Omega-3 var palīdzēt sekmīgāk atvairīt saslimšanas

23. Oct 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmsskolas vecuma bērni mēdz slimot bieži, nereti radot uztraukumu vecākos, un liekot prātot, vai ar bērna veselību viss ir kārtībā. Cik bieža slimošana skaitās normāla, kam jāpievērš uzmanība, ja bērni slimo pārāk bieži, un kas var palīdzēt stabilizēt imūnsistēmu, vaicājām P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas ārstei – imunoloģei Nataļjai Kurjānei.

Ārste skaidro, ka bērni agrīnā vecumā gada laikā var slimot pat  10 – 12 reizes, taču liela nozīme ir tam, kāda ir šī saaukstēšanās. P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas ārste – imunoloģe Nataļja Kurjāne: “Noteikti jāpievērš uzmanība tam, vai saaukstēšanās prasa izmantot antibakterioloģisku terapiju. Ja tomēr to nepieciešams pielietot, ir svarīgi, cik daudz un cik bieži šī terapija ir nepieciešama.” Speciāliste norāda, ka tiek uzskatīts, ka imunologa palīdzība ir jāmeklē, ja antibakterioloģiska terapija tiek lietota biežāk nekā četras reizes gadā.

Kā rīkoties, lai slimošanas reizes būtu retākas, kam ikdienā jāpievērš uzmanība?

Ieteikumi tiem, kuri bieži slimo:

1.       Pārbaudīt savu veselību, jo biežā slimošana var būt arī maska kādai nopietnākai saslimšanai.

2.       Pievērst uzmanību savam ikdienas uzturam. Pārliecinies, vai bērnu un arī Tavs uzturs ir pietiekami sabalansēts. Nepieciešamības gadījumā ārste iesaka pārbaudīt arī dzelzs, B un D vitamīna daudzumu asinīs.

3.       Pārdomāt, vai ikdienā ir pietiekami daudz fizisko aktivitāšu, jo tās ir ļoti svarīgas. Tajā pašā laikā ārste atgādina, ka arī fiziskajām aktivitātēm jābūt ar mēru, jo arī pārmērīga fiziskā slodze var izraisīt imūndeficīta stāvokli.

Uzlabot imunitāti var palīdzēt Omega-3

Nataļja Kurjāne stāsta, ka Omega-3 taukskābes ir nepieciešamas ne tikai imunitātes, bet arī smadzeņu attīstībai un asinsvadiem, kaulu un nervu sistēmai, piebilstot, ka Omega-3 nav iespējams pietiekamā apjomā uzņemt tikai ar uzturu, jo savā ikdienā zivis uzturā patērējam par maz, tāpēc Omega-3 jāuzņem papildus.

Runājot par jaundzimušajiem un bērniem agrīnā vecuma, Omega-3 ir pārtikas piedeva, kuru iesaka ārsti, un Skandināvijas valstīs mazuļiem Omega-3 kopā ar vitamīnu D tiek rekomendēta jau no 4 nedēļu vecuma. Tas veicina normālu kalcija, fosfora uzsūkšanos un izmantošanu, kas ir īpaši svarīgi bērna augošajiem kauliem. Jāvērš uzmanība, ka Omega-3 taukskābēm ir ļoti liela loma bērna smadzeņu attīstībā. Zivju eļļa palīdz samazināt bērnu hiperaktivitāti.

Omega-3 stiprina organismu, gripas sezonas laikā palīdz noturēties, lai nesaslimtu ar dažādām vīrusu slimībām, taču, ja tomēr sanācis saslimt, tad izveseļošanās process norisinās ātrāk un vieglāk.