Pediatre: „Neiesaku mazuļa ēdienu sildīt mikroviļņu krāsnī”

Pediatre: „Neiesaku mazuļa ēdienu sildīt mikroviļņu krāsnī”

05. Jan 2016, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Kluba Sarunās kāda māmiņa jautāja: „Vai bērna ēdienu un pieniņu drīkst sildīt mikroviļņu krāsnī?” Izrādās, no tā tomēr būtu jāizvairās! Kādēļ, to jautājām Māmiņu Kluba ekspertei, pediatrei Irēnai Putniņai.

Ārste atzīst, ka pastāv daudz un dažādu viedokļu par to, kā mikroviļņu krāsns elektromagnētiskais starojums ietekmē ēdienu, tomēr kā tieši tas iedarbojas, tas gan vēl neesot pierādīts.

„Sava bērna ēdienu mikroviļņu krāsnī es noteikti nesildītu,” atzīst pediatre Irēna Putniņa un uzskaita trīs iespējamos riskus, kas šī procesa laikā varētu rasties.

Pirmkārt, nav zināms, kā elektromagnētiskais starojums ietekmēs produktus, otrkārt, nav zināms arī tas, kādas ķīmiskas vielas sildīšanas procesā izdalās no traukiem, kuros ēdiens ievietots. Treškārt, sildot mazuļa ēdienu mikroviļņu krāsnī, ir pietiekami liels risks, ka ēdiens neuzsildīsies vienmērīgi. Tad, ja māmiņa netīšām to aizmirsīs kārtīgi samaisīt un pēc tam mazuļa ēdienu pati pagaršot, pastāv pietiekami liels apdegumu risks.

Tādēļ pareizāk būtu izvēlēties tradicionālos ēdiena sildīšanas veidus, piemēram, tā uzsildīšanu siltā ūdens peldē. Tas, protams, aizņems nedaudz vairāk laika, bet tomēr šī metode būs drošāka, bez iespējamajām negatīvām sekām.

Pediatre gan uzsver, ka tas ir viņas subjektīvais viedoklis, jo mikroviļņu krāsns ietekme uz ēdienu un, līdz ar to, arī mazuļa veselību, nav pētīta un pierādīta.

 

Kā tu parasti sildi sava bērniņa ēdienu?

 

NUK mazuļa ēdināšanas bļodiņa ar vāku

 

NUK mazuļa ēdināšanas šķīvis ar vāku. Neslīdoša pamatne.

 

NUK Disney bļodiņa ar īpaši augstām malām, ērtu rokturi un neslīdošu paliktni