Slingotāji ar stāžu jeb mūsu slinga stāsts.

Slingotāji ar stāžu jeb mūsu slinga stāsts.

09. Oct 2014, 14:03 pandulaacis pandulaacis

Mēs ar slingu esam nešķirami  gandrīz  divus gadus, un abi bērni izauguši, cieši piesieti man klāt.  Jaunības naivumā biju pārliecināta, ka šādu palīglīdzekli tomēr nevajadzēs – man taču ir tik stilīgi rati, mēs ar bēbīti  iesim garās, foršās pastaigās, un viss būs brīnišķīgi! Bet bērni ir tikpat neparedzami kā laikapstākļi rudenī – jūs taču zināt :) Iespējams, mums ar vīru vienkārši trūka nojēgas par mierpilnu vizināšanu ratos, taču pusotra mēneša vecumā pastaigas kļuva dramatiskas – meita nepārtraukti kliedza, nelīdzēja ne ritmiska braukšana, ne šūpošana, ne šušināšana kā tādam tvaika gludeklim (garāmgājēji droši vien domāja, ka mamma pamazītēm jūk prātā), nekas.  Biju vīlusies un dusmīga uz visu pasauli – draudzenes, kas ir mammas, taču stāstīja, ka bēbīšiem patīk braukt ratos un viņi pirmajos mēnešos vispār to vien dara, kā guļ! Šī krīze, par laimi, sasaucās ar manu pēcdzemdību atrādīšanos ginekoloģei. Saburzītais paskats un izmisums balsī (pirmo pusotru mēnesi meita tikai ēda, gulēja un kliedz, kliedza, kliedza) droši vien bija tik uzkrītošs, ka daktere tūliņ sāka dalīties savā vērtīgajā pieredzē – lai taču nopērkam lielo fitnesa bumbu un nēsājam bērnu slingā, viņai tā visi mazbērni izauguši! Ritmiskās augšup / lejup kustības vislabāk nomierinot mazuli, jo ir analogas tām, kuras mazulis izjuta, vēl vēderā esot – mammai staigājot un kustoties. Mēs bijām gatavi izmēģināt pilnīgi visu, jo nēsāšana un midzināšana uz rokām pamazītēm beidza mūs nost. Un ko vispār iesākt ar pastaigām – neiet vai nest bērnu rokās? Jutāmies jauni, tizli un neko nesaprotoši vecāki – daudzie izpētītie bēbīšaprūpes un audzināšanas DVD un izlasītie „Mans Mazais” numuri likās bezjēgā nomests laiks un nauda.  Tad nu abas dakteres rekomendētās lietas tūlīt pat iegādājāmies, un mūsu īpašumā nonāca dzeltenbrūns „Hoppediz” slings.  

20141009135113-85852.jpg

Uz mājām uzaicinājām slingu konsultanti Aiju Apsīti, un viņa pacietīgi darbojās ar mums veselas 2 stundas, mācot slinga siešanu un dažādos knifiņus gan man, gan vīram, un vēl padalījās ar vērtīgiem hendlingošanas un mazuļa mierināšanas paņēmieniem, kurus vēlāk cītīgi izmantojām kā viena, tā vēlāk otra bērna aprūpē. Iesākumā slingu sēju vien mājās un trenējos arvien kārtīgākā tā uzsiešanā – reizēs, kad gribējās paēst, uzkrāsoties un sakārtot matus, mazliet vēlāk uzdrošinājos iziet arī ārā.

20141009135632-50609.jpg

Tā kā bija pavasaris, pastaigās gāju mierīgu sirdi bez mēteļiem un vestēm. Man pavērās jauni plašumi – mazie veikaliņi pagrabstāvos, kuros iekļūt ar ratiem bija neiespējami, dažādas neizbraucamas taciņas un mierīga pārvietošanās sabiedriskajā transportā, kā arī gandrīz vienmēr garantēta vieta, kur apsēsties. Un galvenais – mazā slingā vienmēr mierīgi gulēja, attiecīgi man bija laiks iepirkumiem, pārdomām un citām lietām, kas ar kliedzošu mazuli pirms tam likās neiespējamas. Meitu slingā labprāt nesa arī vīrs, saņemot daudzu garāmgājēju smaidus.

