Mazuļa uzturs pēc 1 gada vecuma. Ko ņemt vērā?

30. May 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazulītim augot, mainās arī viņa ēdienkarte, tajā ienākot aizvien jauniem produktiem. Ko svarīgi zināt par bērniņa, kurš sasniedzis 1 gada vecuma, uzturu?

Tuvojoties savai pirmajai dzimšanas dienai, mazulis jau pakāpeniski ir pieradis pie sarežģītākām maltītēm, kas kļuvušas daudzveidīgākas, ar gabaliņiem. Pediatre Daira Brenča atgādina, ka, mazulim strauji augot, jānodrošina visas viņam nepieciešamās uzturvielas, tāpēc ēdienkartē sabalansētā daudzumā jābūt gan ogļhidrātiem, gan olbaltumvielām, taukiem, minerālvielām, vitamīniem un ūdenim.

Sasniedzot gada vecumu, paplašinās arī dārzeņu klāsts, kas tiek iekļauts bērna uzturā. “Ja iepriekš mazulis ēda burkānu, kabaci, kartupeli, ziedkāpostu un brokoli, tad tagad uzturā jāiekļauj arī tāds svarīgs olbaltumvielu avots kā pākšaugi. Tās var būt sviesta pupiņas, lēcas, zirnīši,” stāsta pediatre. Līdz ar iepriekšminēto jāpaplašina arī uzturā iekļautās gaļas sortiments, neaizmirstot arī par zivīm. “Zivis ir nenovērtējams uztura produkts, jo satur ļoti būtisko aminoskābi Omega3, kas svarīga bērna smadzeņu attīstībai, atmiņas veidošanai un arī labam garstāvoklim. Tā kā Omega3 organismā neveidojas, to jāuzņem ar uzturu,” atgādina D. Brenča.