No maziem pienākumiem līdz kārtības mīlestībai

No maziem pienākumiem līdz kārtības mīlestībai

08. Apr 2018, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rūpēties par kārtību un tīrību bērniņam var iemācīt jau mazotnē. Tomēr ļoti būtiski sākt ar maziem pienākumiem, tos pakāpeniski palielinot, un izvairoties bērnam uzticēt vecumam neatbilstošus uzdevumus!

Māmiņu Klubam vairāk stāsta psiholoģe Diāna Zande. 

„Radināt bērnu pie dažādu pienākumu pildīšanas, var sākt jau mazotnē, iesākumā uzticot nelielus uzdevumus. Piemēram, divgadīgam bērniņam var lūgt ik vakaru pašam aiznest savas netīrās zeķītes uz veļas grozu.

Tā ir pavisam vienkārša darbība, toties iemāca mazajam rūpes par savām lietām un vidi, kurā viņš dzīvo!

Kad bērniņš savu pienākumu paveicis, vecāki nedrīkst aizmirst viņu uzslavēt! Mazajam var teikt: „Paldies, ka atnesi savas nerītās zeķītes, tas ir ļoti labi, ka tu man tā palīdzi!”

Vēl bērniņam var lūgt, lai pēc pusdienām vai vakariņām viņš savu dakšiņu un šķīvīti noliek pie izlietnes, kur mamma to pēc tam nomazgās, un tad viņam teikt: „Redz, cik labi, ka tu man palīdzi, tagad tavs šķīvītis būs tīrs un mēs to varēsim nolikt plauktā!”

Bērnam svarīgi parādīt, ka tas ir jauki, ja mājās ir kārtība un viņš saviem vecākiem palīdz,” pārliecināta Diāna Zande.

Psiholoģe novērojusi, ka lielākoties bērni saviem vecākiem vēlas palīdzēt, tādēļ uzticot nelielus pienākumus, rūpes par kārtību viņiem var iemācīt ļoti viegli.

Tomēr Diāna Zande uzsver, ka no divgadnieka, trīsgadnieka gan nevajadzētu gaidīt, ka viņš sakārtos savu istabu vai saklās gultu, jo šādā vecumā mazais to fiziski vēl nevar izdarīt!

„Ļoti būtiski, lai uzdevumi, ar kuru palīdzību mācām bērnam uzturēt tīrību un kārtību, nāktu pakāpeniski – no mazākiem pienākumiem uz lielākiem.

Vienkāršākais uzdevums, ko var uzticēt jau pusotrgadīgam bērniņam, ir pārnākot mājās, glīti, vienu otram līdzās sakārtot savus zābaciņus. Arī zobu tīrīšana mazajam māca rūpēties par sevi un savām lietām.

Turklāt, ja ikreiz, kad bērniņam kaut kas būs izdevies, vecāki teiks: „Cik feini tev tas sanāca!” un „Es redzu, kā tu centies”, viņš vienmēr gribēs saņemt šādu uzslavu un centīsies ar saviem pienākumiem tikt galā arī turpmāk,” stāsta psiholoģe.

Māmiņu Klubs

Kādi bija pirmie pienākumi, kurus uzticēji savam bērniņam? 

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā