Rudenī un ziemā par deguna gļotādas mitrināšanu jārūpējas jo īpaši

10. Nov 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rudens laiks nāk ar vīrusiem, kas līdzi nes iesnas, tāpat arī zināmas sekas uz augšējiem elpceļiem atstāj apkures sezona. Tāpēc vaicājām ģimenes ārstei Jekaterinai Āboliņai, kā kopt deguna gļotādu, lai ikdienā justos komfortabli.

Deguna gļotādas pamatfunkcija ir aizsargfunkcijai, tai esot kā aizsargbarjerai starp apkārtējo un organisma iekšējo vidi. Lai aizsargbarjera strādātu pilnvērtīgi, svarīgi deguna gļotādu mitrināt, lai tā varētu aizturēt putekļus un baktērijas, neļaujot tām iekļūt arī dziļāk elpceļos.

“Ja gļotāda ir sausa, rodas sausuma un niezes sajūta. Tas var izraisīt šķaudīšanu, deguna niezēšanu un pat acu asarošanu. Ja gļotāda ir sausa un tiek kairināta, var būt arī pastiprināta deguna pilēšana,” skaidro ģimenes ārste Jekaterina Āboliņa.

Ja jūsu ģimenē ir mazulis, tad viņa deguna gļotādas mitrināšanai jāpievērš īpaša uzmanība, jo, kā norāda ģimenes ārste, zīdaiņiem deguna gļotāda ir sausāka nekā pieaugušajiem, it īpaši bērniem, kuri tiek baroti ar krūti. Tāpēc, lai mazulim neveidotos deguna aizlikums un bērniņš varētu komfortabli paēst, kā arī neveidotos vīrusu saslimšanas, deguna gļotādas mitrināšana ir pat ļoti ieteicama.

Deguna gļotādas mitrināšanai jāizvēlas izotonisko sāls šķīdumu, jo tā pH līmenis ir vistuvākais cilvēka dabīgajam gļotādas un fizioloģisko šķidrumu līmenim. Tas ir svarīgi, lai palīdzētu nodrošināt pareizu mitrināšanu nevis veicinātu gļotādas izžūšanu. Ģimenes ārste Jekaterina Āboliņa, runājot par augšējo elpceļu veselību, vērš uzmanību, ka ir svarīgi, izvēloties izotonisko sāls šķīdumu, lūkoties, lai pilieniem vai sprejam būtu pievienots arī kāds mitrinošs komponents, piemēram, hialuronskābe vai dekspantenols, kas nodrošinās šķidruma uzturēšanos gļotādā, neļaujot tam tik ātri izgarot.