Rotaļlietas. Jaunās māmiņas pārdomas.

Rotaļlietas. Jaunās māmiņas pārdomas.

07. Apr 2016, 14:38 KSksksksksks KSksksksksks

Sveiciens pavasarī!

Vakar kārtojot viesuļvētru pēc Kārļa plosīšanās ( rotaļāšanās ar mantām) aizdomājos par rotaļlietām un to nozīmi bērnu dzīvē.

Skaidrs kā diena - rotaļlietu bizness plaukst un zeļ, jo tās ir tik daudz, ka nespēj izvēlēties (un atsevišķu rotaļlietu pielietojums pat vecākiem ir mīkla).  Kad gaidīju Kārli likās, ka es nebūšu mamma, kura "apkrauj" savu bērnu ar visādām mantām  - pietiks viņam ar 5 rotaļlietām. Protams, kā tad! Kad Kārlim bija 9 mēneši, tad atjēdzos, ka rotaļlietas ir tik daudz, ka i nemaz nevar saskaitīt.Kas tur slikts? Nekas taču! Secinājums: gribot negribot jaunie vecāki apaug ar rotaļlietām (bērna).

Ekoloģiskās rotaļlietas. Man kā mammai ir vienalga - koka rotaļlieta, plastmas, gumijas vai eko šmeko rotaļlieta. Neaizraujos ar to sastāvu pētīšanu. Bet, protams, 1 reizi domāju, ka noteikti mans pienākums kā mammai ir nopirkt Latvijā ražotu eko rotaļlietu. Nācu mājās ļoti laimīga, pašai ļoti patika zaķis. Ko Kārlis? Kārlis paņēma rokās, pasūkāja ausi un nometa zemē un turpināja spēlēties ar izlietotu Calgel zobu tūbiņu. Še tev eko! :) (vīrs, protams, šo skatu redzot tikai smīnēja, jo iepriekš bija teicis, ka nav jēga pirkt).

Tātad - mums mājās ir visāda veida rotaļlietas - mašīnas, mīkstās mantas, gumijas, grabuļi, klucīši utt. Ko par to saka Kārlis? Ir jauki pirmās 15 min paspēlēties, pēc tam interese zūd. Protams, vienmēr gatavs spēlēties, ja mamma vai kāds arī sēž blakus spēlējoties (bet ne vienmēr mammai ir laiks visu dienu tikai spēlēties).

Kādas rotaļlietas patīk Kārlim? Viss kas nav rotaļlieta (saucamās NE-rotaļlietas). Topa augšgalā ir tualtes pods+tualetes papīrs+tualetes birste+ūdens nolaišanas process un LEDUSSKAPIS. Tur var visu pārkārtot ļoti ilgi. Šis komplekts nodarbina Kārli ļoooti ilgi. Tālāk topā ir TV pults, katliņi, karotes, tukšas dažāda pielietojuma tūbiņas (kosmētikas, ēdienu), mammas naudas maciņš, izlietota Calgen tūbiņa, katlu vāciņi, kartupeļu kaste, kurpes, kurpju tīrāmā birstīte, veca zobu birste.

Radi&visi citi apkārtējie man gaidībās esot teica, ka bērnam patiks viss, kas nav rotaļlietas. Vai es ticēju? Nē, protams, ka nē. Secinājums: visiem, kas to teica bija taisnība. :) Bet kamēr pats uz savu ādu neizjūti...

Mīļlupatiņas. Tagad ir bums ar rotaļlietu iegādi, kas ir kā mīļlupatiņa. Jau no mazām dienām Kārlim pirms miedziņa ir dota vienkārša lupatiņa-marlīte, ko var veikalā pa 2 EUR nopirkt. Protams, man bija laiks, ka likās, ka arī manam dēlam vajag advancētās lupatiņas, nevis netīru nobružātu marli, kuru nevar vairs atmazgāt un kauns rādīt publikā (jo tikko izmazgāta jau neder), kā rezultātā viņas stāv un Kārlis tik drillē riņķī ar savu nodriskāto marlīti.

Kā Jūsu mazuļiem ir ar rotaļlietām? Ar ko viņiem patīk spēlēties?

P.S. Šī ir tikai un vienīgi mana pieredze, protams, zinu, ka ir bērni, kuri noteikti cītīgi spēlējas ar rotaļlietām un arī ir laimīgi! :)

annijalise annijalise 09. Apr 2016, 09:33

http://www.maminuklubs.lv/bebitis/foto-pirmas-attistosas-rotallietas-174341/
pilnīgi piekrītu šim rakstam, un citām mammām, kas saka, ka Mantas ir Ne mantas, manām meitām arī tā bija, arī tagad grib 4-gadniece pati darboties virtuvē, vai smilšu kastē.

kerstyna kerstyna 07. Apr 2016, 23:02

Pirkto rotaļlietu ir diezgan maz manai jaunākajai atvasei, daudz ir pašas taisītu, un vēl vairāk - viņa paša atrastās - kastītes, bundžiņas, papīri utt. es tikai pamazām aizvācu tās lietas, kas nu jau ir galīgi saskumušas. Protams, ka ir kluči, ar kuriem spēlējas, pa kādai mašīnītei, mīkstajai mantai, grāmatiņas, zīmuļi, papīrs bet viņam patīk mantas, kuras pats atrod un kurām pats atrod pielietojumu.
Veikalā ļoti kritiski skatos uz sortimentu. Pirmās atkrīt mantas, kuras pašas visu dara, nākošās - tas kuras ir tik abstraktas, ka grūti saprast, kam tās vispār domātas. Pēdējais, kas tika iegādāts ir kaleidoskops - ļoti patīk. Kritiski attiecos arī pret šiem tā saucamajiem mūzikas instrumentiem. Labi ir un puikam patīk - metalafoni un mazs, pusotras oktāvas sintezatoriņš, to spēlē diezgan bieži, cenšās izvilināt visādas skaņas.
Pārāk daudz mantu arī bērnam nerada interesi par tām.

lauvinja lauvinja 07. Apr 2016, 16:28

Iedod tukšu plastmasas pudeli un pupiņas vai makaronus, roku treniņš garantēts un klusums arī kādu brīdi 😃

07. Apr 2016, 15:05

Izklausās pazīstami😀 Man ir 2bērni, vecākajam kaut kā interesēja vairāk, mazais (izskatās pēc jūsu vienaudža) arī tāds pats bosiks, patīk atvilknes izrevidēt, vilkt aiz sevis drēbes, ko var atrast (veļas grozā piem.) vai noraut no pakaramajiem, maisiņi, papīrīši, interesē viss kas nav rotaļlietas. Vienīgais grāmatas, tās pēta, skaisti šķirsta, spiež, bīda. Manuprāt, rotaļlietas vajag no 3g.v.