prasības gremošanas trakta darbībai.

Nereti mazulis netiek galā ar visiem šiem uzdevumiem. Tādos gadījumos var rasties aizcietējumi vai arī caureja, sāpes vēderā, meteorisms, vemšana. Ja mazulim pēkšņi sasāpējies vēderiņš, pacēlusies temperatūra, viņam ir vemšana vai caureja, steidzīgi konsultējieties ar ārstu. Vienīgi ar ārsta atļauju ārstējiet mazuli mājās.

Radiniet savu atvasi pie normāla mājas ēdiena. Netaupiet laiku uz sava mazuļa veselības rēķina. Neaizmirstiet laiku pa laikam pavaicāt savam bērnam kā viņam klājas, vai viņš no kaut kā vai no kāda nebaidās, vai viņš nav sastrīdējies ar savu draugu. Tas jums palīdzēs labāk saprast bērnu, iekarot viņa uzticību, mazināt viņa sāpes un, iespējams, viņam nākotnē nevajadzēs saukt palīgā “ sāpošu vēderiņu”, lai pievērstu jūsu uzmanību (mēdz būt arī tā).

Turpinājums sekos....

20140214113140-90999.jpg

Enterokind® pilieni iekšķīgai lietošanai
20 ml, šķīdums

Homeopātiskās zāles, kuras lieto bērniem kuņģa-zarnu trakta darbības traucējumu - sliktas dūšas, vemšanas, caurejas, un zīdaiņiemmeteorisma un aizcietējuma, ko izraisījusi uztura maiņa, novēršanai.

Sastāvs:

  • Chamomilla D6*,
  • Cina D6,
  • Colocynthis D6,
  • Lac defloratum D6,
  • Magnesium chloratum D6.

Etanola saturs 2.69 tilp. %

20140214113241-42183.jpg

Gastrokind tabletes® 
150 tabletes

Homeopātiskās zāles, kuras lieto bērniem kuņģa-zarnu trakta darbības traucējumu - sliktas dūšas, vemšanas, caurejas, un zîdaiņiem meteorisma un aizcietējuma, ko izraisījusi uztura maiņa, novēršanai.

Sastāvs:

  • Arsenicum album D6*,
  • Okoubaka D4,
  • Croton tiglium D6, 
  • Veratrum album D12.

Vairāk uzzināsiet, apmeklējot mūsu mājas lapu www.mitela.lv

Pirms lietošanas uzmanīgi izlasiet lietošanas instrukciju. Konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu par zāļu lietošanu. Bezrecepšu zāles. 

Zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga veselībai.