Skriet ar ratiem? Kāpēc?

Skriet ar ratiem? Kāpēc?

28. Mar 2017, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Foto: pixabay.com

Iepriekšējā rakstā runājām par skriešanas ne tik zināmajiem pozitīvajiem faktoriem it īpaši mammām. Ja esi nolēmusi skriet vai varbūt to jau dari, šoreiz uzzināsi, kāds labums var būt, skrienot tieši ar ratiem.

Citur pasaulē – īpaši Austrālijā un ASV - tas sen jau ir ļoti populāri, tomēr Latvijā vēl reti gadās redzēt kādu mammu vai tēti, kas skrietu vai brauktu ar skrituļslidām kopā ar savu mazuli ratos.

Katrai mammai zināms, ka ar bērniem, kuriem pirmajā dzīves gadā it sevišķi dienas grafiks mainās pa nedēļām un ieplānot dienas režīmā sporta nodarbību apmeklēšanu ir pagrūti. Sporta kluba grafiks vēl ir jāsaskaņo ar bērna pieskatītāju, jācer, ka nakts būs daudz maz labi gulēta un pietiks spēka sportošanai. Ir mammas, kas nemaz negrib savu zīdaini atstāt pieskatišanai citiem, ir mammas, kam tādas iespējas vienkārši nav. Tā kā iešana ārā ar ratiem notiek ikdienas praktiski jebkādos laikapstākļos, jau pirmajās nedēļās pēc dzemdībām šo laiku var sākt izmantot sev par labu, dodoties aizvien garākās un ātrākās pastaigās, kamēr mazais guļ.

Kāpēc īstas mammas izvēlas skriet ar ratiem:

“Man nav iespējas un/vai es negribu atstāt bērnu citiem pieskatītājiem.”

Tā kā manai vīramammai jau ir viens palielāks radu bērns jāpieskata, jūtos neērti lūgt viņai ik pārdienas vēl manu zīdaini pieskatīt, pat ja tas nozīmē tikai pieskatīt viņu guļošu ratos. Jo parasti darbojas Mērfija likums un mazā sākt brēkt tieši tad, kad esmu nozudusi ap stūri!”

Skriešana ar ratiem ir lieliska iespēja būt pilnīgi neatkarīgai no citiem.

“Es varu apvienot praktisko ar lietderīgo, ietaupot laiku uz pastaigām.”

Skrienot ar ratiem, tu vari realizēt sievietēm dažkārt (vai bieži?) piemītošo “multitasking” vēlmi– darīt vienlaicīgi vairākas lietas. Sportot, izvest bērnu svaigā gaisā, aiznest vēstuli uz pastu, nopirkt pienu... to var turpināt vēl un vēl.

“Man ir vislielākā enerģija skriet tieši dienas vidū.”

Svaigs gaiss un saules gaisma liks tev un mazulim justies krietni labāk. D vitamīns ir ļoti būtisks dzīvības enerģijai un laimes hormoniem, kas mums nepieciešami trieciendevās, kad esam miega badā.

“Skriešana ar ratiem ir lētāka, aizņem mazāk laika nekā sporta kluba apmeklējums, kā arī nav jāpielāgojas nodarbību grafikam.”

Piemērs: ja ratu cena ir 500eur (Informācijai: Eiropas tirgū pieejami skriešanas rati cenās no 100 līdz 1000eur), izdalot uz 3 gadiem un skrienot 3x nedēļā – viena reize tev izmaksās 1 eiro! Sporta klubā, pērkot abonementu, diezin vai sanāks tik lēti.

“Vienai skriet man ir vientuļi.”

“Tas ir laiks, ko varu pavadīt kopā ar bērniem. Vēl jo vairāk, kad man pievienojas vecākais dēls ar velosipēdu.”

Tu rādi lielisku piemēru saviem bērniem par to, kā uzturēt sevi fiziski labā formā un sportot kā vienotai komandai. TU esi viņu supervaronis un atceries, ka viņi visu mācās no piemēra!

“... “

Arī tēti būs vieglāk pierunāt iziet ārā izskriet ar ratiem un mammai dot iespēju atslēgties, jo tas izskatīsies krietni vīrišķīgāk J

"Nu man ar manu tempu bez ratiem skriet kauns. Ar ratiem tad vismaz attaisnojums".

Skriešana ar ratiem nav priekš vārguļiem! Ir izpētīts, ka skriešana ar ratiem krietni atšķiras no parastas skriešanas daudzejādā ziņā un šos faktorus tu vari izmantot savā labā. Tā ir fiziski grūtāka nekā skriešana bez tiem, tas nozīmē, ka tu iegūsi ne tikai lielāku kardio trenniņu, bet arī papildus trennēsi citas muskuļu grupas, kā arī patērēsi vairāk skābekli. Ja regulāri skrien viena, vari pārmaiņus izmantot skriešanu ar ratiem, kā intensīvāku trenniņu spēkam un izturībai.

“Man tik ļoti patika rati ar tiem lielajiem riteņiem, ka nekas cits neatlika, kā sākt skriet, lai būtu attaisnojums tādus iegādāties!”

Lieli velosipēda stila riteņi būs ļoti ērti braukšanai arī ikdienā, kad jātiek cauri sniegam, smiltīm, mežiem, pļavām vai vienkārši Latvijas bezceļiem, un iespējams, tādus pamēģinot, tev vairs negribēsies atgriezties pie mazāku riteņu ratiem!

Materiālu sagatavoja: Zane Tamane

Avoti: Facebook grupas “Skrienam ar ratiem” biedru komentāri.

https://runtogether.co.uk/running-support/tips-advice/runtogether-with-your-baby/

http://www.all-about-marathon-training.com/jogger-stroller.html