Osteopāts: lokanība pasargā muskuļus, saites un locītavas!

02. May 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mūsu 21.gadsimta mazuļi ir īpaši, jo tie ir mūsu mazuļi, taču viņi ir arī droši, apķērīgi un, jā, lokani. Tieši par to, kāpēc bērni ir tik lokani, uzzināsim, ko vairāk. Kas palīdz mūsu atvasēm būt lokanām, palīdzēs noskaidrot ķirurgs osteopāts Dr.Andris Zemītis.

Lokanība ir attīstīta jau puncī. Reizēm šķiet, ka mūsu mazulim padodas vissarežģītākās jogas pozas un akrobātiskie triki, viņa lokanība ir nepārspējama, tieši tāpēc, ka mammas puncī ir bijis tik maz vietas, bērnam ir bijis fiziski jāpsēj tam pielāgoties un daba par to ir lieliski parūpējusies, turklāt vēl kādu krietnu brīdi pēc piedzimšanas.

Lokanība nekur nepazūd. Bērns attīstās dinamiski un dinamiski arī mainās, kad sāk staigāt- sāk nostiprināties kāju, muguras muskulatūra kļūst spēcīgāka.

Lokanība jāattīsta visas dzīves garumā.  Lokanībai jeb elasticitātei izrādās ir nozīmīgi uzdevumi, tāpēc to ir nepieciešams saglabāt visas dzīves garumā.

Lokanība noder vispārējai ķermeņa attīstībai. Bērns ir lokans, jo tas palīdz veidot stabilu un pareizu stāju, arī gaita veidojas viegla. Tieši lokanība ir tā, kas palīdz novērst traumas, kuras varētu veidoties, ja tiek veiktas pēkšņas un asas kustības, lokanība pasargā muskuļus, saites un locītavas. Izrādās skaistums un lokanība ir teju nešķirami jēdzieni. 

Lokanība sniedz iespēju kustēties. Tas, ka bērns ir lokans viņam dod iespēju kustēties brīvi, attīstīt ātrumu un fiziskās prasmes.

Lokanībai nepieciešama "ķermeņa uzsilšana". Izrādās elasticitāti jeb lokanību ietekmē dažādi faktori – bērns un arī pieaugušie spēj sasniegt lielāku kustību amplitūdu dienas laikā un vakaros, nevis no rīta, arī gaisa temperatūrai ir nozīme, jo siltāks gaiss, jo lokanāki esam.

Lokanību var veicināt jau no pirmajām dzīves dienām. Laikā, kad mazais tik strauji attīstās un tas notiek pirmo divu dzīves gadu laikā, nekam nevajadzetu ierobežot bērna kustības, noteikti piedomājam pie tā, kādas drēbes izvēlamies saviem 21.gadsimta mazuļiem, kā arī autiņbiksītes – tām jābūt tādām, kas pielāgojas mazuļa kustībām. 

Ļausim saviem bērniem piedzīvot kustību brīvību – lai lien, rāpo, iet un skrien, tikai tā būs iespējama pilnvērtīga viņu attīstība!

Māmiņu Klubs

20170320215859-92616.jpg