Speciālista padomi: Kā rīkoties, lai bērns vasarā nepārkarstu

29. Jun 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Klāt ir ilgi gaidītā vasara, kas nozīmē, ka gaiss iesilst līdz pat 30 grādiem. Taču nav vajadzīga pat tik augsta gaisa temperatūra, lai piedzīvotu pārkaršanu vai arī saulesdūrienu.

Tāpēc vaicājām Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pediatrei Lienei Smanei, kā pasargāt bērnu no pārkaršanas un, ja tomēr to nav izdevies, kā atpazīt pārkaršanas pazīmes.

Neatstāj bērnu automašīnā!

Aizvien biežāk gan sociālajos tīklos, gan arī medijos tiek aktualizēts jautājums par bērnu atstāšanu automašīnā, kamēr pieaugušais vien uz pāris minūtēm aiziet uz veikalu pēc ātrajiem pirkumiem. Der atgādināt, ka tikai dažas minūtes bērna veselībai var būt ļoti kritiskas, jo gaiss automašīnā sakarst ļoti ātri, līdz ar to bērns var piedzīvot arī letālu iznākumu. Liene Smane atgādina, ka atrašanās sakarsušā automašīnā var ietekmēt bērna smadzeņu darbību, sirdsdarbību, nieres un visu organismu kopumā, tāpēc šāds vecāku lēmums bērnam ir ļoti bīstams.

Pārkaršanu bērns var piedzīvot ne tikai atrodoties sakarsušās telpās, bet arī atrodoties laukā, tāpēc karstajā laikā ir jābūt ļoti uzmanīgiem ar bērniem vecumā līdz 4 gadiem, jo sevišķi, ja mazulis vēl nav sasniedzis gada vecumu. Pediatre aicina vecākus sekot līdzi tam, cik ilgi esam laukā pastaigā, mudinot bērna ratiņus neturēt tiešo saules staru ietekmē un pēc iespējas atrodot pastaigām ēnainākas vietas. “Ir jāvelk atbilstošs apģērbs – kokvilnas drēbītes –, un, ja vien ir iespēja, jāļauj bērnam dzīvoties bez audiņbiksītēm un dot padzerties ūdeni,” atgādina L. Smane.

Cik daudz ūdens bērnam jāizdzer?

Ja bērns atrodas ārā saules staru ietekmē vai arī nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm, ir svarīgi dot padzerties pa malciņam ūdens ik pēc 15 – 30 minūtēm. Tādējādi bērns diennakts laikā uzņems sev vajadzīgo ūdens daudzumu. Vienlaikus, lai zinātu, ka uzņemtā ūdens daudzums ir pietiekošs, svarīgi sekot līdzi urinācijai, kurai jābūt vismaz reizi sešās stundās.

Atceries, ka diennaktī uzņemamo ūdens daudzumu rēķina atbilstoši bērna vecumam un svaram. Kā piemēru Liene Smane min gadu vecu bērnu, kura svars ir aptuveni 10 kg. Bērnam, kurš atbilst šiem parametriem, diennakts laikā būtu jāizdzer aptuveni 0,8l ūdens.

Pārkaršanas pazīmes

Ja novēro bērnam:

  • paaugstinātu ķermeņa temperatūru,
  • galvassāpes,
  • sliktu dūšu,
  • vemšanu,
  • krampjus,
  • sāpes vēderā,
  • traucētu apziņu,

zini, ka šie simptomi var liecināt par pārkaršanu. Šajā gadījumā bērns būs noguris un var būt arī traucēta apziņa, kas nozīmē, ka viņš neatsaucas komunikācijai. Pēc pediatres Lienes Smanes teiktā, vēl viena pazīme, kas liecina par pārkaršanu, var būt arī ādas izmaiņas – tā kļuvusi ļoti silta un sausa.

Šādā gadījumā bērns jāatbrīvo no apģērba un jāpārvieto uz vēsu vietu, kurā ir pieejams kondicionieris. Lai mazinātu pārkaršanas simptomus, bērnam jādod padzerties ūdens un uz pieres, sejas, kakla rajona jāliek remdenā ūdenī samitrināta kokvilnas lupatiņa, noteikti zvanot arī Neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai.