Sargājam mazuļa dupsi no apsārtuma un izsitumiem

Sargājam mazuļa dupsi no apsārtuma un izsitumiem

22. Nov 2018, 16:08 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kļūstot par mammu, esam ārkārtīgi uzmanīgas un rūpīgas. Tā dabā iekārtots. Vēlamies pasargāt savus mazos no apkārtējās vides kaitīgās ietekmes, no nelabvēlīgiem apstākļiem, no saslimšanām un sliktām emocijām. Un tas viss ir pareizi. Par bērniem ir jārūpējas un tie ir jāsargā. Bet vai ikdienā, veicot autiņbiksīšu maiņu mēs piedomājam, ka ar vienkāršām darbībām veicot mazuļa aprūpi, mēs varam viņam ielikt vērtīgus pamatus nākotnes attīstībai?

Fizioterapeiti nepārtraukti uzsver ikdienas aprūpes nozīmi. Tās ietekmi uz dažādiem mazuļa attīstības posmiem. Sociālās prasmes, fiziskā attīstība, valodas attīstība. Ikdienas aprūpe nav vienkārša autiņbiksīšu maiņa. Ikdienas aprūpe nodrošina arī mazuļa veselību, ņemot vērā to, ka āda ir ārkārtīgi jutīga un nepietiekošas rūpes par to var sagādāt milzīgu diskomfortu.  

Tātad, pirmā būtiskā lieta, kas vecākiem jāzina – jāpasargā mazulis no izsitumiem autiņbiksīšu zonā. Kā to izdarīt? Ievērojot pāris vienkāršus principus, mazuļa āda būs drošībā un tas droši varēs turpināt iepazīt pasauli!

  • Vienmēr nomazgājiet rokas pirms un pēc autiņbiksīšu maiņas.
  • Nomainiet autiņbiksītes laikus. To noteikti palīdzēs izdarīt arī speciālie indikatori, kas parāda vai jau ir laiks autiņbiksīšu maiņai, iekrāsojoties tad, kad autiņbiksītes ir pilnas.
  • Dienas laikā autiņbiksītes jāmaina ar vismaz 2 līdz 3 stundu intervālu, naktī – vismaz vienreiz.
  • Silts ūdens, mīksts dvielītis ādas slaucīšanai. Nekādā gadījumā neberzējiet mazuļa ādu.
  • Dzimumorgānu zonā, slaucīšanu vienmēr veiciet no priekšas uz aizmuguri.
  • Pirms autiņbiksīšu uzlikšanas, ļaujiet mazuļa ādai nožūt.
  • Ja mainot autiņbiksītes, pamanāt, ka āda ir kļuvusi sārta, uzklājiet, ļoti plānā kārtā kādu vazelīnu saturošu līdzekli.
  • Ja mainot autiņbiksītes pamanāt, ka tā jau ir iekaisusi, noteikti izmantojiet cinka saturošu ziedi, ko uzklājat plānā kārtā, pirms autiņbiksīšu uzvilkšanas.
  • Nevajadzētu aizrauties ar bērnu “dupša pulverīšu” lietošanu, tie var sakairināt ādu un lietojot, to lieki var ieelpot arī mazulis.

Ievērojot vienkāršu kārtību varam palīdzēt mazulītim izvairīties no izsitumiem. Savukārt, ja ar tiem jau saskaramies ir svarīgi rīkoties, nevis gaidīt, kad tie pāries paši.  

Gaisa peldes – arī pieaugušajiem, noteikti būtu nepieciešams savai ādai ļaut biežām elpot, tomēr mazulīšiem tā ir ļoti liela nepieciešamība. Ļaujiet mazulītim pēc iespējas biežāk dzīvoties ar pliku dupsi. Ādai ir svarīgi elpot.

Barjera – nepieciešamības gadījumā atrodam savam mazulītim piemērotāko cinku saturošu krēmu, ko lietot, ja nepieciešams jau nedaudz iekaisušu ādu pasargāt no turpmākiem iekaisumiem

Tīrība un higiēna – Vienmēr kārtīgi notīriet mazuļa dupsi un dzimumorgānus. Pārliecinieties, ka arī pēc tam, kad autiņbiksēs ir bijusi kaka, viss ir kārtīgi notīrīts. Izmantojiet siltu, tekošu ūdeni, ja tādas iespējas nav – dariet to ar mitrajām salvetēm. Nekādā gadījumā nemēģiniet dupsi notīrīt ar tualetes papīru vai sausu dvieli.

Autiņbiksītes – Autiņbiksīšu izvēle vienmēr paliks Jūsu ziņā, bet ņemiet vērā to, ka autiņbiksītēm ir jābūt labi pieguļošām, elpojošām, mitrumu uzsūcošām, ērtām, stabilām un mazuļa ādai draudzīgām.

Zināšanas – Vienmēr pievērs uzmanību, kādos mirkļos mazulim izveidojas izsitumi vai veidojas apsārtumi. Fiksējot, Tu varēsi noteikti cēloņus, tādējādi izvairoties no nepatīkamajām sekām. Ja tomēr nākas piedzīvot situāciju, kurā nepalīdz nedz gaisa peldes, nedz cinka saturošie līdzekļi – nekautrējies un meklē palīdzību pie ģimenes ārsta vai pediatra.

ATCERIETIES. Retos gadījumos autiņbiksīšu izsitumi var būt ļoti nopietni. Ar pareizu kopšanu un ikdienas aprūpi, tas parasti samazinās 3 līdz 4 dienu laikā. Ja tas nenotiek 4 līdz 7 dienu laikā un redzat, ka paliek arvien sliktāk – noteikti dodieties pie speciālista.

Lai Tava mazuļa dupsis būtu laimīgs un ikdienas aprūpe vienkāršāka - izvēlies autiņbiksītes Huggies® Pants. 

  • Huggies® Pants ir visaptveroša, elastīga jostiņa, kas pielāgojas mazuļa vēderiņa apmēram.
  • Īpaši uzsūcošais autiņbiksīšu slānis nodrošinās uzsūktspēju sekunžu laikā un sausu ādu bēbītim gan dienā, gan naktī, savukārt mitruma indikators parādīs, kad laiks nomainīt autiņbiksītes.
  • Autiņbiksītes ražotas no mīkstiem materiāliem, ar mikroporām, kas ļauj ādai "elpot". 
  • Huggies® Pants biksītes ir viegli uzvelkamas kā parastas biksītes un novelkamas, atplēšot vaļā sānu malas.
  • Maigas elastīgas kāju aptverošas gumijas papildus aizsardzībai pret noplūdēm.