Piens bērnam pēc gada vecuma

Piens bērnam pēc gada vecuma

10. Jul 2014, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tiklīdz mazulis tuvojas gada vecumam, māmiņas sāk aizdomāties, vai bērnam ir vajadzīgs uzturā piens. Varam droši teikt, ka jā. Jautājums vien paliek - tieši KĀDS piens viņam būtu vajadzīgs? Speciālisti iesaka vecākiem nesteigties ar govs piena došanu. 

Gastroenteroloģe Inita Kāže iesaka nedot bērniem govs pienu līdz pat 2-3 gadu vecumam. Šajā vecumā vislabāk bērnam būtu dot dzert piena maisījumu, jo govs piens satur lielu olbaltumvielu daudzumu, kas nav nepieciešams šajā vecumā.

Govs piens

Svarīgi, lai bērns šajā vecumā iegūtu nepieciešamo kalcija un D3 vitamīna daudzumu, lai kauli būtu spēcīgāki, savukārt govs piens un tajā esošie fosfāti tieši otrādi - veicina kalcija izdalīšanos un kauli kļūst mīkstāki.

Kad bērniņš sasniedz gada vecumu, viņam dienā jāizdzer 500 mililitru piena. Ja māmiņa bērnu baro vismaz reizi dienā ar krūti, tad ieteicamā piena dienas deva ir - 250ml. Ja krūts piens ir neatņemama bērna ēdienkartes sastāvdaļa, papildus piens viņam nav nepieciešams.

Piena maisījuma priekšrocības

Mākslīgajos piena maisījumos ir ne tikai vitamīni, kas nepieciešami bērna organismam, bet arī pazemināts olbaltumvielu un taukskābju daudzums, kas ir optimāls un nepieciešams bērna smadzeņu un redzes attīstībai. Maisījumu sastāvā ir arī nukliotīdi, kas veicina bērna imūnsistēmas attīstību.

Pēc gada vecuma bērnu var iepazīstināt ar skābpiena produktiem - kefīru, jogurtu, biezpienu un krējumu. Un tomēr, ir speciālisti, kas iesaka ar skābpiena produktiem bērnus iepazīstināt jau pēc sešu mēnešu vecuma.

Protams, agrāk bērniem deva dzert govs pienu jebkurā vecumā, un tomēr jāsaprot, ka tas nav vēlams. "Tas saistīts ar alerģijām, mūsu industriālo pasauli, apkārtējo vidi un uzturu. Pēdējo gadu laikā bērni kļuvuši alerģiskāki, un govs piens, kura sastāvā ir daudz olbaltumvielu, ir ļoti spēcīgs alergēns, īpaši bērniem, kas jaunāki par vienu gadu", - stāsta Inita Kāže. Svaigu pienu iesaka bērniem dot tikai pēc trīs gadiem. Tāds ir ne tikai Latvijas speciālistu uzskats, bet tā domā arī speciālisti aiz mūsu valsts robežām.

Diemžēl, nepārstrādāts govs piens nav paredzēts bērna uzturam, un tas ļoti atšķiras no mātes piena. Īpaši pirmajos sešos dzīves mēnešos piena lietošana bērnam var izraisīt nopietnas veselības problēmas. Jau miljoniem gadu tiek uzskatīts, ka mammas piens ir labākais bērnam, un, ja barošana ar krūti nav iespējama, labāk izmantot mākslīgā piena maisījumu, un nekādā gadījumā - govs pienu.

Neviens no ārstiem neteiks, ka govs piens ir slikts, bet zinot piena sastāvu, ir jāpadomā vēlreiz, vai bērna organisms spēs pārstrādāt šo produktu.

Kādu pienu jūs bērnam devāt pēc gada vecuma?

Māmiņu Klubs

20140701101155-57028.jpg