Miega speciāliste iesaka: Ko darīt, lai mazulis vieglāk iemigtu?

29. May 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāpēc vakaros paiet tik ļoti ilgs laiks, kamēr bērniņš iemieg, un kā mazuli pieradināt gulēt savā gultiņā? Jautājam Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas miega speciālistei, pediatrei Martai Celmiņai.

Galvenie faktori labam miegam ir laba režīma ieturēšana, kā arī miega higiēna. “Pētījumi pierādījuši, ka miega higiēna, kas ir patīkami, nomierinoši notikumi katru vakaru vienā un tajā pašā laikā pirms gulētiešanas, izslēdzot TV un citas aktivizējošas nodarbes, ļoti labi uzlabo bērna un visas ģimenes miegu,” skaidro miega speciāliste Marta Celmiņa.

Viņa uzsver, ka vecākiem jāpievērš uzmanība bērna miegainības pazīmēm un tām atbilstoši arī jārīkojas. “Nevajag skatīties uz pulksteni, jo mūsu smadzenes izstrādā hormonu, kas mums liek justies miegainiem! Ja pamaniet bērnam miegainības pazīmes, piemēram, acu berzēšanu, žāvāšanos, bērniņš plkst. 20.00 paliek lēnāks, tas nozīmē, ka šajā laikā viņam jau vajadzētu būt gultā, jo viņa smadzenes palīdz aizmigt,” stāsta speciāliste. Viņa piebilst, ka šādā situācijā miega higiēnu un miega rutīnu vajadzētu sākt jau plkst. 19.30, lai patīkamie notikumi novestu līdz gultiņai. To ievērojot uzlabosies gan mazuļa miegs, gan aizmigšana.

Ja bērns zina, ka vakarā pēc punkta A sekos B un C, tas sniedz viņam stabilitāti un drošības sajūtu. “Tipiska rutīna būtu vismaz stundu pirms gulētiešanas izslēgt TV, pieklusināt gaismas un vecākiem pašiem būt mierīgākiem,” skaidro Marta Celmiņa.

Kā radināt mazuli gulēt savā gultiņā?

Ja vecāki kādu laiku gulējuši ar bērnu kopā vienā gultā, taču nolēmuši, ka tagad mazulim vajadzētu gulēt atsevišķi, svarīgi to darīt pakāpeniski. “Bērna gultiņu var pielikt vecāku gultai, ar laiku to pabīdot nedaudz tālāk, tā nemanāmi pārejot uz to, ka bērns guļ atsevišķā gultiņā,” ar padomu dalās miega speciāliste, pediatre Marta Celmiņa, uzsverot, ka nav viena noteikuma, galvenais ir to darīt droši un cieņpilni.

Gadījumā, ja bērniņš ir lielāks, vecāki var kopā ar viņu doties uz veikalu, lai izvēlētos gultiņu un gultasveļu.

Eksperts

Marta Celmiņa

sertificēta pediatre, miega speciāliste Dr.
Marta Celmiņa Vecāku skolā