20141009135134-49549.jpg

Sasniedzot maģiskos 4 mēnešus, iegādājāmies daudz ātrāk un ērtāk lietojamo mei – tai slingu, to pasūtot mūsu pašu mazi.lv mājaslapā. Bijām ļoti priecīgi par foršo dizainu un krāsu (mumini mūsmājās ir iemīļoti), kā arī ērtumu un ātro uzsiešanu.

20141009135227-76479.jpg

Meita nu jutās daudz brīvāk – varēja kustināt rociņas un galvu, un pastaigas kļuva daudz foršākas, jo viņa lielākoties vairs neiemiga, bet ziņkārīgi skatījās apkārt. Visvairāk sajūsmināja fakts, ka bērnam varu ģērbt visu, kas ienāk prātā, un slingu siet sev virs mēteļa – tik un tā nesvīdīsim. Rīgā ir daudz slingotāju, tāpēc mūsu ģimenīte daudziem vairs nelikās nekas īpašs, taču kādus brīnumus man nācās piedzīvot, meitas 9 mēnešu vecumā pārceļoties uz Jelgavu?! Mūsu pirmajā pastaigā, kas tika apvienota ar iepirkšanos, tiku divreiz palaista rindā pa priekšu, turklāt veikala kasiere pat salika manus iepirkumus maisiņā, lai gan teicu, ka tas nav nepieciešams! Biju tiešām saviļņota, jo likās – esmu nonākusi brīnišķīgā pilsētā, kur mammas ar mazuļiem ciena! Kopumā meitu nesu slingā aptuveni 11 mēnešus, ziemā pārgājām uz pufīgu kombinezonu un braukšanu ratos.

20141009135437-26268.jpg

Šis ir vienīgais slingošanas mīnuss – slinga bērnus pieradināt pie ratiem ir ilgi un stresaini, jo pirmie mēneši tiek pavadīti klaigājot. Protams, citām mammām ir pozitīva pieredze, bet es ar tādu nevaru lepoties. Pie otrā bērna „pāraudzināšanas” joprojām strādāju.

Puika piedzima, kad māsa bija vien 1, 8 gadus veca. Iemācījusies staigāt pirms 4 mēnešiem, lielākus attālumus pievarēt viņa nespēja. Un arī blakām solīdi negāja – skrēja, kur acis rāda, arī uz ielas, attiecīgi nereti bija jātur stingrā satvērienā. Pēdējos grūtniecības mēnešus pavadīju milzīgās pārdomās un nespēju izšķirties – slingošana ziemā vai tandēmrati. Bet kā lai es tik milzīgu karieti ar zīdaini rokās dabūju ārā no mājas, ja kāpnēm nav uzbrauktuves? Iesākumā ļoti satraucos, kā es tik maziņu kāpuriņu visu ziemu nonēsāšu, tomēr riskēju un pasūtīju Lenny Lamb slingotāju vesti un flīsa kombinezoniņu, kurā mazo iepakot. Puiku slingā sāku nēsāt 3 nedēļu vecumā. Par laimi, pagājusī ziema bija fantastiska! Jā, neglīta, skumjas uzdzenoša un drūma, taču silta! Mēs ļoti forši to nostaigājām – puikam nebija ne auksti, ne karsti, arī es vestē jutos ērti un ne reizi nebiju sasvīdusi.

20141009135815-67451.jpg

Tuvojoties pavasarim, veste tika nolikta plauktā, un beidzot apkārtējie pamanīja, ka man taču ir vēl viens bērns, jo vesti biju izvēlējusies ļoti neuzkrītošā krāsā un kapucīte puikam arī melna.

