Nepietiekams svara pieaugums bērnam. Kā palīdzēt?

12. Nov 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katrs mazulis pasaulē nāk ar savu svaru un turpmākajos mēnešos, strauji attīstoties, pieaug arī bērniņa svars. Tiesa, ir reizes, kad pieaugums nav pietiekami liels. Ko darīt šajās situācijās? To vaicājām klīnikas "Piramīda" pediatrei Sanitai Mitenbergai.

Ik mēnesi, dodoties pie pediatra vai arī ģimenes ārsta, bērniņš tiek svērts, un mērīts, ārsts veic arī galviņas un krūsu apkārtmēra mērījumus, sekojot līdzi rādītāju pieauguma dinamikai. Pēc pediatres Sanitas Mitenbergas teiktā, atsevišķi izdalītas augšanas līknes meitenēm un zēniem, un ārsts ik mēnesi seko līdzi katra bērna individuālajai izaugsmes līknei.

"Ja kādā brīdī tiek novērotas svara izmaiņas un novirzes no normas, protams, par to tiek runāts ar māmiņu, lai uzzinātu, kādas ir papildu sūdzības," teic ārste, kā piemēru minot, ka bērns, iespējams, naktīs sliktāk guļ, retāk kakā. Ņemot vērā vairāku faktoru kopumu, tiek izvērtēts, vai no 4-5 mēnešu vecuma bērnam nepieciešams papildu piebarojums.

"Ja māmiņa pie ārsta vēršas ar sūdzībām, ka bērns naktīs slikti guļ, vairāk raud un tiek konstatēts, ka svara dinamika, balstoties uz augšanas līknēm, nav pozitīva, kā iesakām bērna piebarošanai izmantot putru. Putra satur vairāk ogļhidrātu, enerģijas, kad dod bērnam spēku," skaidro pediatre Sanita Mintenberga.

Bieži vien gan vecāki par bērna svaru uztraucas nepamatoti, to salīdzinot ar citu bērnu rādītājiem, taču, kā atgādina speciāliste, vērtējot bērna svara pieauguma dinamiku, jāņem vērā vairāki faktori - gan grūtniecības nedēļa, kurā mazulis piedzimis, gan piedzimšanas svars u.c. Šī iemesla dēļ S. Mintenberga mudina vecākus nesalīdzināt divus bērnus, jo katrs ir individuāla personība.

Tiesa, reizēs, kad ārsts konstatējis, ka bērna svara pieaugums nav pietiekošs, piebarojumam iesaka izmantot gatavās putras, kā vienu no pirmajām rekomendējot tieši rīsu putru, kas ir vismazāk alerģiska. Vienlaikus vecākiem ir jāatceras, ka katram bērnam ir vajadzīga individuāla pieeja un, ja tiek konstatēts, ka bērnam viena putra negaršo, piedāvāt citu viņa vecumam atbilstošu putru.

S. Mintenberga teic, ka iesākumā bērns ar putru jāiepazīstina pamazām, nevis ar to uzreiz aizstājot ēdienreizi, bet gan iesākumā bērnam piedāvājot trīs tējkarotes putras un ēdienreizi turpinot ar māmiņas pienu.