Mūsu mazā vārdu ābecīte mājās.

Mūsu mazā vārdu ābecīte mājās.

07. Dec 2013, 22:12 Supersausins Supersausins

   Katrs mēs iemācamies runāt savā laikā.Arī bērni neiemācas runāt vienā vecumā.

Tākā ikdienā strādāju kopā ar dažādu vecumu bērniem esmu novērojusi, ka gan runāšanas prasmes ,gan ari klausīšanās uztvere, katram ir savādāka.

 Manuprāt lai bērns sāktu labi un ātri runāt viņam apkārt jābūt cilvēkiem ,kas visu laiku runājas un māca izrunāt vārdiņus.

 Piemēram man grupiņā ir no 1.2gads lidz 5gadiem bērni un novēroju ,ka bērni mazākie reizēm var atkārtot vairāk vārdiņus nekā vecāka vecuma bērni.

 Lai attīstītu mājās valodiņu ir jābūt dažādām grāmatiņām , attēliem, ko rādīt mazajam un diendienā atkārtot šos vārdņus.Bet tākā mazajiem patīk pētīt arī dažādus mammas un tēta žurnālus tad var kopā skatīties tos.

 Arī man mājās aug dēliņš ,kurš nu jau ir 1.7 gads vecs..Mums ir varāki vārdi ko sakam:mamma,tētis,ame(ome)opis,Ida(Linda),e ajī(es arī), abi(labi), koja(kola),pēk pēk(dažādi dzīvnieki),vau vau(suns)papis(kaķis).

 Mazajam ļoti patīk runāties savā valodiņā, bet ir arī momenti ,kad viņš ko vēlas tad pasaka mums saprotošas frāzes.

 Man ir paveicies ,ka man ir brālis, māsa un vecāki ,kas dzīvo blakus un mazajam ikdienā ir ļoti plaši dzirdamas sarunas un dažādas frāzes ko mazais mēģina atkārtot.

Mājās un ārpus mājas mums topā ir grāmatu pētīšana un zīmējumu nosaukumu saukšana.Lai arī bieži nesaņemu atbildi ,kas tas ir pa dzīvnieciņu vai ,kas tas pa priekšmetu zinu ,ka mazais cītīgi klausās un drīz jau varēs arī pats atkārtot. Jo arī šādi mazajam trenējam manu prāt redzes atmiņu.

 Arī bērniem daudz dod dārziņs ,jo nevienmēr dārziņos ir viena vecuma bērni un mazākie savā starpā runājas un tas jau veido mazo valodiņu.

Šogad arī uz Ziemassvētkiem plānojam papētīt veikala plauktus un paskatīt spēles priekš valodiņas lai mazais sāk labāk un skaidrāk runāt.

Nu ko šādi mēs attīstam savu valodiņu un papildinam vārdu krājumu.