20141009135842-74228.jpg

Šī slingošanas pieredze gan vairs nebija tik pozitīva, jo nereti nācās ar abiem stāvēt garās rindās un neviens mūs nekur nelaida – reiz aptiekā man pat nācās nomesties ceļos uz grīdas, lai saturētu apkārt bizojošo meitu aiz rokām. Jā, tad gan večiem sametās kauns, kā sieviete garā, melnā kleitā un ar bēbi kaklā tup uz ceļiem, bet viņi kā kungi mierīgi stāv rindā pēc 1 niecīgas zobu pastas. Taču dažas nepatīkamās pieredzes nenokāva manu možo slingotājas garu un joprojām esmu pārliecināta – slingošana un ziema, kas pavadīta, pastaigājoties vien mūsu ielas garumā, bija pareizā izvēle, nevis mocības ar ratiem. Gluži tāpat kā māsa, puika 4 – 5 mēnešu vecumā tika pie sava mei – tai slinga, kur pavadīja turpmākos 6 mēnešus.

20141009140053-66046.jpg

Ratos likšana beidzās ar pamatīgu koncertu, tāpēc cietos – nesīšu tik ilgi, cik varēšu panest. Šobrīd 11 mēnešu vecumā un 11 kilogramu smagumā ilgstošas pastaigas sāk kļūt apgrūtinošas, arī rudens tuntuļošanās neiepriecina, tāpēc pamazām mācāmies braukt ratos. Pagaidām veiksmītes ir viļņveidīgas, bet ceru, ka mūsu mīļo draugu slingu pavisam drīz varēsim nolikt plauktiņā pavisam.

20141009140209-94562.jpg

Kopumā savu slingošanas pieredzi vērtēju kā ļoti pozitīvu. Ceru, ka bērni no tās arī ir vienīgi ieguvuši – mums jau tā bēbīšu turēšana maksimālā tuvumā vienmēr bijusi iecienīta. Gulēšana ar bēbīti vidiņā, pastaigas ar bēbīti sev klāt, ēdienreizes ar bēbīti klēpī utt. Babuļu un neizglītoto māšu bubināšanā par slingu pseidokaitīgumu neklausos – reku, man ir 2 veseli bērni bez tonusiem, ar foršām gūžiņām, ar taisnu muguriņu, mammu dabūjuši pēc pilnas programmas un ar dzīvi apmierināti. Es vienmēr zinu, vai mans bērns nav nosalis vai pārkarsis – es taču to jūtu ar savu ķermeni, es jebkurā laikā varu viņu veikli sabučot un sakārtot viņam cepurīti vai iedot knupīti. Citām mammām pietrūkst krūtsbarošanas, bet man pēc pāris mēnešiem noteikti uznāks milzu nostalģija pēc slingošanas. Un esmu pilnīgi pārliecināta – arī trešais bēbis, kad tāds būs, tiks „izslingots”.

20141009140241-65842.jpg

pandulaacis pandulaacis 11. Oct 2014, 00:14 GunaGuna

Es ļoti gaidīju tos 4 maģiskos mēnešus, lai varētu pāriet nākamajā līmenī un lakatu nolikt plauktiņā. Mei - tai likās un joprojām liekas labākais izgudrojums pasaulē! 😀

pandulaacis pandulaacis 10. Oct 2014, 16:22 Luidži

Esmu pārsteigta, ka staigājošs bērns grib sēdēt slingā līdz veseliem 2 gadiem! 😀 Man puika jau tagad (11 mēnešos), ārā esot, labprātāk grib šūpolēs vai pagriezties karuselītī, vai vienkārši uz soliņa pasēdēt 😀

pandulaacis pandulaacis 10. Oct 2014, 13:17 Salamandraa

Tad laikam viss no trenera un pašas cītīguma atkarīgs - mēs, piemēram, regulāri izmantojam hanteles, attiecīgi ar smagumu cilāšanu un nēsāšanu nav nekādu problēmu. Par stiprumu- nu, es jau neesmu nekāds ģindenītis, attiecīgi arī spēka pietiek 😉

10. Oct 2014, 11:03 pandulaacis

Es jau eju uz pilatēm, ir labāk, bet nepavisam. Tiesa, mēn. neesmu bijusi slimošanas dēļ, bet tāpat plānoju turpināt.
Tu gan esi stipra 27kg nēsāt.

pandulaacis pandulaacis 10. Oct 2014, 07:46 Salamandraa

Oi, es savus sīčus gan daudz nēsāju - pa mājām pat abus reizē katru uz sava gurna (kopā 27 kg), attiecīgi nešana slingā vispār nesagādā nekādas grūtības. Vienkārši saprotu, ka puiks jau ir pārāk liels, lai mums abiem regulāra slingošana būtu komfortabla. Pirmkārt, pats dīdās - grib šūpoties, grib karuselītī, grib uz soliņa pasēdēt - no ratiem izņemt ir vienkāršāk. Otrkārt, es tik labi vairs nepārredzu apkārtni, jo viņš man aizsedz visu skatu uz leju - vienreiz pārskatījos pakāpienus, un mēs visi trīs nokritām pa trepēm. Par laimi, tikai 1 pakāpienu uz leju, un bērniem nekas nekaitēja, bet man bija zilums uz ceļgala pankūkas lielumā. Tāpēc laiks ratiem. Man vispār nekad nav sāpējusi mugura, jo abu grūtniecību laikā gāju vingrot (joga / pilates), pēc 2. bērna vingrošanu turpinu, attiecīgi kārtīgi izlokos un mugura jūtas lieliski. Un vispār esmu stipra sieviete! Meitu līdz pat puikas dzimšanai daudz nēsāju opā ar visu vēderu - esmu pieradusi. Bez ķermeņa stiprināšanas, protams, radīsies visādas mistiskas sāpes - iesaku izdīkt vīrietim kādu spēcinošu un nostiprinošu vingrošanu 😉

09. Oct 2014, 22:26

p.s smuka bilde ar guļošu bebuci!😀

09. Oct 2014, 22:25

Pati neesmu slingu izmantojusi, jo meitai ļoti patīk rati, un nereti rati un āra pastaiga vai auto braukšana bija viens no efektīgākajiem variantiem k;a nomierin;at.
Mani mulsina tas vai nenogurst mugura nēsājot bēbi? Man arī 11kg meita, 11 mēn., un es varteikt nesu tikai tik, cik nomazgāt dušā, izcelt no gultas vai ratos ielikt. Nevaru fiziski panest, kā sāku jkādu ilgāku laiciņu nest, tā mugurā durošas sāpes.

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 09. Oct 2014, 14:35

TIK sirsnīgs un lielisks raksts! Es arī esmu par slingošanu, kuru piekopu paralēli ratiņbraukšanai ar abiem bērniem un domājams, ka arī ar trešo nākotnē slings varētu būt labs palīgs!

pandulaacis pandulaacis 09. Oct 2014, 14:30 Dillīte

Būs labi! Tiešām iesaku Lenny Lamb piedāvājumu. Visērtāk pasūtīt no viņu pašu mājaslapas - atceros, par vesti, kombīti un piegādi līdz dzīvokļa durvīm samaksāju ap 40 Ls! Turklāt kombītis der ļoti ilgi - pasūtīju 62. izmēru, iesākumā pēdas un piedurknes (aizlokāmas!) varēju aizlocīt pat divreiz, bet galu galā puiku tajā verēju ērti iedabūt līdz pat vasaras vidum, lai gan puika galīgi nav no vārguļiem 😀 Vestes piedāvā arī Hoppediz, bet šīs man patika labāk, komplektā ir arī kapucīte bēbim un uzroči mammai.

pandulaacis pandulaacis 09. Oct 2014, 14:11 <..Bai.Ma..>

Ā, Tu par titulbildi! 😃 Austrums, Austrums! Viņam nudien jāpiedalās gulēšanas smukumkonkursā.

pandulaacis pandulaacis 09. Oct 2014, 14:10 <..Bai.Ma..>

Tā ir Rasa!

09. Oct 2014, 14:07

pirmajā bildē Austrumiņš tik smuki čuč 😀