Probiotikas - palīgs imunitātes nodrošināšanai gan bērniem, gan pieaugušajiem

05. Oct 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Aiz muguras vasara un priekšā rudens un ziema, kas līdzi nesīs arī dažādas saslimšanas, tāpēc ir pēdējais laiks domāt par to, kā stiprināt imunitāti. Izrādās, liels palīgs imunitātes stiprināšanā ir probiotikas, kas nebūt nav vienīgais to labais darbiņš.

Ģimenes ārste Inese Kuģe norāda, ka bērniņam piedzimstot, mazuļa zarnas ir mazas un īsas, savukārt piena daudzums, ko mazulis saņem un kas viņam jāsagremo, ir milzīgs. “Bieži vien bērnam šī iemesla dēļ sāk pūsties vēders, sākas kolikas, jo baktēriju zarnu traktā ir maz, tāpēc probiotikas jāuzņem papildus,” skaidro ārste.

Probiotikas ieteicams lietot arī antibiotiku terapijas laikā, kā arī pēc antibiotiku lietošanas, lai uzlabotu zarnu trakta gļotādu, kurās mīt imunitātes šūnas.

Probiotikas ir palīgs organismam arī citos gadījumos. Kā skaidro Inese Kuģe, tās ieteicamas arī caurejas gadījumā, situācijās, kad ir zarnu trakta problēmas, jo tās skar arī labās baktērijas. “Bieži aizmirstam, ka zarnu trakts ir pirmais un arī vislielākais imunitātes orgāns, par ko der atcerēties tagad, kad tuvojas rudens un ziema,” atgādina ģimenes ārste, piebilstot, ka situācijās, kad zarnu traktā nav kārtības, cieš arī imunitāte. Šī iemesla dēļ ieteicams probiotiku lietošanu uzsākt jau tagad un tās lietot visu ziemas periodu.

Probiotikas ir labās baktērijas, kuras dzīvo katra cilvēka organismā sākot jau no dzimšanas brīža.

Ģimenes ārste Inese Kuģe: “Probiotikas sakārto gan maza bērna, gan arī pieaugušā zarnu traktu. Papildu tam, tuvojoties rudens slimību periodam, nevajadzētu aizmirst arī par svaigu gaisu, sabalansētu uzturu un pozitīvām emocijām.”