Psihoterapeits: Tēvi nav mammas papildinājums. Viņiem ir milzīga loma bērna pašapziņas veidošanā

13. Sep 2020, 09:51 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"Tēva loma ļoti bieži tik ņemta kontekstā ar kopā ar mammu, respektīvi, tētis ir kā mammas papildinājums. Mamma ņem rūpi pār māju, bērniem - baro, lutina, liek gulēt jau kopš dzimšanas brīža. Un tētis tad tur piepalīdz. Tāds kā piedēklis. Bet tam tā nevajadzētu būt," raidījumā "Māmiņu klubs" runā ārsts, psihoterapeits Artūrs Miksons.

"Man šis ir jāatkārto vairākkārt - sieviete izaudzināt vīrieti nevar! Tas nav iespējams nekādā veidā. Viņa jau pēc definīcijas ir citāda jau bioloģiski, līdz ar to iemācīt čalim būt stabilam, drosmīgam, agresīvam labā nozīmē nevar. Bērns nevar identificēties ar sievieti, ar vīrieti gan šo var.

Tikai tēvs var iemācīt, īpaši puikām, kā apieties ar agresivitāti. Tēviem tas jāsāk jau mazotnē un laicīgi, lai spētu dēlus no tām mammām raut nost. Viņam ir jāatdalās kādā brīdī no mammas.

Un tieši tas pats ir ar meitām.  Tēvam ir milzīga loma meitas pašapziņas veidošanā.  Meitas acīs tētis visu var. Visur var aizbraukt, izdarīt. Protams, tētis to visu izdarīs, jo mīlošam tēvam nereti meita ir dārgāka par visu, pat par savu sievieti, kam tā nekādā gadījumā nevajadzētu būt. Ja šī dabiskā atdalīšanās nav notikusi kādā brīdī, kas jāvēro ir tēvam, meitai var būt problēmas tālāk savās attiecības." 

Vairāk interesanto interviju ar ārstu, psihoterapeitu Artūru Miksonu skaties raidījumā "Māmiņu klubs"!