Speciāliste: Vajadzība pēc kalcija pieaug bērniem un jauniešiem

Speciāliste: Vajadzība pēc kalcija pieaug bērniem un jauniešiem

13. Jan 2014, 11:22 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Minerālvielas ir neorganiskas vielas, kas piedalās visdažādāko cilvēka organisma funkciju nodrošināšanā. Nelielas dažādu minerālvielu elementu rezerves uzkrājas cilvēka organismā, tomēr organismā pašā tās neveidojas un tādēļ tās ir jāuzņem ar uzturu. Organismā minerālvielas kalpo par būvelementiem, tie ietilpst ķermeņa šķidrumu sastāvā- regulē spiedienu ārpus šūnām un šūnu iekšienē, dažādas fermentu reakcijas, nervu impulsu pārvadīšanu, utt.

Kalcijs ir viena no svarīgākajām minerālvielām cilvēka uzturā. Lielākie kalcija depo cilvēka organismā ir kauli un zobi. Tajos atrodas apmēram 99% visu cilvēka organisma kalcija rezervju, apmēram 40g kalcija. Lai kalcijs no tievajām zarnām spētu uzsūkties un nogulsnēties kaulaudos, šim procesam ir nepieciešams D vitamīns.

Cilvēka organismam novecojot, minerālvielu apmaiņa kaulos samazinās. Ja uzturā kalcija ir maz, tā depo rezerves var nodrošināt normālu organisma darbību apmēram 6 mēnešus. Ja kalcija deficīts uzturā saglabājas ilgāk, tiek traucētas normālas kaulu funkcijas un organisms sāk izmantot savas iekšējās rezerves- sāk noārdīties kaulaudi, kauli atmiekšķējas, notiek to demineralizācija, samazinās stiprība un var attīstīties osteoporoze. Paaugstinās arī nervu un muskuļu sistēmas uzbudināmība (novēro paaugstinātu nervozitāti, muskuļu krampjus un tremoru, bezmiegu, trauksmi). Kalcija joni piedalās nervu un muskuļu aktivitātes regulācijā un dažu fermentu darbības nodrošināšanā.

20140107113319-57121.jpg

Pieaugušam cilvēkam nepieciešams uzņemt 1000 mg kalcija dienā. Šādu daudzumu kalcija satur, piemēram 1 kg kefīra, jogurta vai piena, 2 kg kviešu maizes no rupja maluma miltiem, 3 kg vārītu balto pupiņu. Taču jāņem vērā, ka no pārtikas produktiem uzsūcas tikai apmēram 40% kalcija. Kalciju saturoši preparāti dienas devu nodrošina parasti 1 tabletē. 

Vajadzība pēc kalcija pieaug bērniem un jauniešiem- straujas augšanas laikā, sportistiem, gados vecākiem cilvēkiem un it īpaši sievietēm menopauzes periodā- osteoporozes profilaksei, kā arī kaulu un zobu veselības uzturēšanai.

Sievietēm grūtniecības un bērniņa zīdīšanas laikā ir jāpievērš īpaša uzmanība pietiekošai kalcija uzņemšanai, jo kalcijs nepieciešams bērniņa kaulu un zobu attīstībai, it sevišķi otrajā grūtniecības trimestrī, kad mazulis aug ļoti strauji, kā arī visu laiku, kamēr bērniņš tiek barots ar krūti. Ja māmiņai uzturā pietrūkst kalcija, organisms to mēģina iegūt no kalcija depo kaulaudos, bet tas var novest pie situācijas, kurā var ciest grūtnieces zobi un kauli, jo iestājoties kalcija deficītam, bērns sāk "ņemt" kalciju no krājumiem- mātes kauliem un zobiem. 

20140107113329-77951.jpg

Kalcija „zagļi” ir kofeīns, arī ļoti trekns uzturs kavē kalcija uzsūkšanos, jo tie piesaista ar uzturu uzņemto kalciju un izvada to no organisma. Tāpat kalcija uzsūkšanos kavē šķiedrvielas, skābi augļi un dārzeņi.

Kalcija uzsūkšanās nodrošināšanai ir nepieciešams D vitamīns, it īpaši tā aktīvā forma- D3 vitamīns, kurš kopā ar kalcija vielmaiņu regulējošiem hormoniem nodrošina normālu skeleta attīstību, regulē kalcija vielmaiņu un uzsūkšanos, tā trūkums rada rahītu. D vitamīns rodas ādā ultravioleto staru ietekmē un āda uzglabājas arī tā rezerves. Tādēļ tas tiek saukts arī par „saules vitamīnu”. Taču valstīs, kas atrodas ziemeļu platuma grādos, tai skaitā arī Latvijā, ultravioletie stari rudens un ziemas mēnešos līdz zemei nenonāk nemaz. Bērniem līdz 6 gadu vecumam, ka arī vecākiem cilvēkiem, arī grūtniecēm un barojošām māmiņām ir palielināta vajadzība pēc D vitamīna, līdz ar to nepieciešams uzņemt vismaz 10 mikrogramus dienā un pēc iespējas vairāk jāizmanto iespēja uzturēties saules gaismā.

Kalcija uzņemšana kopā ar D3 vitamīnu, nodrošina ideālo kombināciju kalcija optimālai vielmaiņai un deponēšanai kaulaudos.

raksts taps sadarbībā ar uztura speciļasisti Annu Oborsku

20140107113228-83120.jpg 

Calcinex papildina ikdienas uzturu ar kalciju, kas ir nozīmīgs elements dažādu cilvēka organisma funkciju nodrošināšanā – kalcijs piedalās kaulu struktūras veidošanās procesā un palīdz uzturēt veselus un stiprus kaulus un zobus; veicina normālas muskuļu sistēmas funkcijas un nervu impulsu pārvadi organismā. Calcinex sastāvā esošais D3vitamīns veicina kalcija vielmaiņu un uzsūkšanos.

Calcinex košļājamas tabletes ar apelsīna garšu nesatur aspartāmu. Pateicoties augstajai aktīvo vielu koncentrācijai, pietiek tikai ar 1 tableti dienā. Nesatur aspartāmu, glutēnu, krāsvielas, mākslīgus konservantus un cukuru- nebojā zobus. Iepakots blisteros - iespēja aptiekā iegādāties nepilnu iepakojumu. Šāds iepakojums pēc vienas tabletes izņemšanas saglabā sterilitāti, atšķirībā no produktiem iepakotiem pudelītēs.

Mamuķītis Mamuķītis 07. Jan 2014, 13:36

Ārsti saka, ka tagad bērniem esot ļoti ļoti trausli kauli. Nākot pie ārsta ar lauztiem pirkstiem, kuri vienkārši ir salauzti, uzsitot pa galda malu. Un vēl esmu dzirdējusi, ka lūzumi nedzīst, jo bērnu organismi, esot piesārņoti ar tādu saldumu daudzumu, ka tad kad organisms attīrās, tikai tad sāk saaugt lūzuma vieta.