Rūpējies par mutes veselību un pasargāsi arī ķermeņa veselību!

Rūpējies par mutes veselību un pasargāsi arī ķermeņa veselību!

08. Mar 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai zināji, ka mutes veselība ļoti saistīta ar visa ķermeņa veselību? Kādēļ? Kā pareiza mutes higiēna tev var palīdzēt? Lasi turpinājumā>>> 

Ir dažādas teorijas par to, kā mutes veselība ietekmē visa organisma kopējo veselību. Dažas no tipiskākajām problēmām un iespējamiem risinājumiem piedāvājam tev iepazīt šajā rakstā. 

Slikta elpa. Ja ilgstoši ir slikta elpa, tas var liecināt par nopietnām mutes veselības problēmām. Visbiežāk sliktu elpu veicina slikta,nepareiza mutes higiēna un problēmas ar zobu veselību. Lai no tā izvairītos, speciālisti iesaka katru dienu divas reizes rūpīgi mazgāt zobus, izmantojot gan zobupastu, gan zobudiegu un mutes skalojamo līdzekli. Kā arī vismaz reizi gadā apmeklēt zobārstu, lai pārbaudītu zobu veselību. 

Gingivīts. Tā ir smaganu saslimšana, kuru izraisa baktēriju vairošanās mutes dobumā un neārstēts kariess. Gingivīta agrīnā stadijā aplikumā uzkrājas baktērijas, izraisot smaganu iekaisumu (veidojas apsārtums un uztūkums), kā rezultātā, tīrot zobus ar zobu birsti, rodas asiņošana. Bet šo slimību nekādā gadījumā nevar atstāt bez ievērības. Tas var draudēt ar zobu izkrišanu! Kamēr Latvijā nav pieejami statistikas dati par to, cik cilvēku cieš no kādas formas gingivīta, aizdomāties par to liek ASV statistika. Amerikā katrs otrais iedzīvotājs cieš no kādas smaganu saslimšanas. Labā ziņa - rūpīga zobu higiēna pasargā no nopietnām saslimšanām. 

Periodontīts. Tā ir nopietna smaganu slimība, kas attīstās, ja gingivīts ir atstāts bez ārstēšanas. Ja bez ievērības atstāj arī periodontītu, palielini diabēta un sirds/asinsvadu slimību risku. Ja ciet no šīs mutes slimības, noteikti savu mutes veselību uztici speciālistam. Pašas spēkiem diez vai no tās atbrīvosies.

Sausa mute. Tā ir tipiska stresa pazīme, kad paaugstināta satraukuma un spriedzes rezultātā ir sajūta, ka mutē trūkst siekalu. Ja šī problēma ir salīdzinoši reta parādība, vari daudz nesatraukties. Taču, ka sausas mutes pazīmes ir teju katru vai katru otro dienu, neatstāj to bez ievērības. Pretējā gadījumā no tā cietīs mutes un zobu veselība. Pret sausas mutes sindromu palīdzēs pastiprināti dzerts šķidrums, rūpīga mutes higiēna, tostarp arī mutes skalojamais līdzeklis ar antibakteriālām īpašībām. Ja sausa mute joprojām ir tava problēma un tā ir traucējoša, ieteicama arī psihologa konsultācija. Iespējams nemāki valdīt pār ārējām emocijām.

Smēķēšana. Vai tu zināji, ka smēķētāji pakļauj sevi mutes audzēja riskam un smaganu saslimšanām. Abas ir gana nepatīkamas, lai ilgstoši tiktu atstātas bez ievērības, vai ne? Vislabāk savu veselību vari pasargāt, ja pārtrauc smēķēšanu. Ja no šī netikuma ir grūti atturēties, tad vismaz super rūpīgi kop savu muti un zobus. Ne dienu neizlaid zobu tīrīšanu ar zobubirsti, zobudienu un mutes skalojamo līdzekli. Reizi gadā dodies pie zobārsta un zobu higiēnista. 

Kā tu rūpējies par savu mutes veselību? Kad pēdējo reizi biji pie zobārsta?