Paraugbērns mājās, palaidnis bērnudārzā vai skolā – kāpēc tā?

Paraugbērns mājās, palaidnis bērnudārzā vai skolā – kāpēc tā?

06. Jun 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

pixabay.com

Sūdzības no audzinātājas par bērna slikto uzvedību dažkārt vecākus mulsina. Kā gan tas var būt, ja mājās bērniņš ir rātns? Psiholoģe Diāna Zande, kura pasniedz lekcijas arī Māmiņu Klubā, skaidro, kādēļ vērojama šāda – galēja – bērna uzvedība.  

Mājās bērnam jājūtas brīvi!

Kā atklāj speciāliste, parasti visatraisītākie bērni ir vidē, kurā jūtas droši. Tāpēc bieži vien vērojams, ka vissliktāk bērns uzvedas tieši mājās, īpaši, esot kopā ar mammu, jo šajā brīdī viņš jūtas visdrošāk.

Turpretī, ja mājās mazais ir paraugbērns, bet bērnudārzā vai skolā uzvedas slikti, tas vedina uz jautājumu, vai mājās vecāki bērniņam ļauj būt dabiskam un brīvam?

„Šajā gadījumā aktuāli ir jautājumi, vai mājās bērniņš var būt „dzīvs” un normāls bērns, vai vecāki pieņem dažādu bērna uzvedību un vai viņš netiek mīlēts tikai brīžos, kad ir paklausīgs? Svarīgi no bērna prasīt adekvātu – viņa vecumam atbilstošu – uzvedību,” atgādina Diāna Zande.

Psiholoģe norāda, ka tā šobrīd ir liela problēma, jo bieži vecāki no saviem bērniem prasa kaut ko, ko viņi savā vecumā vēl nevar izdarīt. „Protams, ja bērnu iebiedē, iespējams, ka viņš arī var paveikt prasīto, bet tās noteikti nav veselīgi iegūtas prasmes,” atzīmē Diāna Zande.   

Nepaklausība – veids, kā atbrīvoties no spriedzes

Slikta uzvedība bērnudārzā vai skolā varētu būt arī veids, kā bērns atbrīvojas no spriedzes. Arī šajā gadījumā mājās bērniņš var būt mīļš, sirsnīgs un draudīgs, bet skolā vai bērnudārzā bļaut, sist vai kost.

Psiholoģe Diāna Zande stāsta, ka īpaši raksturīgi no iekšējas spriedzes atbrīvoties ķermeniski vai fiziski, ir bērnudārza vecuma bērniem un arī pirmklasniekiem.  

„Vecākiem ne vienmēr ir iespēja bērnu paturēt mājās ilgāk, tādēļ dažreiz bērniņam pie jaunajiem apstākļiem bērnudārzā vai skolā gluži vienkārši ir jāpierod. Piemēram, ja bērns dzīvojis mājās, kur ar viņu kopā bijusi mamma, bet tad, četru gadu vecumā, viņu aizsūta uz bērnudārzu, kur ir citi noteiktumi un bērnu bars, kurš skrien un kliedz, tas bērnā varētu radīt spriedzi,” skaidro psiholoģe.

Ja iepriekš bērns dzīvojis mājās, klusumā, kur apkārt bijuši tikai pieaugušie, šajā gadījumā bailes, spriedze un stress viņā rodas daudzo bērnu un jauno bērnudārza vai skolas apstākļu dēļ.

Lai bērniņam palīdzētu aprast ar jaunajiem apstākļiem, vecākiem ir vērts parunāt ar audzinātāju un noskaidrot, kuros brīžos mazais ir vairāk dusmīgs, bet kuros – mierīgāks. Šādi, kopīgiem spēkiem, viņam jāpalīdz iejusties bērnudārza kolektīvā vai klasē!  

„Pāreja uz bērnudārzu vai skolu nav vienkārša. Pat pieaugušam cilvēkam iesākumā ir grūti pielāgoties jauniem apstākļiem, kur nu vēl bērnam,” tā Diāna Zande. 

Kāda ir tava pieredze, vai arī tavs bērniņš mājās ir uzvedies labi, bet skolā vai bērnudārzā bijis palaidnīgs? 

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā