Mazuļa spoguļošana - iespēja labāk iepazīt savu bērnu

02. Dec 2019, 08:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Brīdī, kad māmiņa ir iepazinusi savu mazuli, viņa rīkojas harmoniski, jo izprot bērniņa jūtas, vajadzības un to, kā uz šīm vajadzībām reaģēt. Savukārt tad, kad bērniņš piedzīvo vecāku atbalstu, viņš jūtas saprasts un drošībā. 

Bērnam iegūstot drošības sajūtu, tas pozitīvi atsaucas arī uz viņa nervu sistēmu, un bērns iegūst pašpārliecinātību arī saziņai nākotnē ar citiem cilvēkiem.

Acu kontakts, žesti, pieskārieni, sejas izteiksmes, balss signāli. Tas viss kopā mazulim liek izjust, ka viņš tiek aprūpēts un ir mīlēts. To visu pastiprina arī mazuļa spoguļošana. Neesi par tādu dzirdējusi?

Spoguļošana ir tehnika, kas padziļina uztveri. Proti, ja bērniņš tev paziņo par savām sajūtām ar sejas izteiksmi, ķermeņa kustībām un skaņām, uz tām reaģējot ar viņa izpausmju atspoguļošanu, atdarināšanu, bērns saprot, ka ir uzklausīts. Tā nostiprinās bērna saikne ar ģimenes locekļiem, tiek attīstītas arī viņa fiziskās spējas, neaizmirstot arī par emocijām.

Bieži vien spoguļošana notiek zemapziņā, kad, pašai to varbūt pat neapzinoties, kopē bērna žestus, kustības, skaņas un izteiksmes. Bērna spoguļošana sniedz iespēju radīt atklātu telpu māmiņai un mazulim, kurā bērns satiekas ar sevi, mācās arī izprast savu ķermeni un pāvaldīt to. 

Starp citu, spoguļošanas tehniku iespējams apgūt arī nodarbībās. Tajās skan mūzika, bērniņš kustās un māmiņa atkārto viņa kustības, it kā savu bērniņu atspoguļojot.

Iepējams, nodarbības būs tieši laikā, lai palīdzētu sevi atraisīt, jo, visticamāk, ja vaicātu, kad tu pēdējo reizi rāpoji, lēkāji uz vienas kājas vai vienkārši staigāji atmuguriski, atbilde skanēs, ka tas bija ļoti, ļoti sen. Nodarbības pamatā ir kustību terapijas metodes, un tās laikā pieaugušais ieņem novērotāja pozīciju un mācās sazināsies, izmantojot ķermeņa valodu. Savukārt bērni rāda patiesas, īstas kustības, neierobežojot sevi ar kādām normām vai nosacījumiem. 

Pateicoties spoguļošanai varam apgūt prasmi labāk saprasties ar savu bērniņu, veidot harmoniskas, siltuma un mīlestības caurstrāvotas attiecības.

Gatavojoties kustību nodarbībai, parūpējies par ērtu apģērbu sev un bērnam, kā arī mazulim piemērotām autiņbiksītēm, kas neierobežos mazā cilvēka pašizpausmi.

Atceries – spoguļošanas metodikā nav noteikumu vai ierobežojumu – pareizs ir viss!

Uz priekšu, pretī jauniem atklājumiem, mazais, ar autiņbiksītēm Huggies® Pants!