Meklējam atbildes: Kādā vecumā bērns saprot, ka vajag uz podiņu?

Meklējam atbildes: Kādā vecumā bērns saprot, ka vajag uz podiņu?

17. Aug 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Turpinām jautājumu - atbilžu sēriju par podiņmācību, atbildes uz māmiņu jautājumiem sniedz fizioterapeite Līga Barone - Tamoviča.

Mamma jautā

Pagaidām ar iešanu uz podiņu pa mazam nav nekādu problēmu, pie tam, meitiņai pietika ar vienu dienu, lai saprastu, ka vajag sēdēt uz podiņa, bet ir problēma ar iešanu pa lielam. Parasti meitiņa novelk biksītes jau pašā nokārtošanās brīdī, pirms tam viņai tas nesanāk. Vai arī tas ir laika jautājums? Vai arī varu kaut kā meitiņai palīdzēt?

Kad fizioloģiski bērns var paciesties, lai pagūtu tikt līdz podiņam? Vai arī tas bērnam ir tīri psiholoģiski, ka vajag "tepat un tūlīt"?

Atbild fizioterapeite Līga Barone - Tamoviča

Bērni savus iekšējos stimulus atpazīst un spēj uz tiem adekvāti reaģēt vidēji 35 mēnešu vecumā, bet izkliedes diapazons ir ļoti plašs. Tas nozīmē, ka bērni vidēji iemācās čurāt un kakāt divarpus līdz trijos gados, kad viņi paši palūdz palīdzību jeb „prasās uz podiņa“ un nav „negadījumu“. Bērni, kuri tiek trenēti, parasti vispirms podā sāk kakāt, bet bērni bez podiņtreniņa – čurāt, tomēr laika atšķirība te nav. Podiņlietošanā mācītie bērni neiemācās to lietot ātrāk. Un no poda „pareizas“ lietošanas līdz regulāram procesam paiet apmēram deviņi mēneši.

Lai bērns pats varētu iet uz poda, jābūt vairākiem faktoriem, kas saistīti ar viņa augšanu un attīstība.

  1. Bērna iekšējais “es” briedums – tas saistīts apr bērna pašnovērtējumu, viņa personības veidošanos, spējām izvērtēt savas vēlmas un izdarīt izvēles. To mēs dzirdam kā bērns valodā sāk izmantot “es”, “mans” vārdus/jēdzienus.
  2. Veids kā bērns tiek gala ar problēmām, bailēm grūtībām un saviem jautājumiem. Tikai vienai trešajai daļai bērnu pirmā poda lietošana ir bijusi veiksmīga. Pirmā reakcija uz “rezultātu” podā arī var būt dažāda.
  3. Bērna interese par savu ķermeni un fizioloģiskajiem procesiem, kādus jautājumus viņš/viņa uzstāda, kur ir viņa interese.
  4. Bērna novērotais un iegūtā pieredze un vēlme atdarināt.

Veiksmi!

Māmiņu Klubs

Huggies® Pull-Ups® uzsūcošas podiņmācības biksītes ir ideāls palīgs podiņmācības apgūšanai!

20130712113509-10223.jpg

- pieguļ kā apakšveļa. Pateicoties elastīgajām sānu maliņām, tās ir viegli novilkt un uzvilkt;

- izdziestošais zīmējums, kas parāda, ka autiņbiksītes ir slapjas;

- rotaļas ar jautrajiem Disney© multfilmu varoņiem.