Puzles mazuļiem palīdz attīstīties

Puzles mazuļiem palīdz attīstīties

23. Jul 2016, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Puzles piesaista bērnus ar saviem kopšajiem zīmējumiem un neparastās formas gabaliņiem. Meklējot pareizo vietu katram elementam, tiek trenēta bērna redze, roku koordinācija, atmiņa un tiek uzlabotas bērna motorās iemaņas, kā arī - bērns iepazīst dažādas formas, kas vēlāk noderēs lasītprasmes apguvē.

Pildot kādu darbiņu, bērni mācās. Sarežgītāk ir izdomāt vēl iedarbīgāku veidu, kas palīdzētu iepazīstināt bērnu ar alfabētu vai ģeogrāfiju, nekā sniegt viņam iespēju pašam pētīt, iepazīt katr burtu, katru valsti. Puzles pašiem mazākajiem iepazīstina bērnus ar dzīvniekiem, automašīnām un pat ķermeņa daļām. Vecākiem bērniem patīk jau sarežģītākas puzles. Dinozauru fanātam var iepatikties puzle ar reptiļiem, bet bērniņam, kas jūsmo par tauriņiem, patiks salikt puzles ar kukainīšiem, tauriņiem un ziediem.

Bez tam, puzles var likt kopā ar bērniem. Sākumā tev bērnam būs jāpalīdz, bet pēc tam viņš ar visu tiks galā - tu būsi blakus, lai priecātos par bērna panākumiem. Pat brāļi un māsas, kas kaujas dēļ rotaļlietām, parasti kopā mierīgi liek puzles.

Kā izvēlēties puzli?

Vairumā gadījumu uz puzles iepakojuma norādīts bērna vecums, kam puzle būs piemērota. Pievērs uzmanību arī gabaliņu skaitam. Pirmajai puzlei būtu jāsastāv no ne vairāk kā 6-10 elementiem, kas veido vairākus atsevišķus attēlus uz kopējā fona. Tādas puzles parasti ir no koka. Dažkārt gabaliņi ir atšķirīgas faktūras. Bērniem patīk taustīt ar pirkstiņiem pūkainu vilniņu vai maigu plastmasu, veidojot bildīti. Ar pieaugušā palīdzību, trīs gadus veci bērni var salikt puzles, kas sastāv no 24-36 gabaliņiem un veido vienotu zīmējumu.

Sākumā tev būs jādarbojas kopā ar bērnu, jāpieskata viņš laikā, kad viņš darbojas ar puzli. Neliela pieaugušā dalība mazajam cilvēciņam var nozīmēt ļoti daudz, sevišķi, kad runa ir par jaunu lietu, kas viņam jāpaveic. Ja jūti, ka bērns ir uztraukts vairāk, nekā aizrāvies, velc ārā veco puzli, ar kuru bērns jau prot tikt galā, un jauno noliec uz kādu mēnesi nost.

Katra puzle, ko tu iegādājies, kalpos vismaz 1 gadu. Ņem vērā, ka kartona puzles, kas sastāv no maziem gabaliņiem, nederēs bērniem, kas jaunāki par 3 gadiem.

Padoms: atvēli speciālu vietu plauktā vai skapī bērna puzlēm, lai tās būtu vienuviet. Ļauj bērnam pašam izvēlēties puzli, ko viņš gribētu salikt.

Lai Jums jautra darbošanās!

Māmiņu Klubs