Pediatre: Maziem bērniem polivitamīni nepieciešami tikai slimību gadījumā

Pediatre: Maziem bērniem polivitamīni nepieciešami tikai slimību gadījumā

06. Jun 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādus vitamīnus, papildus ikdienas uzturam, jādod divgadīgam bērniņam imunitātes stiprināšanai un, vai tie vispār nepieciešami? Uz Sarunās uzdoto jautājumu atbildi sniedz Māmiņu Kluba eksperte, pediatre Vizma Meikšāne.

Līdz trīs gadu vecumam bērnam noteikti jāuzņem D vitamīns, bet tad, ja bērniņš ir vesels, nekādus citus papildus vitamīnus ikdienā nav nepieciešams lietot. „Tad, ja bērniņam, papildus ikdienā uzņemtajam uzturam, būtu jālieto polivitamīni, šāda nepieciešamība būtu norādīta kā obligāta,” uzskata ārste.

Polivitamīnus parasti iesaka lietot bieži slimojošiem bērniem, kuru organisms ir novājināts.

Vēl šādus vitamīnus nepieciešams uzņem bērniem, kuriem kādu pamatslimību dēļ ir jāievēro diēta. Piemēram, tiem, kuri uzturā nedrīkst lietot piena vai maizes produktus, vai arī bērniem ar vielmaiņas traucējumiem.

„Ir gadījumi, kad bērniņš ilgstoši, pat mēnešiem, slimības dēļ lieto kādus medikamentus. Arī tad ārsti nozīmē papildus vitamīnu lietošanu,” stāsta Vizma Meikšāne.

Tomēr vairumam, vispārēji veseliem bērniem, izņemot D vitamīnu, ko jāuzņem līdz trīs gadu vecumam, nekādi citi papildus vitamīni nav nepieciešami.

Savukārt, atsevišķās situācijās, kad polivitamīni kādu slimību dēļ ir nepieciešami, tos parasti izraksta ārsts.  

Māmiņu Klubs

Vai tavs bērniņš ikdienā lieto polivitamīnus?