Pirms doties ceļojumā uz siltajām zemēm, jāvakcinē arī mazuļi

Pirms doties ceļojumā uz siltajām zemēm, jāvakcinē arī mazuļi

19. Sep 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Uzsākoties aukstajai sezonai, palielinās pieprasījums pēc vakcinācijas pakalpojumiem. Hepatīts, dzeltenais drudzis, stingumkrampji – obligātās vakcīnas pirms eksotiskiem ceļojumiem, norāda MFD Veselības grupas speciālisti.

Speciālisti rekomendē ceļotājiem, neizturēties vieglprātīgi pret savu veselību, jo liela daļa eksotiskajās zemēs raksturīgās saslimšanas var izraisīt smagas sekas vai pat beigties letāli. Tā, piemēram, pašlaik Pasaules Veselības organizācija savā mājas lapā publicējusi brīdināmu par nāves gadījumu no dzeltenā drudža Franču Gviānā, Dienvidamerikā.

“Pašlaik novērojam pieprasījumu pēc hepatīta un dzeltenā drudža vakcīnām, kas liecina par ceļojumu sezonas uzsākšanos. Lielākā kļūda, kādu pieļauj ceļotāji – ierodas uz vakcināciju pēdējā brīdī. Konsultēties ar speciālistu nepieciešams vismaz astoņas nedēļas pirms plānotā ceļojuma, jo ir nepieciešams, laiks, lai izveidojas imunitāte pret slimību, kā arī atsevišķas vakcīnas ir jāveic vairākas reizes,” uzsver Leonīds Viškers, MFD Veselības punkts galvenais ārsts.

Runājot par mazuļiem, kas ceļo līdzi vecākiem uz siltajām zemēm, jāņem vērā, ka tieši ceļotāju vakcīnas ir pielietojamas bērniem no dažāda vecuma, piemēram, vēdertīfa vakcīna ir paredzēta bērniem no 3 gadu vecuma, hepatīta vakcīnas ir paredzētas bērniem no 2 gadu vecuma, bet pret dzelteno drudzi drīkst vakcinēt mazuli jau no 6 mēnešu vecuma. “Jebkurā gadījumā obligāti nepieciešams konsultēties pie pediatra, kurš ‘pazīst’ bērnu jau no dzimšanas. Pēc tam iesakām arī nokonsultēties pie infektologa, piemēram mūsu centrā speciālisti ir pieejami  ātri, iepriekš pierakstoties,” stāsta MFD Veselības punkts galvenais ārsts.

Dzeltenais drudzis ir akūta infekcijas slimība, ko pārnēsā odi, un kas pašreiz izplatīta 44 valstīs Centrālamerikas, Dienvidamerikas un Āfrikas tropiskajos apgabalos, t.sk. pilsētvidē. “Dzeltenais drudzis attīstās strauji - sākotnēji parādās stiprs drudzis, acu apsārtums, muskuļu sāpes, galvassāpes, drebuļi, anoreksija, slikta dūša un/vai vemšana. Aptuveni 15% no pacientiem pēc dažām dienām slimība progresē līdz otrajai fāzei, kurā atkārtojas drudzis, pievienojas dzelte, sāpes vēderā, vemšana un asiņošanas, aptuveni puse no šiem pacientiem mirst 10 – 14 dienā pēc slimības sākuma, progresējot aknu un nieru mazspējai”, brīdina MFD Veselības punkts vadītājs.