Neizlādē negatīvās emocijas uz tuvākajiem: rūpējies par savu emocionālo labsajūtu!

Neizlādē negatīvās emocijas uz tuvākajiem: rūpējies par savu emocionālo labsajūtu!

08. Jan 2019, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

foto: pexels.com

Nez, kāpēc gan mēs bieži vien uzdrīkstamies saviem tuvākajiem un mīļākajiem cilvēkiem pateikt ko skarbu un "izlādēt" savas negatīvās emocijas uz viņu rēķina? Ja arī tevi palaikam māc šāds jautājums, uzzini, kā no tā izvairīties un kā iemācīties no negatīvajām emocijām atbrīvoties pašai! 

Konsultē psiholoģe Diāna Zande, arī Māmiņu Kluba semināru pasniedzēja. 

Tas skaidrojams ar to, ka esot kopā ar tuvu cilvēku, atrodamies drošā vidē, kurā varam būt brīvi un sevi tik ļoti nekontrolēt. Tieši šis arī galvenais iemesls, kādēļ saviem tuvajiem uzdrīkstamiem pateikti, to, ko nekad nevarētu pateikt svešiniekam!

Kā rīkoties, lai savaldītu emocijas? 

Jautāsi, ko lai dara, ja emocijas ņem virsroku un visu, kas uz mēles un sirdī, izkliedz otram?

Te der saruna pašai ar sevi! „Katram pašam pie sevis ir jāpadomā, kas viņam palīdz atbrīvoties un justies labāk, un kā no spriedzes un negatīvajām emocijām atbrīvoties paša spēkiem, nevis izgāžot to visu uz kādu citu, sev tuvu cilvēku.

Svarīgākais ir saprast, kā pati vari parūpēties par savu emocionālo labsajūtu! Varbūt tev vajadzētu sportot, iespējams izvēdināt galvu pastaigājoties, varbūt sākt dziedāt korī vai katru dienu atvēlēt pusstundu tikai sev, lai palasītu, nolakotu nagus vai noskatītos seriālu,” stāsta psiholoģe.

Kad sapratīsi, kas tev palīdz atslābināties, un pati to arī darīsi, negaidot, kad kāds tevi vilkšus aizvilks uz sporta zāli vai kori, iekšēji jutīsies mierīgāka. „Mēs esam pieauguši cilvēki, kuriem pašiem par sevi ir jāparūpējas!

Tad, ja pašas par sevi pratīsim parūpēties, mazāk „ēdīsim” otru!

Attiecībās jābūt līdzsvaram! 

Dzīve mainās un materiālā labklājība kāpj, salīdzinājumā ar laiku pirms četrdesmit gadiem. Kaut arī esam krīzē, mēs dzīvojam krietni labāk, tomēr attiecības un to kvalitāte bieži vien ir tāda pati kā agrāk.

Tās pašas nesaprašanās, tās pašas neizrunāšanās, tas pats „viņam vajadzēja saprast”, „kā viņš tā varēja”, bet mēs sev nepajautājam „kā es tā varēju?”

Esam ieņēmušas galvā, ka mūsu laimi nodrošinās kāds cits, bet mēs, katra pati par sevi, savām vajadzībām un darbībām it kā neatbildam.

Tieši tāpēc arī rodas konflikti un nesaprašanās, jo kuram gan patīk, ka viņu nemitīgi „zāģē”, viņam melo, vai kaut kādā veidā izmanto? Pieaugušajiem patīk līdzsvarotas attiecības. Bērns ir tas, kurš ņem no mammas! Savukārt pieaugušu cilvēku attiecībās jābūt līdzsvaram. Es dodu un es ņemu. Dažbrīd vairāk ņemu, bet citubrīd – vairāk dodu otram,”  tā psiholoģe Diāna Zande.

Māmiņu Klubs

Vai arī tev kādreiz gadās izgāzt dusmas un neapmierinātību uz saviem tuvākajiem cilvēkiem? Kā tu ar to cīnies? 

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā